Μία ομάδα φοιτητών δίνουν μια νέα διάσταση στην εθελοντική προσφορά
Δεκαπέντε άτομα, όλοι φοιτητές από το Αυγόρου, αποφασίζουν αυθόρμητα το 2013 να ανεβάσουν μία θεατρική παράσταση στην κοινότητά τους. Στόχος τους η συλλογή χρημάτων, τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Τέσσερα χρόνια μετά, η ομάδα συνεχίζει τη δράση της, βάζοντας κι άλλους νέους στο “κόλπο”.
Την ομάδα σήμερα αποτελούν περισσότεροι από πενήντα νέοι, όχι μόνο από το Αυγόρου, αλλά από ολόκληρη την επαρχία Αμμοχώστου, τη Λάρνακα, τη Λευκωσία, ακόμα και από την Πάφο
Το 2013 ήταν μία χρονιά που σημάδεψε την Κύπρο. Μέσα σε μερικές ώρες μία εκ των μεγαλυτέρων τραπεζών του τόπου οδηγήθηκε στο κλείσιμο, οι καταθέσεις κουρεύτηκαν κι η οικονομική κρίση άρχισε να δείχνει το σκληρό πρόσωπό της. Μέσα σε αυτήν τη λαίλαπα, όμως, αναδείχθηκε το μεγαλείο ψυχής του κάθε Κύπριου, ο οποίος έδειξε το ανθρώπινο πρόσωπό του. Χιλιάδες πολίτες, είτε σε ατομικό είτε σε ομαδικό και συλλογικό επίπεδο, έσπευσαν να παράσχουν βοήθεια στους συνανθρώπους τους που το είχαν ανάγκη. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και μία 15μελής ομάδα νέων από το Αυγόρου, η οποία αποφάσισε αυθόρμητα να ανεβάσει μία θεατρική παράσταση στην κοινότητά της, με στόχο τη συλλογή χρημάτων, τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Κάπως έτσι ξεκίνησε το όμορφο ταξίδι αυτής της ομάδας φοιτητών που, θέλοντας να εκφράσουν τις πολιτιστικές τους ανησυχίες μέσω μίας θεατρικής παράστασης, κατάφεραν να αλλάξουν τον τρόπο μέσα από τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την εθελοντική προσφορά και τη φιλανθρωπία.
Το χρονικό
Η θεατρική μη κερδοσκοπική ομάδα «Δημιουργείν» είναι κάθε άλλο παρά μια κοινότοπη ομάδα εραστών του θεάτρου. Δεκαπέντε άτομα, όλοι φοιτητές από το Αυγόρου, αποφασίζουν αυθόρμητα το 2013 να ανεβάσουν μία θεατρική παράσταση στην κοινότητά τους. Στόχος τους η συλλογή χρημάτων, τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, τα οποία στη συνέχεια θα διαθέσουν για το Κοινωνικό Παντοπωλείο της εκκλησίας Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και για το πρόγραμμα «Ποτέ πια μόνοι στο σπίτι» απασχόλησης ατόμων τρίτης ηλικίας του Συμβουλίου Κοινοτικού Εθελοντισμού Αυγόρου.
Επιλέγουν να ανεβάσουν το θεατρικό δρώμενο «Η Ρωμηοσύνη εν φυλή συνότζιαιρη του κόσμου» σε διασκευή του Μιχάλη Πιερή. Η επιλογή του συγκεκριμένου έργου έγινε με αφορμή την πρόσφατη τότε οικονομική κρίση που έπληξε το νησί και με γνώμονα τα μηνύματα τα οποία μεταδίδει το έργο του εθνικού ποιητή της Κύπρου, Βασίλη Μιχαηλίδη. «Για πρώτη φορά, αναφέρει στη ΣΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής ο Πρόεδρος της θεατρικής ομάδας, Άγγελος Φιακά, νιώσαμε ισχυρό το αίσθημα της κοινωνικής συνοχής, της συλλογικότητας που βιώσαμε για αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, και αυτά τα μηνύματα της συνοχής του κυπριακού λαού παρουσιάζονται στην 9η Ιουλίου του εθνικού μας ποιητή». Η οικονομική κρίση και οι συνέπειές της μεταφράστηκαν ως ευκαιρία από τα μέλη της ομάδας για προσφορά στην ευρύτερη κοινωνία. Παράλληλα, η παρουσία τους στα πολιτιστικά δρώμενα της επαρχίας Αμμοχώστου προέκυψε ηθελημένα ή αθέλητα και από την κρίση αξιών που διαφάνηκε ως το βαθύτερο υπαίτιο της οικονομικής ύφεσης. Η πρώτη παράσταση δόθηκε στο κατάμεστο Εθνογραφικό Μουσείο του Αυγόρου και ήταν η αφορμή για τη σύσταση της ομάδας.
Η ομάδα αριθμεί σήμερα περισσότερα από 40 μέλη τα οποία αποτελούνται από ερασιτέχνες ηθοποιούς, καλλιτέχνες, επαγγελματίες και ερασιτέχνες μουσικούς και απλούς εθελοντές. Η κάθε δραστηριότητα του «Δημιουργείν» έχει ως στόχο την φιλανθρωπική προσφορά, με τα έσοδα να καταλήγουν σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας, σε κοινωνικά παντοπωλεία εκκλησιών και άλλα ιδρύματα. Σημαντική είναι η συμβολή που παρέχει ο εθελοντής Αντρέας Χρήστου που αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία των θεατρικών έργων αλλά και ο Γιώργος Καλογήρου, ο οποίος ανέλαβε από την πρώτη παράσταση την ενορχήστρωση και τη διεύθυνση της ορχήστρας που συνοδεύει τις θεατρικές παραστάσεις.
