Μισό εκατομμύριο σε Δερύνεια και Αυγόρου για επιστρώσεις δρόμων από την Επ. Οικονομικών

CEB1 96 Βουλή των Αντιπροσώπων, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
CEB1 603 Βουλή των Αντιπροσώπων, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Σειρά αποδεσμεύσεων κονδυλίων τα οποία σταυρώθηκαν κατά την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2017 είχε ενώπιον της η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών τη Δευτέρα. Μεταξύ αυτών, υπήρχε κονδύλι για την καταβολή προκαταβολής 230.000 ευρώ για 14 ασθενοφόρα τα οποία θα παραδοθούν το 2018.

Μισό εκατομμύριο για επιστρώσεις δρόμων σε Αυγόρου και Δερύνεια

Από μέλη της Επιτροπής Οικονομικών ζητήθηκαν διευκρινίσεις για το κονδύλι των 250.000 ευρώ προς την κοινότητα Αυγόρου. Ο αρμόδιος λειτουργός ανέφερε ότι το ποσό εμπίπτει στην εξαγγελία που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για έργα στην κοινότητα Αυγόρου και το Δήμο Δερύνειας. Πρόσθεσε ότι η Δερύνεια ήταν έτοιμη και πήρε το 2016 τα 250.000 ευρώ ενώ η κοινότητα Αυγόρου τώρα είναι σε θέση να προχωρήσει με την υλοποίηση της επίστρωσης των δρόμων που προέκυψαν με την κατασκευή του αποχετευτικού. Ανέφερε πως υπήρξαν τριβές με τον εργολάβο και οι δρόμοι έμειναν σε πολύ άσχημη κατάσταση και έπρεπε να γίνουν επιστρώσεις.

Στις αποδεσμεύσεις κονδυλίων για αγορά σταθερών και κινητών μηχανημάτων ζητήθηκε η αποδέσμευση 430.000 ευρώ για 3 μεγάλα δασοπυροσβεστικά – εκχιονιστικά και 8 μεγάλα δασοπυροσβεστικά τα οποία θα παραδοθούν το 2018 και 2019, κονδύλι 900.000 ευρώ για 15 μικρά δασοπυροσβεστικά, κονδύλι 400.000 ευρώ για δύο προωθητές γης, 325.000 ευρώ για αγορά 7 λεωφορείων για μεταφορά παιδιών σε ειδικά σχολεία, 340.000 ευρώ για 4 φορτηγά, 150.000 ευρώ για 7 οχήματα για αξιωματούχους και 650.000 ευρώ για αγορά 55 οχημάτων βαν για κλητήρες και συνεργία.

Όπως εξηγήθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών, από τον αρμόδιο λειτουργό μετά από ερωτήσεις Βουλευτών για τα οχήματα των αξιωματούχων το 2015 αγοράστηκαν για αξιωματούχους 20 αποκλειστικής χρήσης οχήματα, δηλαδή οχήματα για τους πολιτειακούς αξιωματούχους και τους Υπουργούς. Από τα μέλη του Υπουργικού Συμβούλιο μόνο ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος δεν πήρε όχημα, διευκρίνισε.

Εξήγησε επίσης ότι μη αποκλειστικής χρήσης είναι τα οχήματα που χρησιμοποιούν οι Γενικοί Διευθυντές και οι Επίτροποι.

Πρόσθεσε ότι τα 7 οχήματα είναι προς αντικατάσταση του ακινητοποιημένου οχήματος του Προέδρου της Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, του Διαπραγματευτή και του Επιτρόπου για Ανθρωπιστικά Θέματα, του Επιτρόπου Νομοθεσίας και 3 Γενικών Διευθυντών.

Κάποια αυτοκίνητα ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους, συνέχισε, προσθέτοντας ότι η απόφαση για αντικατάσταση λαμβάνεται με βάση τα χιλιόμετρα που διένυσε το κάθε όχημα και το κόστος συντήρησης.

Τα 20 καινούργια οχήματα που αγοράστηκαν το 2015 είχαν κόστος αγοράς 22.000 ευρώ το ένα που με το πενταετές συμβόλαιο συντήρησης ανήλθε στις 30.000 ευρώ το ένα.

Ανέφερε ακόμα στην Επιτροπή Οικονομικών ότι για τα αποκλειστικής χρήσης οχήματα δαπανάται ποσό 50.000 περίπου το χρόνο. Πρόσθεσε ότι το πρώτο έτος που αγοράστηκαν τα 20 καινούργια οχήματα μειώθηκε το κόστος συντήρηση στις 16.000 ευρώ.

Στις αποδεσμεύσεις που ζητήθηκαν από το Υπουργείο Υγείας, είναι κονδύλι 25.000 ευρώ για την αγορά υπηρεσιών εμβολιασμού των μαθητριών της Α` και Β` τάξης Γυμνασίου κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), που ευθύνεται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες. Το σχετικό σημείωμα του Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι 5.000 εμβολιασμοί θα διενεργηθούν την περίοδο Μαρτίου – Μαϊου 2017 και άλλες 5.000 εμβολιασμοί την περίοδο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου.

Στο σημείωμα του Υπουργείου Υγείας αναφέρεται ότι η αποδέσμευση επείγει καθώς έχει χορηγηθεί ήδη σε μαθήτριες του μήνες Σεπτέμβρη – Νοέμβρη του 2016 η πρώτη δόση του εμβολίου και εντός 6 μηνών πρέπει να χορηγηθεί η δεύτερη.

