Έπεσε μαχόμενο το ΑΠΟΕΛ

a 56
a 7538
Το όνειρο μπορεί να έχει ημερομηνία λήξης την ερχόμενη Τετάρτη (03/04) στη Μαδρίτη μετά το 0-3 της Λευκωσίας, όμως οι φίλοι του ΑΠΟΕΛ δικαιούνται να είναι ακόμα οι πιο περήφανοι στην Ευρώπη…

Το περήφανο τραγούδι μέχρι το τέλος, παρά την ήττα, το χειροκρότημα στους γαλαζοκίτρινους ήταν το «ευχαριστώ» (που φωνάχτηκε κιόλας) για ό,τι φέτος τους πρόσφεραν αλλά και το πιστοποιητικό μιας γενναίας θυσίας, στην πρώτη γραμμή της μάχης. Αλλά και μια απόδειξη πως ο κόσμος κάθε άλλο παρά αχάριστος είναι. Οι γαλαζοκίτρινοι υπέκυψαν σε έναν ανώτερο αντίπαλο, στη μοναδική ομάδα που μπορεί να σταματήσει τη Μπαρτσελόνα, ένα κλαμπ που αξίζει 1.3 δις και ξοδεύει μισό δις το χρόνο. Δεν ήταν επιθετικοί, δεν μπορούσαν να ήταν διότι κινδύνευαν με συντριβή, πλήρωσαν στο τέλος την κούραση και έχασαν με ένα σκορ που δεν είναι αντιπροσωπευτικό, αν όχι της εικόνας, τουλάχιστον της εξέλιξης του αγώνα.

Ο ΑΠΟΕΛ δέχτηκε το γκολ λίγο μετά που ο Ρονάλντο άρχισε να εκνευρίζεται, που στάθηκε ο Μουρίνιο για δεύτερη φορά στον αγώνα, περνώντας μήνυμα πως ήθελα να τελειώσει την πρόκριση από τη Λευκωσία. Οι αλλαγές του Πορτογάλου (Κακά, Μαρσέλο) πήραν το ματς, την ώρα που ο Γιοβάνοβιτς έμεινε με την απορία για το πώς θα αντιδρούσε η ομάδα του απέναντι στη «βασίλισσα» με δίδυμο Σολάρι – Αΐλτον και τον «Τρίσκο» να ξεκινάει από αριστερά.

Την βραχυκύκλωσε
Με την ώθηση του φλεγόμενου ΓΣΠ ο ΑΠΟΕΛ ξεκίνησε πολύ δυναμικά καθώς ο ενθουσιασμός έδωσε φτερά στην εξέδρα αλλά και στους παίκτες, που αδιαπέραστη άμυνα στο μισό γήπεδο βραχυκύκλωσαν τη Ρεάλ στο πρώτο 10λεπτο. Μετά ήρθε η φάση του Εζίλ και δημιουργήθηκαν τα πρώτα ρήγματα για να χρειαστούν μια – δυο επεμβάσεις του Χιώτη αλλά και η παροιμιώδης αστοχία του Μπενζεμά (σε κενό τέρμα) για να πάει το ματς 0-0 στο ημίχρονο. Το κενό του τραυματία Ολιβέιρα κάλυψε επαρκέστατα ο Κακά.

Αδύναμος μπροστά
Στο πρώτο 45λεπτο ο ΑΠΟΕΛ δεν είχε πολλές δυνάμεις να επιτεθεί, καθώς σπατάλησε όλη την ενέργεια στην άμυνα και μεγάλη απόσταση χώριζε τους μεσαίους από τους επιθετικούς. Οι γηπεδούχοι προσπαθούσαν κυρίως από αριστερά, όμως σχεδόν πάντα ο Αΐλτον ήταν απελπιστικά μόνος ανάμεσα σε τρεις – τέσσερεις αμυνόμενους – είχε ορισμένες μαγικές ενέργειες και ξέφυγε από αρκετούς.

