Χριστόφιας: Είμαι «σκληρό καρύδι» και θα σπάσουν τα δόντια τους όσοι προσπαθούν να με φάνε

a 14 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 5359 Ειδήσεις, Νέα ΑμμοχώστουΟ Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ότι ως διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς στις απευθείας συνομιλίες για λύση του Κυπριακού έπραξε ό,τι ήταν δυνατό για να τερματιστεί η δυστυχία του τόπου «και να μπορέσουμε πρώτα να πάμε στην Αμμόχωστο και στην πορεία να επιλύσουμε το Κυπριακό».

Πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες που κατέβαλε και οι κατά τον ίδιο σωστικές προτάσεις, που κατέθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η πλευρά μας, δυστυχώς απορρίφθηκαν από τους Τούρκους.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε ότι οι προτάσεις απορρίφθηκαν επειδή στρίμωχναν την τουρκική πλευρά, για να προσθέσει ότι οι προτάσεις αυτές χαρακτηρίστηκαν από κάποιους, «δημαγωγώντας και λαϊκίζοντας, ως δώρα για την τουρκική πλευρά».

«Αν ήταν δώρα για την τουρκική πλευρά, θα τα έπαιρνε θα ευχαριστούσε και θα προχωρούσε παρακάτω», υπέδειξε επαναλαμβάνοντας ότι οι προτάσεις που κατέθεσε αποτελούσαν πρόοδο για ολόκληρο τον κυπριακό λαό πρώτα από όλα για τους πρόσφυγες καθώς δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις επιστροφής στα σπίτια και στις περιουσίες μας».

Σε ομιλία κατά την τελετή παράδοσης πιστοποιητικών μίσθωσης σε εκτοπισθέντες που διαμένουν στον οικισμό αυτοστέγασης Δρομολοαξίάς, δήλωσε «σκληρό καρύδι» και όπως ανέφερε «εκείνοι που θα προσπαθήσουν να τον φάνε θα σπάσουν τα δόντια τους».

Ευχαριστώντας τους παρευρισκόμενους δήλωσε ότι τον συγκινεί πραγματικά για η αγάπη η θαλπωρή η στήριξη που εισέπραξε προσθέτοντας ότι είναι κάτι που χρειάζεται ένας άνθρωπος που βρίσκεται στο πηδάλιο του κράτους όταν τυγχάνει 5 χρόνων κατατρεγμού.

Προσθέτοντας πως περί αυτού πρόκειται, είπε ότι έχει αναπτυχθεί ένας πόλεμος κατά της πολιτικής «για τον άνθρωπο την οποία ασκούμε».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε πως πριν αποχωρήσει από το αξίωμα θα απευθυνθεί στο λαό για να «λογοδοτήσει» για αυτά που έχει επιτύχει αυτή η Κυβέρνηση για τον απλό άνθρωπο.

Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια και εκ των έσω και εκ των έξω «να ακυρωθεί το έργο που επιτελέσαμε προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός ανθρώπινου και κοινωνικού κράτους».

«Αυτή η προσπάθεια εντείνεται και μέσα από την εκμετάλλευση της δύσκολης κατάστασης στην οποία περιέπεσε το κράτος, η οικονομία και η κοινωνία ένεκα της αχορταγίας του τραπεζικού κεφαλαίου, αυτό για ορισμένους είναι δευτερεύον και τις περισσότερες φορές το αγνοούν και το αφήνουν στο περιθώριο για να καταλήξουν να λένε ότι για όλα φταίει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για όλα φταίει η Κυβέρνηση, για όλα φταίει το λαϊκό κίνημα», πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στους δικαιούχους εκτοπισθέντες, είπε ότι η τελετή πραγματοποιείται για να πάρουν το μερτικό που τους ανήκει, και διευκρινίζοντας ότι δεν τους χαρίζεται τίποτε ανέφερε πως είναι το μερτικό που τους όφειλε το κράτος και η πολιτεία εδώ και 38 χρόνια , εξήγησε ότι στην αρχή οι συνθήκες δεν ήταν ομαλές και αρκετά ώριμες, για να συμπληρώσει ότι πλέον οι συνθήκες έχουν υπερωριμάσει «και εμείς θέλουμε προτού τελειώσει η θητεία μας, θέλουμε να εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις μας απέναντι στον απλό άνθρωπο».

«Εύχομαι η πολιτική μας να συνεχιστεί και από τον επόμενο Πρόεδρο, και καταλαβαίνετε τι υπονοώ», συνέχισε και αναφέροντας ότι παρευρίσκεται στην τελετή, με χαρά, ικανοποίηση και συγκίνηση καθώς είναι και ο ίδιος πρόσφυγας όπως και όλη του η οικογένεια».

Αφού ανέφερε ότι ο πατέρας του πέθανε πικραμένος στην προσφυγιά γιατί από τη Λευκωσία νόμιζες ότι απλώνοντας το χέρι μπορούσες να αγκαλιάσεις το Δίκωμο, τόνισε πως κατανοεί πλήρως τα συναισθήματα του πρόσφυγα, του ανθρώπου που μόχθησε να δημιουργήσει, έφτιαξε τη ζωή του σε ωραίους τόπους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε στη συνέχεια πως στην πολιτική της Κυβέρνησης εντάσσεται και η δημιουργία προϋποθέσεων για στέγαση των νεαρών ζευγαριών είτε είναι πρόσφυγες, είτε όχι και επανάλαβε ότι η παρούσα διακυβέρνηση έχει διπλασιάσει τη βοήθεια για αυτοστέγαση.

Πρόκειται για μια κοινωνική προσφορά του κράτους προς τη νέα γενιά, συνέχισε και λέγοντας πως δυστυχώς η οικονομική κρίση έθεσε εμπόδια στο σχεδιασμό και άλλων προγραμμάτων.

Περαιτέρω λέγοντας ότι θα ήθελε η Κυβέρνηση να είχε συμβάλει ακόμα περισσότερο στην πολιτισμική ανάπτυξη του τόπου, εξήγησε πως είχαμε μια οικονομική έκρηξη, η οποία δεν συνοδεύτηκε από την αναγκαία πολιτιστική και πολιτισμική ανάπτυξη και την καλλιέργεια του πνεύματος και του ανθρώπου και αντιδρούμε όταν πρόκειται να θιχτεί και λίγο η τσέπη μας.

Ταυτόχρονα διατυπώνοντας τη θέση ότι για αυτή την κατάσταση δεν φταίει ο άνθρωπος, που είναι όπως το ζυμάρι που πλάθεται, και όταν η κοινωνία δημιουργήσει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις τότε από το ζυμάρι μπορεί να δημιουργηθεί ό,τι πιο ωραίο γίνεται, διαφορετικά μένει στάσιμο, είπε πως έχουμε κάνει πρόοδο σε ό, τι αφορά την πολιτισμική ανάπτυξη, όχι όμως την αναγκαία, είπε ότι δώσαμε ώθηση στον πολιτισμό όμως χρειάζεται περισσότερη προσοχή και περισσότερη προσφορά στον πολιτισμό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ευτυχώς υλοποιούμε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η οποία όπως είπε, αρχής γενομένης από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, αποτελεί ευλογία για τη νέα γενιά.

Ευχόμενος να ξεπεραστούν σύντομα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία για να συνεχιστεί αυτή η πολιτική προς τον άνθρωπο, είπε ότι οι αριθμοί δείχνουν πόσο αγαπούμε τον άνθρωπο, τη νεολαία μας και αυτή η αγάπη βγαίνει από τη ψυχή μας και από την καρδιά μας».

Πηγή: ΚΥΠΕ