Την εισαγωγή της ελληνικής γλώσσας σε κάποια επαγγέλματα προωθεί το Υπουργείο Εργασίας

a 164 Ειδήσεις
a 3275 Ειδήσεις

Την εισαγωγή και θεσμοθέτηση της ελληνικής γλώσσας ως απαιτούμενο προσόν για κάποια επαγγέλματα στην τουριστική βιομηχανία προωθεί το Υπουργείο Εργασίας. Το θέμα συζητήθηκε τη Δευτέρα από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας παρουσία της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας η κ. Αιμιλιανίδου σημείωσε ότι η θέση του Υπουργείου όπως έχει εκφραστεί είναι ότι υπάρχουν ορισμένοι τομείς υπηρεσιών στην τουριστική βιομηχανία όπου θα πρέπει να εισαχθεί η ελληνική γλώσσα, όχι μόνο για λόγους καλύτερης αξιοποίησης του τουριστικού προϊόντος, αλλά και για λόγους ασφάλειας όπου αρμόδιο είναι το Υπουργείο Εργασίας.

Η Υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι δεν προκρίνεται η εισαγωγή της ελληνικής γλώσσας σε όλα τα θέματα που αφορούν την τουριστική βιομηχανία, υποδεικνύοντας ωστόσο ότι μέσα στα πλαίσια της ανεργίας που υπάρχει σήμερα πρέπει σε κάποια επαγγέλματα η ελληνική γλώσσα να θεωρείται απαραίτητη.

Σε παρατήρηση ότι κάποια στοιχεία δείχνουν ότι οι Κύπριοι εργοδοτούνται σε μεγαλύτερους αριθμούς στην τουριστική βιομηχανία, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι πράγματι έχουν ξεπεράσει το 48% οι Κύπριοι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία σε αντίθεση με το 2012 οπόταν και το ποσοστό ήταν πολύ χαμηλό.

Ερωτηθείσα σε ποιους τομείς της τουριστικής βιομηχανίας θα εισαχθεί η ελληνική γλώσσα, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι θα πρέπει να μελετήσουν τους τομείς έτσι ώστε να υπάρχει ισορροπία, και να μπορούν αφενός να εργάζονται ορθά οι βιομηχανίες του τουρισμού, αλλά και να υπάρχει η ελληνική γλώσσα σε κάποια επαγγέλματα και σε κάποιους τομείς υπηρεσιών στην τουριστική βιομηχανία.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Φακοντής είπε ότι με τη συνεδρία “μπήκε το νερό στο αυλάκι” για την εισαγωγή και θεσμοθέτηση της ελληνικής γλώσσας ως απαραίτητο προσόν για απασχόληση σε κάποια επαγγέλματα στη ξενοδοχειακή και επισιτιστική βιομηχανία. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι κάτι τέτοιο είναι επιτακτική ανάγκη αλλά και ότι θα βοηθήσει ιδιαίτερα και στην αύξηση της παραγωγικότητας και στην αντιμετώπιση της ανεργίας η οποία συνεχώς αυξάνεται.

Ο κ. Φακοντής εξήγησε πως η Κυβέρνηση θα ετοιμάσει σχετικό νομοσχέδιο μετά από κοινωνικό διάλογο.

Πρόσθεσε πως την ίδια στιγμή η επιμόρφωση και κατάρτιση στη ξενοδοχειακή και τουριστική βιομηχανία όπως επίσης και των ανέργων του κλάδου αυτού θα γίνεται στην ελληνική γλώσσα, κάτι το οποίο, όπως είπε, είναι θετικό.

Ανέφερε τέλος ότι η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την όλη διαδικασία και πως θα επανέλθει μέσα στο Φεβρουάριο – Μάρτιο για να εξετάσει πως έχει προχωρήσει το όλο ζήτημα και κάλεσε τους κοινωνικούς φορείς να επιδείξουν την ανάλογη θέληση έτσι ώστε να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό και να εφαρμοστεί στην πράξη η υιοθέτηση της ελληνικής γλώσσας.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου, εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι η Υπουργός υιοθετεί τη θέση της Επιτροπής Εργασίας για την εισαγωγή της ελληνικής γλώσσας ως απαραίτητο επαγγελματικό προσόν σε κάποιους τομείς της ξενοδοχειακής βιομηχανίας.

«Θεωρώ αδιανόητο να πηγαίνω σε ένα ξενοδοχείο στην χώρα μου και για να παραγγείλω ένα καφέ ή να παραγγείλω το δείπνο μου να πρέπει να μιλώ μια ξένη γλώσσα», πρόσθεσε.

Η Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα είπε ότι η εισαγωγή της ελληνικής γλώσσας σε κάποια επαγγέλματα είναι εκ των ων ουκ άνευ, προσθέτοντας πως στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να εξευρεθούν τρόποι προστασίας των Κυπρίων εργαζομένων και ανέργων και τρόποι μείωσης της καθόδου των κοινοτικών εργαζομένων στην Κύπρο.

Διευκρίνισε ωστόσο πως η θεσμοθέτηση της ελληνικής γλώσσας σε κάποια επαγγέλματα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μειώσει την ανεργία καθώς οι απολύσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. “Όμως αυτό θα δικαιώσει το δημόσιο αίσθημα, το θυμό και την απαίτηση του κόσμου για δικαιότερη μεταχείριση του ντόπιου εργατικού δυναμικού”.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΚΟΤ Μάριος Χαννίδης, είπε ότι ο ΚΟΤ επαναβεβαίωσε κατά τη σημερινή συνεδρία τη θέση του για τη θεσμοθέτηση της ελληνικής γλώσσας σε κάποια επαγγέλματα που αφορούν τη ξενοδοχειακή και τουριστική βιομηχανία της Κύπρου, ούτως ώστε να λειτουργήσει και να καταπολεμήσει την ανεργία.

«Για τον κυπριακό τουρισμό εργάζονται ορισμένες χιλιάδες κοινοτικοί εργαζόμενοι, ενώ παράλληλα υπάρχουν Κύπριοι πολίτες, οι οποίοι παραμένουν άνεργοι και θα μπορούσαν να εργοδοτηθούν στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Οπότε άποψη μας είναι ότι θα πρέπει σε κάποια επαγγέλματα πρώτης γραμμής να υπάρχει απαραίτητη γνώση της ελληνικής γλώσσας. Οι δικοί μας συμπατριώτες μπορούν και είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές για την προώθηση του τουρισμού μας με το δικό τους χαμόγελο και τη δική τους αξιοπρέπεια όπου αυτό το χαμόγελο ήταν αυτό που πολλές φορές στο παρελθόν και ιδιαίτερα μετά το 1974 έχει οδηγήσει τον τουρισμό να ανέβει πολύ ψηλά όσον αφορά την φιλοξενία της πατρίδας μας», πρόσθεσε.