Στις αποδεσμεύσεις που ζήτησε το Υπουργείο Υγείας περιέχεται κονδύλι 600.000 ευρώ για την κοστολόγηση υπηρεσιών από τα δημόσια νοσηλευτήρια. Όπως αναφέρεται στο σχετικό προς την Επιτροπή Οικονομικών, σημείωμα, η κοστολόγηση θα διενεργηθεί στο πλαίσιο της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων και απαιτείται ώστε έκαστο νοσηλευτήριο να είναι σε θέση να ετοιμάσει το δικό του προϋπολογισμό για το 2018 στη βάση πραγματικής κοστολόγησης ιατρικών πράξεων.

Στο σημείωμα αναφέρεται περαιτέρω ότι το κόστος δεν θα ξεπεράσει τις 600.000 ευρώ και η έναρξη εργασιών αρχίζει με την αποδέσμευση του κονδυλίου. Προστίθεται ότι η ετοιμασία “σκιώδους” προϋπολογισμού πρέπει να ολοκληρωθεί πριν το τρίτο τρίμηνο του 2017 ώστε το κάθε νοσηλευτήριο να είναι σε θέση να αυτονομηθεί οικονομικά το 2018.

Ζητήθηκε επίσης η αποδέσμευση 200.000 ευρώ για αγορά υπηρεσιών νομικών και τεχνικών συμβούλων των άλλων πυλώνων μεταρρύθμισης στον τομέα της υγείας. Στο σημείωμα διευκρινίζεται ότι πέραν της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων και της εφαρμογής του ΓΕΣΥ, το πλαίσιο μεταρρύθμισης του τομέα της Υγείας περιλαμβάνει θεσμοθέτηση νομικού πλαισίου και την εφαρμογή της e-Υγείας, τη δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, τη νομική ρύθμιση των Πανεπιστημιακών Κλινών, την καλλιέργεια και την ιατρική χρήση της κάνναβης και άλλα.

Από το Υπουργείο Υγείας ζητήθηκε επίσης η αποδέσμευση 20.000 ευρώ για την αγορά γραμματειακών υπηρεσιών από ένα άτομο για το Πρόγραμμα Συνδρόμου Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας και 6.000 ευρώ για αγορά γραμματειακών υπηρεσιών από δύο άτομα για την καταχώρηση δεδομένων στο ιατρικό μητρώο γεννήσεων.

Αποδέσμευση κονδυλίου 25.000 ευρώ ζητήθηκε από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την αγορά υπηρεσιών 9 ατόμων που καλύπτουν τις έκτακτες ανάγκες που προέκυψαν για την εφαρμογή του νόμου για τις ληξιπρόθεσμες κοινωνικές εισφορές, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Σεπτέμβρη του 2016.

Στο σημείωμα αναφέρεται ότι μέχρι τώρα υποβλήθηκαν 9.500 αιτήσεις και εισπράχθηκαν γύρω στα 10 εκ. Ευρώ. Περαιτέρω προέκυψαν και 1.500 ενστάσεις, που όπως αναφέρεται αυξάνονται καθημερινά και πρέπει να διεκπεραιωθούν ως εκ τούτου κρίθηκε αναγκαία η επέκταση του συμβολαίου των 9 ατόμων για ακόμα τρεις μήνες.

Ενώπιον της Επιτροπής τέθηκε αίτημα προς αποδέσμευση κονδυλίου 17.000 ευρώ για αγορά υπηρεσιών προσωπικού ασφαλείας στο Κέντρο Εξυπηρέτησης και Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας. Στο σχετικό σημείωμα που συνοδεύει το αίτημα αναφέρεται ότι τα περιστατικά επιθετικότητας προς λειτουργούς που στελεχώνουν το Κέντρο Εξυπηρέτησης και Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας έχουν αυξηθεί με αποτέλεσμα να τίθενται σε άμεσο κίνδυνο οι λειτουργοί και πολίτες που εξυπηρετούνται στο Κέντρο.

Το Υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε την αποδέσμευση ποσού 349.000 ευρώ για έργα σε κοινότητες.

Συγκεκριμένα 20.000 ευρώ για οικονομική ενίσχυση 20.000 ευρώ για ζημιές στο οδικό δίκτυο Αγίων Τριμιθιάς, από τις εργασίες εγκατάστασης αγωγών του αποχετευτικού, 5.000 ευρώ για έργα εξωραϊσμού της κοινότητας Ασκά, 30.000 ευρώ για τη συνέχιση των εργασιών κατασκευής πτερυγοτοιχωμάτων και σχαρών σε σημεία του ποταμού Κομήτη στον Αστρομερίτη, 250.000 ευρώ για την επίστρωση των δρόμων της κοινότητας Αύγορου που επηρεάστηκαν από τις εργασίες στο αποχετευτικό, 20.000 ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών του οδικού δικτύου εντός της Κοκκινοτριμιθιάς που υπέστη ζημίες από την εγκατάσταση αγωγών του αποχετευτικού, 2.500 ευρώ στην κοινότητα Κορμακίτη για την αποκατάσταση ζημιών στο οδικό δίκτυο που προκλήθηκαν από τις κακές καιρικές συνθήκες, 20.000 ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών στο οδικό δίκτυο, λόγω αποχετευτικού στο Παλιομέτοχο και 1.500 ευρώ για εξωραϊσμό της κοινότητας Χούλου.

Πηγή: ΚΥΠΕ