Έβαλαν μπροστά για κάμερες τροχαίας

a 78 Ειδήσεις
a 2804 Ειδήσεις

Μέχρι το τέλος του έτους ενδέχεται να υπάρχουν κάμερες τοποθετημένες στους δρόμους, αφού οι διαδικασίες που ξεκίνησαν κινούνται με γοργούς ρυθμούς.

Χθες η ad hoc επιτροπή που συστάθηκε για να ετοιμάσει τα έγγραφα για τις προσφορές συνήλθε για πρώτη φορά και καθόρισε τις κατευθυντήριες γραμμές στις οποίες θα κινηθεί. Μελετούνται διάφορες λύσεις, ωστόσο αυτό που έχει ξεκαθαρίσει είναι ο τρόπος προμήθειας του νέου συστήματος.

Η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει πως θα εφαρμοστεί το σύστημα με χρηματοδότηση από ιδιώτη στον οποίο το κράτος θα καταβάλλει ένα ποσό ετησίως, συν ένα ποσοστό από τις εισπράξεις των προστίμων.

Η Τροχαία που θα έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο για τα σημεία στα οποία θα τοποθετηθούν οι κάμερες, θα μελετήσει τα μελανά σημεία στους δρόμους ώστε να υποβάλει σχετικό κατάλογο. Τα σημεία αυτά θ’ αφορούν τόσο υπεραστικούς δρόμους, όσο και δρόμους στις πόλεις ή συμβολές στις οποίες συμβαίνουν συχνά τροχαία δυστυχήματα.

Οι προσφορές θα είναι διεθνείς και αναμένεται ότι θα αγοραστεί ένα από τα πλέον σύγχρονα συστήματα, τα οποία δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν και για άλλους σκοπούς (όπως η παρακολούθηση της τροχαίας κίνησης). Η προσπάθεια που καταβάλλεται, όπως δήλωσε ο υπουργός Συγκοινωνιών Τάσος Μητσόπουλος, αφορά στην ετοιμασία των εγγράφων με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην πέσουμε σε παγίδες του παρελθόντος όπου ακυρώνονταν οι προσφορές και πέρασαν οκτώ χρόνια χωρίς κάμερες. Για προώθηση του έργου θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη των εμπλεκομένων υπηρεσιών αρχές Μαρτίου.

Στο μεταξύ, αρχές Μαρτίου αναμένεται ότι θα τοποθετηθούν οι δύο κάμερες επί της λεωφόρου Γρίβα Διγενή στην Έγκωμη. Η εταιρεία που κέρδισε την προσφορά υπέγραψε τα συμβόλαια και τώρα γίνονται οι ενέργειες ώστε να εγκατασταθεί στο σύστημα στα γραφεία του Τμήματος Τροχαίας. Όπως δήλωσε ο διευθυντής της Δημήτρης Δημητρίου, οι κάμερες θα φωτογραφίζουν το πίσω μέρος των οχημάτων, που θα υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας. Στην ίδια λεωφόρο θα κατασκευαστούν και κυρτώματα σε διάφορα σημεία.