Αυξάνονται οι αλλοδαποί, μειώνονται οι Κύπριοι

Ειδήσεις, Νέα ΑμμοχώστουΈσπασε το φράγμα των 800.000 ο πληθυσμός μας, εκ των οποίων οι 179.547 είναι ξένοι.
Τα βασικότερα ευρήματα της απογραφής πληθυσμού είναι ότι ένας στους πέντε κατοίκους της Κύπρου είναι ξένος υπήκοος, με τον αριθμό να έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από το 2001. Υπάρχει πρόβλημα υπογεννητικότητας… 

Με τριπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τους Κύπριους αυξάνονται οι ξένοι υπήκοοι στην Κύπρο, κάτι που υποδηλοί ότι πλέον αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα υπογεννητικότητας. Αυτό το αβίαστο συμπέρασμα απορρέει από τη χθεσινή ανακοίνωση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων της απογραφής πληθυσμού που ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε στις 23 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, ο πληθυσμός στην Κύπρο ανήλθε σε 838.897 άτομα σε σύγκριση με 689.565 με το 2001, σημειώνοντας αύξηση 21,7% τα τελευταία 10 χρόνια. Από αυτό τον αριθμό το 51,3% (430.354) είναι γυναίκες και το 48,7% άνδρες (408,453), ενώ το 21,4% του πληθυσμού (179.547) είναι ξένοι υπήκοοι, σε σύγκριση με ποσοστό 9,4% το 2001, εκ των οποίων το 62,6% (112.424) προέρχεται από χώρες μέλη της Ε.Ε. και οι υπόλοιποι από τρίτες χώρες (67.123).

Μεγαλύτερο ρεύμα από Ελλάδα
Από τους κοινοτικούς οι 31.044 προέρχονται από την Ελλάδα, 26.659 από το Ηνωμένο Βασίλειο, 24.376 από Ρουμανία και 19.197 από Βουλγαρία. Ο μεγαλύτερος αριθμός ξένων υπηκόων από τρίτες χώρες, τώρα, προέρχεται κυρίως από Φιλιππίνες με 9.744, Ρωσία με 8.663, Σρι Λάνκα με 7.350 και Βιετνάμ με 7.102.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Διευθυντής της Στατιστικής Υπηρεσίας, Γιώργος Γεωργίου, σημείωσε πως η κατανομή του πληθυσμού κατά επαρχία είναι Λευκωσία 38,8% του συνολικού πληθυσμού, Λεμεσός 28,0%, Λάρνακα 17,1%, Πάφος 10,5%, Αμμόχωστος 5,5%. Τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή αύξηση σε σχέση με το 2001, πρόσθεσε, έχει η Πάφος με ποσοστό αύξησης 33,0%, ακολουθεί η Λάρνακα με 24,4%, η Αμμόχωστος με 23,1%, η Λεμεσός με 19,6% και τέλος η Λευκωσία με 19,0%. Παράλληλα, πρώτη επαρχία σε ξένους υπηκόους είναι η Πάφος με 34,9% και ακολουθούν η Λεμεσός με 20,6%, η Λάρνακα με 20,4%, η Αμμόχωστος 20,3% και η Λευκωσία με 18,9%.

47,2% η αύξηση οικιών
Επιπρόσθετα, η υπεύθυνη της Απογραφής, Α’ Λειτουργός Στατιστικής Δώρα Κυριακίδου, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα για τις οικιστικές μονάδες και τα νοικοκυριά, είπε πως ο αριθμός των οικιστικών μονάδων που έχει καταγραφεί την 1ην Οκτωβρίου 2011 ανέρχεται στις 432.736 σε σύγκριση με 293.985 στην απογραφή του 2001 δηλαδή, σημείωσε αύξηση 47,2% τα τελευταία 10 χρόνια. Ανέφερε, επίσης, ότι από το σύνολο των 432.736 ποσοστό 69,0% είναι κατοικημένες και χρησιμοποιούνται ως συνήθης τόπος διαμονής, ενώ το υπόλοιπο 31,0% είναι κατοικίες κενές/δεύτερες κατοικίες.

