Οι φοιτητές των ιδιωτικών πανεπιστημίων καταδικάζουν την αύξηση των διδάκτρων

2011 11 18 01 18 00 c5cb2d16b6f24b1a9f0be7eabac93a4f Ειδήσεις
Από παλαιότερη κινητοποίηση των φοιτητών.Ψήφισμα με τρεις χιλιάδες υπογραφές φοιτητών των Πανεπιστημίων Λευκωσίας, Φρέντερικ και Ευρωπαϊκού, επέδωσε την Παρασκευή το πρωί, το Συντονιστικό των Φοιτητικών Ενώσεων των τριών Πανεπιστημίων, στον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Γιώργο Δημοσθένους, εκφράζοντας την αντίθεση των φοιτητών στην αύξηση των διδάκτρων στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια…

Σε δηλώσεις του, αφότου παρέλαβε το ψήφισμα, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι σήμερα θα σταλεί στους προέδρους των Συμβουλίων των τριών Πανεπιστημίων επιστολή με την οποία τους καλεί να διατηρήσουν τα δίδακτρα στα ίδια επίπεδα με τα περσινά. Ο υπουργός θα καλέσει τους Προέδρους των Συμβουλίων των τριών Πανεπιστημίων να παρευρεθούν σε κοινή συνάντηση, την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα.

«Μετά από αρκετή ανάλυση των δεδομένων και της σχετικής νομοθεσίας, όπως αυτή διαμορφώθηκε αρχικά και τροποποιήθηκε το 2010, και ύστερα από τη γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας, ετοιμάστηκε επιστολή προς τα τρία πανεπιστήμια με την οποία ζητείται η διατήρηση των διδάκτρων στα ίδια επίπεδα με την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα τους δίδακτρα».

Σύμφωνα με τον κ. Δημοσθένους, η γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας «ήταν ξεκάθαρη». Όπως εξήγησε «τα εγκεκριμένα δίδακτρα είναι μέχρι την ακαδημαϊκή χρονιά 2010-2011, κι από τη στιγμή που τροποποιήθηκε η σχετική νομοθεσία, το 2010, σύμφωνα με την οποία ο υπουργός με διάταγμά του καθορίζει πλαφόν μέγιστης αύξησης των διδάκτρων των ιδιωτικών πανεπιστημίων, και εφόσον τέτοια αίτηση δεν υποβλήθηκε προς το Υπουργείο Παιδείας, όπως προβλέπει η νομοθεσία, αυτό συνεπάγεται ότι τα δίδακτρα δεν πρέπει να ξεπερνούν αυτά που εγκρίθηκαν την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά».

Ο υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα παράνομης και αυθαίρετης αύξησης των διδάκτρων αλλά διαφορετικής ερμηνείας του νόμου. «Είχαμε μια νομοθεσία η οποία τροποποιήθηκε. Δόθηκε και δινόταν, διαφορετική ερμηνεία… αν τα εγκεκριμένα δίδακτρα ήταν μέχρι το 2010-2011 ή μέχρι το 2011-2012» διευκρίνισε ο κ. Δημοσθένους. «Δεν τίθεται θέμα αυθαιρεσιών και εσκεμμένης, παράνομης αύξησης διδάκτρων. Ηταν μια διαφορετική ερμηνεία και από τη στιγμή που αποφάνθηκε η Γενική Εισαγγελία, τους καλώ να συμμορφωθούν προς την οδηγία που τους στέλνω με τη συγκεκριμένη επιστολή», είπε.

«Όπως εξήγησα στους εκπροσώπους των φοιτητών, όλα θα προχωρήσουν σύμφωνα με τη νομοθεσία», υπέδειξε.

Ο πρόεδρος της φοιτητικής ένωσης του Πανεπιστημίου Φρέντερικ, Αντώνης Ζαχαρίου, ανέφερε ότι οι φοιτητές απαιτούν άμεση εφαρμογή του νόμου, από τους ιδιοκτήτες των Πανεπιστημίων, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο μαζικών κινητοποιήσεων των φοιτητών, σε αντίθετη περίπτωση. «Δίνουμε έξι μέρες να μας απαντήσουν για να εφαρμόσουν το νόμο, αλλιώς θα κινηθούμε με άλλους τρόπους, ίσως μαζικές κινητοποιήσεις», είπε.

Το Συντονιστικό των φοιτητικών ενώσεων των τριών ιδιωτικών Πανεπιστημίων παρέδωσει το ψήφισμα σήμερα στους ίδιους τους ιδιοκτήτες των Πανεπιστημίων, στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, στην Επιτροπή Αξιολόγησης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων και στη Γενική Εισαγγελία.

Οι εκπρόσωποι των φοιτητικών ενώσεων των ιδιωτικών πανεπιστημίων μετέρφεραν την αντίθεση του φοιτητικού κινήματος των ιδιωτικών πανεπιστήμιων στην αύξηση των διδάκτρων και στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, Νίκο Τορναρίτη παραδίδοντας του το ψήφισμα.

Ο Νίκος Τορναρίτης, δήλωσε μετά τη συνάντηση, ότι σε περίοδο οικονομικής κρίσης, που συζητείται η στόχευση της φοιτητικής χορηγίας, «όλοι πρέπει να λειτουργούμε πιο ανθρωποκεντρικά», αλλά και «κάτω από το πλέγμα της νομιμότητας».

Είπε ότι το κράτος πρέπει να δώσει στα ιδιωτικά πανεπιστήμια θετικά κίνητρα «για να μπορέσουν και εκείνα με τη σειρά τους να μειώσουν ακόμη περισσότερο τα δίδακτρα». Το κράτος, μπορεί να παραχωρήσει χαλίτικη γη στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενώ «μπορούμε να συζητήσουμε και φοροαπαλλαγές, αν είναι δυνατόν» πρόσθεσε.

Από την άλλη πλευρά, συνέχισε, «οι ιδιοκτήτες των πανεπιστημίων, αφουγκραζόμενοι και τις εκκλήσεις όλων των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας πρέπει να τοποθετήσουν τα δίδακτρα στο επίπεδο που θα μπορούν οι οικογένειες να συνεχίσουν να στέλνουν τα παιδιά τους για σπουδές».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, τη μεθεπόμενη Τρίτη η Επιτροπή θα ασχοληθεί επισταμένα με το θέμα της αύξησης των διδάκτρων των ιδιωτικών πανεπιστημίων, με προσκεκλημένους τον Υπουργό Παιδείας, τους ιδιοκτήτες των Πανεπιστημίων, τους φοιτητές και άλλους αρμόδιους.

Πηγή: ΚΥΠΕ