Πανελλήνια αναγνώριση
Το κοινό της επαρχίας Αμμοχώστου αγκάλιασε με ιδιαίτερη αγάπη από την πρώτη στιγμή το «Δημιουργείν», το οποίο το 2014 ανέβασε την τραγωδία του Ευριπίδη «Φοίνισσες» σε Αυγόρου, Σωτήρα και Αγλαντζιά. Ένα χρόνο μετά ανέβασε σε Αυγόρου, Σωτήρα και Λακατάμια την κωμωδία «Πλούτος του Αριστοφάνη» και το 2016 το αντιπολεμικό έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ, «Μάνα Κουράγιο».
Μόλις στον τρίτο χρόνο ζωής της, η θεατρική ομάδα συμμετείχε τον περασμένο Αύγουστο στο 6ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου «Δίστομο 2016» με το έργο του Μπρεχτ όπου κατάφερε να κατακτήσει οκτώ βραβεία (πρώτης καλύτερης παράστασης, σκηνοθεσίας, μουσικής σύνθεσης, πρώτου και δεύτερου γυναικείου ρόλου, δεύτερου αντρικού ρόλου, βραβείο κοινού ηλικίας μέχρι 25 ετών και βραβείο κοινού ηλικίας άνω των 25 ετών). Φέτος η ομάδα θα συμμετάσχει και πάλι στο 7ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου «Δίστομο 2017» με το αριστούργημα του Βίκτορος Ουγκώ, «Άθλιοι».
Φιλανθρωπικό καφενείο και θερινός κινηματογράφος
Παρ’ όλα αυτά, η δράση του «Δημιουργείν» δεν περιορίστηκε στις θεατρικές παραστάσεις. Όπως εξήγησε στη «Σ» ο κ. Φιακά, οι αυξημένες ανάγκες για στήριξη άπορων οικογενειών, τόσο εντός, όσο και εκτός επαρχίας Αμμοχώστου, οδήγησε στην ανάγκη για εξεύρεση επιπλέον δράσεων. Έτσι, από τον Απρίλιο του 2016, η ομάδα λειτούργησε ένα πρωτότυπο κινητό φιλανθρωπικό καφενείο με την επίσης πρωτότυπη ονομασία «Ως πολλάτε λακκιρτίν», που σημαίνει «έως πολλά έτη κουβεντολόι ή κουτσομπολιό». Το καφενείο λειτουργεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα στον χώρο του Εθνογραφικού Μουσείου ή της Λέσχης Ηλικιωμένων της Κοινότητας του Αυγόρου και όπως εξηγεί ο κ. Φιακά η αγάπη που συγκέντρωσε από τους κατοίκους της κοινότητας αλλά και των γύρω περιοχών ήταν τόση ώστε πολλοί είναι αυτοί που φτιάχνουν εθελοντικά εδέσματα για να προσφερθούν στους επισκέπτες του καφενείου. Πολύ συχνά, μάλιστα, στον χώρο του υπαίθριου καφενείου διοργανώνονται θερινές προβολές ταινιών αλλά και μουσικές βραδιές.
Η νέα γενιά είναι επένδυση για την κοινωνία μας
Την ομάδα σήμερα αποτελούν περισσότεροι από πενήντα νέοι, όχι μόνο από το Αυγόρου, αλλά από ολόκληρη την επαρχία Αμμοχώστου, τη Λάρνακα, τη Λευκωσία, ακόμα και από την Πάφο. Όπως αναφέρει ο κ. Φιακά, μέσα στους στόχους του «Δημιουργείν» είναι η συμμετοχή για πρώτη φορά στο 30ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου του ΘΟΚ αλλά και η εξεύρεση οικήματος, το οποίο θα διευκολύνει την συχνότερη διοργάνωση του φιλανθρωπικού καφενείου αλλά και τη διοργάνωση άλλων εκδηλώσεων φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Ταυτόχρονα, ένας από τους στόχους της μη κερδοσκοπικής ομάδας είναι και η δημιουργία ενός σημείου πολιτιστικού ενδιαφέροντος που θα λειτουργεί ως χώρος μελετών, πνευματικής καλλιέργειας, λαογραφικής έρευνας και λογοτεχνικών αναζητήσεων.
Οι νέοι αυτοί άνθρωποι που απαρτίζουν μία ομάδα που μόνο από το όνομά της υποδηλώνει τον χαρακτήρα της δημιουργικότητας απαντούν στις συχνές φωνές που με πομπώδεις χαρακτηρισμούς κατακρίνουν τη νεανική αδιαφορία και αδράνεια. Η απάντηση έρχεται μέσα από το έργο και τη δράση του «Δημιουργείν» που αποδεικνύει πως ο νέος χρειάζεται κίνητρα και αφορμή για να καταφέρει να δημιουργήσει σπουδαία πράγματα. Ενώ, ακόμη και όταν τα κίνητρα και οι αφορμές απουσιάζουν, οι νέοι μας μπορούν και είναι ικανοί να δημιουργήσουν ακόμα σπουδαιότερα πράγματα. Απομένει από την κοινωνία και την πολιτεία να συνειδητοποιήσει τη βαρύτατη ευθύνη που φέρει απέναντι στη νέα γενιά, ώστε να της προσφέρει τα εφόδια για να μετατραπούν σε πολυσύνθετες προσωπικότητες. Να συνειδητοποιήσει πως η νέα γενιά είναι επένδυση για την κοινωνία του αύριο.
*Εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής (30/7/2017)