Κουμπώθηκε
Στο β’ ημίχρονο οι γαλαζοκίτρινοι κουμπώθηκαν καλύτερα αφού μαζεύτηκαν στον άξονα, έχοντας τον Πίντο τυπικά αριστερό χαφ, δίνοντας χώρο στον ακίνδυνο Αρμπελόα. Η Ρεάλ δεν τελείωσε τόσες πολλές επιθέσεις όσες στο πρώτο 45λεπτο, ψάχνοντας καλύτερες προϋποθέσεις πριν σουτάρουν.

Τιμώρησε το ρίσκο
Μαρσέλο και Κάκα έδωσαν έξτρα ποιότητα στους «μερένχες» που κτύπησαν μόλις μπήκε ο Σολάρι, καταστρέφοντας εν τη γενέσει το σχέδιο του Γιοβάνοβιτς για να κλέψει το ματς, τιμωρώντας το ρίσκο. Το 0-3 ήρθε φυσιολογικά καθώς ο ΑΠΟΕΛ άνοιξε και λίγο άδικα για την ομάδα της Λευκωσίας.

Οι γαλαζοκίτρινοι δεν ολοκλήρωσαν καμιά επίθεση, ενώ η Ρεάλ σπατάλησε πολλές στο α’ ημίχρονο, τις τελείωσε με καλύτερες προϋποθέσεις στο β’ μέρος και ανταμείφτηκε.

Διαιτητής: Φέλιξ Μπριχ (Γερμανία)
Κόκκινες:
Κίτρινες:
Γκολ: 74’, 90’ Μπενζεμά, 82’ Κακά

Συνθέσεις:
ΑΠΟΕΛ (Ι. Γιοβάνοβιτς): Χιώτης, Πουρσαϊτίδης, Ολιβέιρα (13’ Κακά), Ζορζ, Μποαβεντούρα, Μοράις, Πίντο (72’ Σολάρι), Χαραλαμπίδης, Αλεξάνδρου (46’ Έλντερ), Τρισκόφσκι, Αΐλτον
Στον πάγκο: Πάρντο, Αντόρνο, Σολωμού, Μαρσίνιο
Εκτός 18αδας: Κίσσας, Ηλία, Σατσιάς
Τιμωρημένος: Μαντούκα
Τραυματίες: –

Ρεάλ Μαδρίτης (Ζ. Μουρίνιο): Κασίγιας, Αρμπελόα, Πέπε, Ράμος, Κοεντράο (64’ Μαρσέλο), Κεντίρα, Σαχίν (84’ Γκρανέρο), Εζίλ, Ρονάλντο, Μπενζεμά, Ιγουαΐν (64’ Κακά)
Στον πάγκο: Αντάν, Άλτιντοπ, Αλμπιόλ, Βαράν
Εκτός 18αδας: Μεχίας
Τιμωρημένος: Αλόνσο
Τραυματίες: Καρβάλιο, Ντι Μαρία, Ντιαρά, Καγιεχόν

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
– Μεγάλη έκπληξη από τον Γιοβάνοβιτς το 4-4-2 με Αΐλτον – Τρισκόφσκι, καθώς φαβορί ήταν ο Έλντερ με τον Μαρσίνιο και ο Σολάρι, αν επιλεγόταν σύστημα με δυο φορ.

– Τον Κοεντράο, είναι πιο αμυντικογενής από τον Μαρσέλο, επέλεξε ο Μουρίνιο, που έκανε τον αιφνιδιασμό με τον Τούρκο Σαχίν, που σπανίως παίζει –είχε πάρει λεπτά με τη Σοσιεδάδ. Αν και πλεϊμέικερ, ο Σαχίν έπαιξε δεύτερος κόφτης.

