Φάρμακα από τα κατεχόμενα με τη σέσουλα!

a 4
a 783

Ολοένα και αυξανόμενες διαστάσεις προσλαμβάνει το φαινόμενο αγοράς φαρμάκων από τα κατεχόμενα. Από τη μια η ακρίβεια συγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων στις ελεύθερες περιοχές και από την άλλη η εντύπωση που επικρατεί ανάμεσα στους ασθενείς ότι τα φάρμακα που δίνονται στα δημόσια νοσοκομεία δεν είναι αποτελεσματικά, αυξάνουν τη φρενίτιδα αφοράς φαρμακευτικών σκευασμάτων αμφιβόλου ποιότητας από φαρμακεία των κατεχομένων.

Η υπόθεση της βίαιης αποβολής βρέφους με τη χρήση φαρμάκων που η μητέρα προμηθεύτηκε από το κατεχόμενα επαναφέρει στο προσκήνιο την υπόθεση. Πολίτες περνούν το οδόφραγμα και σχηματίζουν ουρές έξω από τα πρώτα φαρμακεία που βρίσκουν μπροστά τους. Αγοράζουν τα φάρμακα σε μεγάλες ποσότητες και τα μεταφέρουν στις ελεύθερες, με την ψευδαίσθηση ότι αγοράζουν το ίδιο προϊόν σε πολύ χαμηλότερη και συμφέρουσα γι αυτούς τιμή. Ωστόσο, το θέμα δεν είναι τόσο απλό.

«Κάθε μέρα το φαινόμενο μεγαλώνει», ανέφερε o Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ), Μάριος Κούλουμας, προσθέτοντας πως πολλοί ασθενείς του επισημαίνουν πως δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το κόστος στις ελεύθερες περιοχές.

Ειδικότερα, οι Ε/κ σπεύδουν στα φαρμακεία των κατεχομένων για αγορά φαρμάκων, τα οποία χρησιμοποιούνται για μια σειρά από ασθένειες όπως καρδιοπάθειες, χοληστερόλη, πίεση, οστεοπόρωση κ.α.

«Είναι επικίνδυνα»

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΠΦ κάλεσε τους ασθενείς να μην αγοράζουν τέτοια σκευάσματα από τα κατεχόμενα, γιατί δεν αποκλείεται αν ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία τους. «Τα κατεχόμενα, ως μη αναγνωρισμένο κράτος, και οι χώρες παρασκευής, όπως η Τουρκία και το Πακιστάν, δεν αποτείνονται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στην ΕΕ για έγκριση των φαρμάκων τους. Ουδείς γνωρίζει ούτε την προέλευση των σκευασμάτων αυτών, ούτε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κατασκευάστηκαν και διακινήθηκαν, τόνισε ο κ. Κούλουμας. «Δεν γνωρίζουμε», πρόσθεσε, ούτε ποιες ουσίες πραγματικά περιέχουν ούτε σε ποιες ποσότητες».

«Φταίνε και οι ιατροί»

Πέραν των υψηλών τιμών των φαρμάκων στις ελεύθερες περιοχές, εξ αιτίας της μικρής αγοράς της Κύπρου, ο κ. Κούλουμας επέρριψε ευθύνες για το φαινόμενο αγοράς από τα κατεχόμενα και στους ιατρούς. «Πολλοί ιατροί παραπληροφορούν τους ασθενείς, αφήνοντας τους να πιστεύουν πως τα φάρμακα του νοσοκομείου δεν είναι αποτελεσματικά και συνταγογραφούν για τον ιδιωτικό τομέα. Το γεγονός αυτό, ωθεί του απεγνωσμένους ασθενείς στα κατεχόμενα», τόνισε ο κ. Κούλουμας. Πρόσθεσε πως οι ισχυρισμοί για τη μη αποτελεσματικότητα των γενόσημων φαρμάκων του νοσοκομείου είναι ψευδείς.

Πονοκεφαλιάζουν και οι φαρμακοποιοί

Το φαινόμενο αυτό πονοκεφαλιάζει και τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι προειδοποιούν για την επικινδυνότητα φαρμάκων, που δεν είναι ελεγμένα από τις αρμόδιες αρχές και των οποίων η προέλευση είναι άγνωστη. H Πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συνδέσμου, Ελένη Πιέρα, τόνισε πως ο Σύνδεσμος προγραμματίζει εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για τα ψευδεπίγραφα φάρμακα.

Ερωτηθείσα για τις τιμές των φαρμάκων, η κα Πιέρα τόνισε πως μετά τις δυο μειώσεις που επήλθαν, οι φαρμακοποιοί δεν θα αντέξουν νέες μειώσεις, αν δεν εφαρμοστεί το Γενικό Σχέδιο Υγείας.

Πηγή: ΡΕΠΟΡΤΕΡ