Επέστρεψαν «παπαγάλοι» και βρεγμένοι

a 148 Ειδήσεις
a 1912 Ειδήσεις

Απογοητευμένοι δήλωσαν οι κυνηγοί για την πρώτη εξόρμηση.

Η πρώτη εξόρμηση στιγματίστηκε με τον θάνατο, εκ πρώτης όψεως από παθολογικά αίτια, του 67χρονου Γιώργου Παπαϊωάννου που διέμενε στην Αγία Φύλα.

Το κυνήγι της πέρδικας, του λαγού και της φραγκολίνας θα ολοκληρωθεί στις 28 Δεκεμβρίου.

Απογοητευμένοι και μουσκεμένοι λόγω των βροχών επέστρεψαν στα σπίτια τους οι πλείστοι κυνηγοί κατά τη χθεσινή πρώτη εξόρμηση για πέρδικες, λαγούς και φραγκολίνες. Πριν καν χαράξει πολλά από τα βουνά και τα λαγκάδια της ελεύθερης Κύπρου είχαν καταληφθεί από τις 48 χιλιάδες κυνηγών, που με το χέρι στη σκανδάλη επιχείρησαν να διαψεύσουν τα απαισιόδοξα μηνύματα περί ελάχιστου θηράματος. Ωστόσο, μικρή ήταν η μερίδα των κυνηγών που στάθηκε τυχερή. Οι περισσότεροι επέστρεψαν στο σπίτι με άδεια χέρια. Το μειωμένο θήραμα οφειλόταν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην έντονη βροχόπτωση. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλοι αριθμοί θηράματος έμειναν για τις επόμενες κυνηγετικές εξορμήσεις.

Θάνατος κυνηγού
Η πρώτη εξόρμηση στιγματίστηκε με τον θάνατο, εκ πρώτης όψεως από παθολογικά αίτια, του 67χρονου Γιώργου Παπαϊωάννου που διέμενε στην Αγία Φύλα. Ο άτυχος κυνηγός έχασε τη ζωή του ενώ βρισκόταν με φίλους και συγγενείς του σε περιοχή του χωριού Μονής στη Λεμεσό. Τη σκηνή όπου έπεσε νεκρός ο 67χρονος επισκέφθηκαν μέλη του ΤΑΕ Λεμεσού που απέκλεισαν το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας. Ο θάνατος του άτυχου Παπαϊωάννου εκτιμάται πως οφείλεται σε παθολογικά αίτια, καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα.

Στο μεταξύ, υποβλήθηκαν στην αρμόδια υπηρεσία οκτώ καταγγελίες για λαθροθηρία.

Θα συνεχιστούν οι εξορμήσεις
Το κυνήγι της πέρδικας, του λαγού και της φραγκολίνας θα ολοκληρωθεί στις 28 Δεκεμβρίου, με τις εξορμήσεις να ανέρχονται συνολικά σε 17. Εδώ και μέρες βρίσκονταν σε εξέλιξη προετοιμασίες, τόσο από τις κυνηγετικές οργανώσεις όσο και από τους κυνηγούς, με τα καταστήματα των κυνηγετικών ειδών να έχουν αυτές τις ημέρες την τιμητική τους.

Μειωμένο το θήραμα
Πάντως τα νέα από την ποσότητα του θηράματος δεν είναι ούτε φέτος ενθαρρυντικά καθώς, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγίου και Διατήρησης Άγριας Ζωής (Κ.Ο.Κ. & Δ.Α.Ζ) Αντώνη Κακουλλή, εμφανίζεται πάλι μειωμένο. «Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις που είχαμε, οι αριθμοί των φραγκολινών και των πέρδικων έχουν μειωθεί αισθητά σε σχέση με πέρυσι, με τον αριθμό των λαγών να αυξάνεται ελάχιστα πάντα σε σχέση με το 2013», σημείωσε ο κ. Κακουλλής.

Επί ποδός η Θήρα
Επί ποδός βρίσκονται χθες και οι λειτουργοί της Υπηρεσίας Θήρας οι οποίοι προέβαιναν σε ελέγχους κυρίως για τις άδειες κυνηγίου, αφού πολλοί δεν τις έχουν ανανεώσει αλλά και για να εντοπίσουν κρούσματα λαθροθηρίας. Ο Πρόεδρος της ΚΟΚ και ΔΑΖ κάλεσε όλους όσοι δεν ανανέωσαν την άδειά τους να το πράξουν, ώστε να αποφύγουν το πρόστιμο. Το κόστος ανανέωσης της άδειας ανέρχεται στα 77 ευρώ και 45 ευρώ για τους κυνηγούς άνω των 65 ετών. Οι κυνηγοί άνω των 80 μπορούν να ανανεώσουν την άδεια τους δωρεάν. Παράλληλα, οι κυνηγοί που ανανεώνουν τις άδειές τους καλούνται να δηλώσουν και τον κυνηγετικό τους σύλλογο, στον οποίο θα πάει το 2% του αντιτίμου της ανανέωσης της άδειάς τους.