Προς αναγκαστική στάση πληρωμών στους ημικρατικούς

a 148 Ειδήσεις
a 4967 Ειδήσεις

Σε στάση πληρωμών προχωρούν με μαθηματική ακρίβεια όλοι οι ημικρατικοί οργανισμοί. Εάν δεν αλλάξουν τα δεδομένα σε 28 ημέρες από σήμερα, κανένας από αυτούς δεν θα μπορεί από την 1η Μαρτίου 2013, να ξοδέψει νόμιμα έστω και ένα σεντ. Aυτό επειδή οι προϋπολογισμοί όλων των ημικρατικών οργανισμών δεν έχουν εγκριθεί από τη Βουλή και οι πιθανότητες να εγκριθούν έγκαιρα είναι ελάχιστες.

Η μη έγκριση των προϋπολογισμών οδηγεί όλους τους ημικρατικούς σε αδιέξοδο, αφού χωρίς να ανάψει το πράσινο φως η Βουλή, δεν μπορούν να προχωρήσουν σε πληρωμές, έστω και αν αυτές απορρέουν από συμφωνίες που ήδη έχουν υπογραφεί.

Οι ημικρατικοί που θα επιλέξουν να συνεχίσουν να προβαίνουν σε πληρωμές και μετά την 1η Μαρτίου 2013, θα βρεθούν προ του κινδύνου να οδηγηθούν στα δικαστήρια και να έχουν νέες περιπέτειες με απρόβλεπτες διαστάσεις.

Οι περισσότεροι πάντως από τους προϋπολογισμούς του 2013 κατατέθηκαν έγκαιρα από τους ημικρατικούς στα υπουργεία τους και από εκεί οδηγήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο λόγω της οικονομικής κρίσης έβαλε το χέρι του και τους περιέκοψε.

Στη συνέχεια πήραν τον δρόμο για τη Βουλή, όμως στο μεταξύ επειδή προέκυψε η κάθοδος της Τρόικας και η μνημονιακή νομοθεσία, άλλαξαν πορεία και κατέληξαν πίσω στους ημικρατικούς για τις ανάλογες αναπροσαρμογές με βάση τα νέα δεδομένα.

Με τα νέα δεδομένα που είναι προσαρμοσμένα στις προεδρικές εκλογές, η Βουλή θα επαναλειτουργήσει μετά τη μάχη της κάλπης και σίγουρα δεν θα έχει στη διάθεσή της τον απαραίτητο χρόνο, ώστε να εγκρίνει τους προϋπολογισμούς όλων των ημικρατικών πριν από την 28η Φεβρουαρίου 2013.

Από 1η Μαρτίου 2013 κανένας ημικρατικός δεν θα μπορεί να λειτουργήσει νόμιμα, εκτός εάν η νέα κυβέρνηση εκδώσει εντολή και τους εξουσιοδοτήσει να διενεργούν δαπάνες χωρίς να έχουν εγκεκριμένο προϋπολογισμό.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