ΠΩΣ ΕΠΑΙΞΑΝ
Ο Γιοβάνοβιτς πήγε στο 4-4-1-1 με Αΐλτον – Τρισκόφσκι μπροστά, κάτι που έχει δοκιμάσει αρκετές φορές φέτος, στην Ευρώπη. Οι πλάγιοι χαφ γίνονταν μπακ στις επιθέσεις της Ρεάλ και οι κόφτες ενώνονταν σχεδόν με τους στόπερ, οπότε ο ΑΠΟΕΛ αμυνόταν με οκτώ παίκτες ουσιαστικά πίσω από την μπάλα. Όλες τις κόντρες πήγε να τις βγάλει από αριστερά κτυπώντας τον Αρμπελόα. Ο Μουρίνιο έπαιξε φουλ επίθεση με τη φονική τριπλέτα Ρονάλντο – Μπενζεμά – Ιγουαΐν και τον Εζίλ να σχηματίζουν έναν ρόμβο με… κλικ, καθώς ενίοτε άλλαζαν θέσεις σαν ρολόι. Οι κόφτες Κεντίρα και Σαχίν προσπαθούσαν είτε να στείλουν τη μπάλα στην πλάτη τη άμυνας είτε να βγουν ως κρυφοί φορ.

Με την είσοδο του Έλντερ ο Γιοβάνοβιτς φόρτωσε τον άξονα συνεχίζοντας όμως με 4-4-1-1 και τον Πίντο ουσιαστικά αριστερό χαφ, καθώς διέκρινε πως ο Αρμπελόα ήταν ουσιαστικά ακίνδυνος επιθετικά. Στις πρώτες αλλαγές της Ρεάλ ο Κακά έγινε πλεϊμέικερ, ο Εζίλ πήγε δεξιά ο Μπενζεμά στην κορυφή. Όταν μπήκε ο Σολάρι, ο Τρισκόφσκι έγινε αριστερό χαφ.

ΦΑΣΕΙΣ – ΓΚΟΛ
9’ – Πρώτο καλό σουτ, από τον Μπενζεμά, άουτ.
12’ – Σούπερ επέμβαση του Χιώτη σε σουτ του Εζίλ από το πέναλτι.
28’ – Μεγάλη, διπλή επέμβαση του Χιώτη σε σουτ του Ρονάλντο, που είχε μπει στην περιοχή από ασίστ του Σαχίν.
33’ – Σίγουρο γκολ χάνει ο Μπενζεμά, σουτάρει άουτ σε κενή εστία! Την ασίστ έδωσε ο Σαχίν, αλλά τη μισή δουλειά είχε κάνει ο Ρονάλντο.
44’ – Κόντρα επίθεση, ασίστ του Εζίλ στον Ρονάλντο που πλασάρει έξω.
57’ – Διπλό, σωτήριο κόψιμο του Μποαβεντούρα στην πρώτη απειλητική επίθεση της Ρεάλ στο β’ μέρος, που εκδηλώθηκε σε δυο μέρη.
67’ – Δύσκολη στιγμή για τους γηπεδούχους, που αποκρούουν τρεις προσπάθειες στην ίδια φάση.
70’ – Σουτ του Μπενζεμά, στην εξωτερική των διχτύων.
74’ – ΓΚΟΛ! 0-1, Μπενζεμά. Σέντρα – μαχαιριά του Κακά, από τη μικρή περιοχή ο Γάλλος πιάνει κεφαλιά ψαράκι και ανοίγει το σκορ.
76’ – Με τα πόδια ο Χιώτης διώχνει σουτ του Ρονάλντο από το ύψος του πέναλτι.
78’ – Με τα πόδια ο Χιώτης βάζει στοπ στον Μπενζεμά.
82’ – ΓΚΟΛ! 0-2, Κακά. Κατεβασιά του Μαρσέλο, που περνάει και τον Ζορζ γυρνώντας στον Κακά που εκτελεί τον Χιώτη εξ επαφής.
90’ – ΓΚΟΛ! 0-3, Μπενζεμά. Κόντρα με τον Γάλλο να σκοράρει μέσα από τη μικρή περιοχή από ασίστ του Εζίλ.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ
Παγερά αδιάφορη
Ενδεικτικό της αυτοπεποίθησης των παικτών του ΑΠΟΕΛ ήταν πως κανένας, πλην του Κακά, δεν ενδιαφέρθηκε να αλλάξει φανέλα με Μαδριλένο. Ούτε καν με τον Ρονάλντο.

Άλλαξαν φανέλες οι Κακά
Δυο είναι οι γνωστοί, Βραζιλιάνοι Κακά στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και η τύχη τα έφερε έτσι ώστε να βρεθούν ταυτόχρονα στο τερέν του ΓΣΠ μπαίνοντας ως αλλαγή. Μάλιστα βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο σε κάποιες φάσεις. Στο τέλος άλλαξαν και φανέλες.

