Η λήψη δραστικών μέτρων για αντιμετώπιση του φαινομένου των εικονικών γάμων Ευρωπαίων υπηκόων με πολίτες τρίτων χωρών αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εσωτερικών υπό τον αρμόδιο Υπουργό Σωκράτη Χάσικο. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Δήμοι Λευκωσίας, Αραδίππου, Λειβαδιών και Ύψωνα, καθώς και εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων κρατικών υπηρεσιών.
Ο κ. Χάσικος δήλωσε μετά τη σύσκεψη πως “η απόφαση που πήραμε, είναι η λήψη δραστικών μέτρων πρόληψης πριν την έκδοση του πιστοποιητικού ελευθερίας”.
Πρόσθεσε πως “με οδηγίες του Υπουργού θα γίνεται (κοινή) συνέντευξη και των δύο υποψηφίων που προτίθενται να τελέσουν γάμο και όχι μόνο του ενός”.
“Μιλούν ή όχι την ίδια γλώσσα; Μπορούν να συνεννοηθούν; Πότε ήρθαν στην Κύπρο και για πόσο χρονικό διάστημα; Ήρθε κάποιος σήμερα για να πραγματοποιήσει τον εικονικό γάμο και να φύγει αμέσως μετά; Διότι έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο. Έχουμε εντοπίσει τέτοιες περιπτώσεις”, είπε ο κ. Χάσικος.
Και πρόσθεσε: “Αν κάποιος μένει στην Κύπρο, για πόσο χρονικό διάστημα είναι στην Κύπρο και πού εργάζεται; Όλα αυτά θα πρέπει να ελέγχονται. Επιπλέον, επαναλαμβάνω, θα γίνεται κοινή συνέντευξη και των δύο υποψηφίων για γάμο πριν την έκδοση του πιστοποιητικού ελευθερίας», σημείωσε.
Όπως είπε ο ΥΠΕΣ «το 2016, αρκετοί γάμοι που τελούνται στα Δημαρχεία, κρίθηκαν ως εικονικοί. Επίσης, το 2014 και το 2015. Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις. Μιλούμε για εικονικούς γάμους Ευρωπαίων με πολίτες τρίτων χωρών”.
Ο κ. Χάσικος ανέφερε, ακόμη, πως “δημιουργείται, επίσης, θέμα εμπορίας προσώπων. Φαίνεται ότι υπάρχουν κυκλώματα που προωθούν αυτούς τους γάμους. Έγιναν παραστάσεις και από πρεσβείες ευρωπαϊκών χωρών ότι στην Κύπρο φαίνεται να τελούνται εικονικοί γάμοι μεταξύ Ευρωπαίων και πολιτών τρίτων χωρών», είπε.
Ερωτηθείς γιατί κλήθηκαν στη σημερινή σύσκεψη τα συγκεκριμένα Δημαρχεία, ο κ. Χάσικος απάντησε: «Διότι πρόκειται για τα Δημαρχεία που τελούν τους περισσότερους γάμους. Διαφάνηκε, επίσης, ότι γάμοι που τελέστηκαν σε αυτά τα Δημαρχεία, στο τέλος κρίθηκαν ως εικονικοί. Άρα, είναι υποχρέωση του Υπουργείου Εσωτερικών να λάβει μέτρα σε συνεργασία και με την Αστυνομία, αλλά και με τους Δημάρχους”.
Ανέφερε, επίσης, παράδειγμα από τη Λευκωσία, όπου μέσα σε ένα μήνα τελέστηκαν 200 γάμοι μεταξύ Ευρωπαίων και υπηκόων τρίτων χωρών και από αυτούς οι 12 κρίθηκαν τελεσίδικα ως εικονικοί.
Ο κ. Χάσικος ανέφερε πως δεν θέλει να επιρρίψει την ευθύνη στα Δημοτικά Συμβούλια και πως η μεγαλύτερη ευθύνη αναλογεί στο Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης (ΤΑΠΜ) του ΥΠΕΣ που εκδίδει τα πιστοποιητικά. “Και δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα να αναλάβω αυτήν την ευθύνη», πρόσθεσε.
«Άρα», συνέχισε ο Υπουργός Εσωτερικών, «επικεντρώνεται η προσπάθεια πρόληψης πριν την έκδοση του πιστοποιητικού ελευθερίας”, ξεκινώντας από την είσοδο του αλλοδαπού στη Δημοκρατία.
Ο κ. Χάσικος επεσήμανε πως το αρμόδιο Τμήμα, απαγόρευσε την είσοδο στη Δημοκρατία σε 68 άτομα, γιατί φάνηκε ότι έρχονταν στην Κύπρο γι’ αυτόν τομ σκοπό (τέλεση εικονικών γάμων).
Πηγή: ΚΥΠΕ, sigmalive.com