Επρεπε να αξιοποιηθεί το λάβαρο της Αμμοχώστου, ανέφερε ο Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης

CEB1 38 Αλέξης Γαλανός, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
CEB1 1 Αλέξης Γαλανός, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Την εκτίμηση ότι έπρεπε να αξιοποιηθεί το λάβαρο της Αμμοχώστου, εξέφρασε ο Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης Αλέξης Γαλανός, προσθέτοντας πως η Αμμόχωστος είναι ένα πανανθρώπινο δράμα που εκθέτει την Τουρκία.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση «Συναπάντημα Αμμοχωστιανών», που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρου του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, ο κ. Γαλανός ανέφερε ότι «πριν 43 χρόνια η Αμμόχωστος ήταν η πιο αναπτυγμένη πόλη της Κύπρου, ήταν ένα στολίδι, ήταν επικεφαλής της ανάπτυξης, ήταν μια κοσμοπολίτικη πόλη, ήταν μια πόλη που κρατούσε μια παράδοση της αρχαίας Σαλαμίνας, ήταν η μεγάλη Αμμόχωστος και το καμάρι μας».

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα, συνέχισε «που αναπτύσσεται η υπόλοιπη Κύπρος και όλη η εμπειρία των προσφύγων και των Αμμοχωστιανών μετεφέρθη στο να αντέξει η Κύπρος την τουρκική κατοχή και να στεκόμαστε στα πόδια μας ένα ανεξάρτητο κράτος, μια χώρα της Ευρώπης. Το μεγαλύτερο επίτευγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας σ’ αυτά τα πέτρινα τα χρόνια είναι ότι είμαστε ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αυτό μας δίνει δύναμη να διεκδικούμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση».

Ο κ. Γαλανός είπε ακόμα ότι «η Αμμόχωστος άδικα χάθηκε, είναι η αδικοχαμένη Αμμόχωστος με τον τρόπο που μπήκαν τα τουρκικά στρατεύματα, που εγκαταλείφθηκε η πόλη και που όλα αυτά τα χρόνια, παρ’ όλα τα Ψηφίσματα και τις αποφάσεις των ΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη Δεύτερη Συμφωνία Κορυφής, που ξεκάθαρα τονίζει ότι θα επιστραφεί η Αμμόχωστος στους νόμιμους κατοίκους της».

Τίποτε δεν έγινε, είπε και σημείωσε πως «αγωνιστήκαμε για να διεκδικήσουμε την Αμμόχωστο, η οποία είναι ένα λάβαρο, μια σημαία ολόκληρου του αγώνα όλου του προσφυγικού κόσμου που είναι αδιαίρετος».

Αφού ανέφερε ότι «η Αμμόχωστος είναι μια κατεχόμενη πόλη, μια έρημη πόλης που όλη η τουρκική σκληρότητα και τουρκική πολιτική ζωγραφίζεται ανάγλυφα στο θέμα της Αμμοχώστου», εξέφρασε την εκτίμηση ότι «έπρεπε να υπήρχε μια γενικότερη διεκδίκηση και να αξιοποιείτο αυτό το λάβαρο, αυτή η σημαία γιατί η Αμμόχωστος δεν είναι απλώς ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, είναι κάτι μεγαλύτερο, είναι ένα πανανθρώπινο δράμα και είναι κάτι που εκθέτει την Τουρκία».

Ο Αλέξης Γαλανός εξέφρασε το παράπονο «τι έφταιξε σε κάποιους η Αμμόχωστος, ο κόσμος της Αμμοχώστου που αγωνίζεται τίμια, με αξιοπρέπεια και με εθνική περηφάνεια και δημιουργήθηκε όλη αυτή η ιστορία της δήθεν Αμμοχωστοποίησης; Γιατί δημιουργήθηκε όλο αυτό το θέμα, για κάποια οικόπεδα κάπου αλλού, για κάποια συμφέροντα, για κάποιες απώτερες επιθυμίες;»

Πρόσθεσε ακόμα ότι «πρέπει να ντρέπονται αυτοί που προσβάλλουν το λαό της Αμμοχώστου, γιατί ο λαός της Αμμοχώστου δεν δέχεται να γίνει δόλωμα η πόλη του για αναγνώριση του τουρκοκυπριακού μορφώματος. Δεν δέχεται ανταλλάγματα με ανοίγματα λιμανιών και επισημοποιήσεις, ούτε αυτός ο λαός δέχεται να επιστρέψουν πρόσφυγες κάτω από τουρκοκυπριακή διοίκηση».

Αφού είπε πως «δεν παίζεται έτσι η Αμμόχωστος», ο Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης είπε ότι «η Αμμόχωστος θα επιστρέψει περήφανα και αξιοπρεπώς γιατί αυτό υπαγορεύει η διεθνής νομιμότητα και γι’ αυτό πρέπει να δουλέψουμε σκληρά και πρέπει να μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η Αμμόχωστος, διότι άλλως πως δεν θα προχωρήσουμε».

Ταυτόχρονα, ο κ. Γαλανός απηύθυνε εισήγηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να γίνει διάβημα στα Ηνωμένα Εθνη όσον αφορά την παράνομη κατοχή της Αμμοχώστου από τα τουρκικά στρατεύματα. Οι Αμμοχωστιανοί θα σταθούν περήφανοι, θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, θα συνεχίζουν να στηρίζουν την οποιαδήποτε πολιτική τείνει στο να απαλλαγούμε από την τουρκική κατοχή, από τις τουρκικές εγγυήσεις, σε μια Κύπρο ελεύθερη, ανεξάρτητη όπου θα γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες».

Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα όπου σε ειδικό διαμορφωμένο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου ο Δήμος Αμμοχώστου, η Ανόρθωση, η Νέα Σαλαμίνα, η Σχολική Εφορεία Αμμοχώστου, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου, ο Γ.Σ.Ε, το Λύκειο Ελληνίδων Αμμοχώστου και η Ενωση Κατεχόμενων Δήμων, υποδέχονταν τους Αμμοχωστιανούς.

Σε ειδικά περίπτερα προβλήθηκαν οι κατεχόμενοι Δήμοι και Κοινότητες της Επαρχίας Αμμοχώστου, αλλά και της δράσης των μεγάλων Σωματείων της πόλης της Αμμοχώστου στην προσφυγιά, ενώ υπήρχε και πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα αφιερωμένο στην Αμμόχωστο.

Ακολούθησε η επίσημη παρουσίαση του νέου λογοτύπου του Δήμου Αμμοχώστου, τιμήθηκαν παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές της Ανόρθωσης και της Νέας Σαλαμίνας για την προσφορά τους.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα αφιερωμένο στην Αμμόχωστο, ενώ στο Θεατράκι του Πολιτιστικού Κέντρου προβλήθηκαν ταινίες για την Αμμόχωστο και υπήρχε ανοικτή έκθεση φωτογραφιών της Αμμοχώστου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς, βουλευτές και πλήθος κόσμου.

Πηγή: ΚΥΠΕ