Δεν έκατσε ο Γιοβάνοβιτς
Όρθιος είδε όλο το α’ ημίχρονο ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, που έκατσε μόνο στο πρώτο 5λεπτο του β’ μέρους. Άνετος ο Μουρίνιο, στάθηκε μόλις δυο – τρεις φορές σε όλο το παιχνίδι.

Θυμήθηκαν τον… Σολάρι
Στην τεράστια ευκαιρία που έχασε ο Μπενζεμά των 35 εκατ. ευρώ, πολλοί φίλοι του ΑΠΟΕΛ θυμήθηκαν τον… Σολάρι, σημειώνοντας πως ο «Τάνο» αυτό θα το έβαζε. Ήταν σε εντελώς κενή εστία.

Εκκωφαντική γιούχα, ειδικά στον Κριστιάνο
Ειδικά στο πρώτο 15λεπτο η γιούχα όποτε έπιαναν τη μπάλα οι «μερένχες» ήταν εκκωφαντική. Όταν άγγιζε την μπάλα ο Ρονάλντο γινόταν ένας μικρός σεισμός.

Αΐλτον αλά… Ζιντάν
Στα πρώτα λεπτά τους ματς, ενώ οι Μαδριλένοι ήταν ζαλισμένοι από την εκρηκτική ατμόσφαιρα, ο Αΐλτον έκανε ένα υδραυλικό αλά… Ζιντάν μπροστά από την περιοχή του Κασίγιας, ξεφεύγοντας από τρεις παίκτες.

Εκρηκτική ατμόσφαιρα
Η ατμόσφαιρα στην εξέδρα ήταν εκρηκτική και μοναδική συνάμα καθώς ο ενθουσιασμός έδωσε φτερά στον κόσμο. Όλες οι εξέδρες συμμετείχαν στα πιο πολλά συνθήματα αναγκάζοντας τους Ισπανούς να τραβάνε βίντεο και φωτογραφίες και να λένε τα καλύτερα για τον κόσμο. Το ΓΣΠ γέμισε μισή ώρα πριν τη σέντρα καθώς ο κόσμος από το πρωί αδημονούσε για το μεγάλο ματς.

Ψηφιδωτό – σκάκι
Εμπνευσμένη η χωρογραφία των «πορτοκαλί» καθώς πρώτα σχημάτισαν το φόντο και κατόπιν αναρτήθηκε μια εικόνα από σκάκι, με ένα χέρι να γκρεμίζει τη βασίλισσα, παραπέμποντας στη Ρεάλ.

Καθαροί οι μισοί διάδρομοι
Οι εκκλήσεις και τα αυστηρά μέτρα ασφάλειας έπιασαν τόπο καθώς οι διάδρομοι σε ανατολική και δυτική έμειναν καθαροί. Φυσικά σε νότια και βόρεια ο κόσμος είχε στοιβαχτεί και υπολογίζεται ότι το ματς είδαν ίσα με 25.000 θεατές.

Από όλη τη Μέση Ανατολή
Όλη τη Μέση Ανατολή τροφοδότησε η Ρεάλ Μαδρίτης με τα 1.500 εισιτήρια που είχε. Οι Μαδριλένοι είχαν 200 οπαδούς στη δυτική και άλλους 800 στη βόρεια, ενώ από τον κόσμο του ΑΠΟΕΛ τους χώριζε διπλή ζώνη στιούαρντς και αστυνομικών. Οι «μερένχες» είχαν στήριξη από Λίβανο, Ιράκ, Ιράν και αρκετούς Κούρδους. Κάπου 200 ήταν από την Κύπρο, μέσω του επίσημου φαν κλαμπ και της Πρεσβείας. Γύρω στο 60ο λεπτό ακούστηκαν πρώτη φορά.

Καιρός για… μπάλα
Στους 17 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία, με 55% υγρασία την ώρα του αγώνα. Ιδανικός καιρός για μπάλα.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