Η μεγαλύτερη αύξηση, πρόσθεσε, σε αριθμό οικιστικών μονάδων σε σχέση με το 2001 παρατηρείται στην επαρχία Πάφου με ποσοστό 88,0% και ακολουθεί η Αμμόχωστος με 79,5%. Το ποσοστό δε, αύξησης των κενών/δεύτερων κατοικιών έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το 2001 και ανέρχεται στο 90,1%. «Ιδιαίτερα στις επαρχίες Πάφου και Αμμοχώστου όπου το ποσοστό αυτό έχει υπερδιπλασιαστεί και ανέρχεται στο 156,2% και 149,8% αντίστοιχα. Μια πάρα πολύ σημαντική αύξηση», συμπλήρωσε.

Αυξήθηκαν οι μονήρεις
Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο της απογραφής πληθυσμού είναι το γεγονός πως, σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου, το μέσο μέγεθος νοικοκυριού στην απογραφή είναι 2,76 πρόσωπα. Σε επίπεδο επαρχίας, είπε, το πιο μεγάλο μέσο μέγεθος έχει η Αμμόχωστος με 2,94 πρόσωπα, η Λάρνακα με 2,85 πρόσωπα, η Λεμεσός με 2,75 πρόσωπα, η Λευκωσία με 2,73 πρόσωπα και η Πάφος με 2,67 πρόσωπα ανά νοικοκυριό. Όπως ανέφερε, σε σύγκριση με την προηγούμενη απογραφή του 2001 το μέσο μέγεθος νοικοκυριού έχει μειωθεί σημαντικά από 3,06 σε 2,76 πρόσωπα, κάτι που σημαίνει πως από οικογένεια με τους δυο γονείς και δύο παιδιά που καταγράφηκε το 2001, πλέον η οικογένεια περιορίζεται στους γονείς και στο ένα παιδί.

Ερωτηθείσα για το θέμα της υπογεννητικότητας, η κ. Κυριακίδου είπε ότι η υπογεννητικότητα δεν προκύπτει από το μέγεθος του νοικοκυριού και πρόσθεσε ότι το μέγεθος του νοικοκυριού έχει μειωθεί γιατί αυξάνονται αυτοί που μένουν μόνοι τους. «Η υπογεννητικότητα είναι λόγω του ότι μειώνεται το ποσοστό γονιμότητας, ο αριθμός των παιδιών που γεννά μια γυναίκα», υπέδειξε.

Δουλειά άλλων η ποιοτική ανάλυση
Κληθείς δε, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας εάν η Στατιστική Υπηρεσία θα κάνει και ποιοτική ανάλυση των αποτελεσμάτων, είπε ότι δεν είναι αρμοδιότητα της Στατιστικής, αλλά αυτή είναι των τεχνοκρατών, των πολιτικών, των διαφόρων χρηστών οι οποίοι θα εξηγήσουν τα διάφορα στατιστικά φαινόμενα που θα δημοσιοποιηθούν από τη Στατιστική. Σε παρέμβασή της, η κ. Κυριακίδου τόνισε πως η Στατιστική Υπηρεσία κάνει στατιστική ανάλυση προσθέτοντας ότι η Υπηρεσία έχει την ευθύνη να παρουσιάσει όλα τα δεδομένα αναλυτικά, έτσι ώστε να είναι ένα χρήσιμο και κατανοητό εργαλείο σε αυτούς που καθορίζουν πολιτικές για να μπορέσουν να διαμορφώσουν πολιτικές.

Εμπεριστατωμένη η απογραφή
Απαντώντας σε ερώτηση ότι υπάρχουν άτομα που δεν έχουν καταγραφεί, ο κ. Γεωργίου είπε ότι έχει γίνει μια επιπρόσθετη μικρή έρευνα, μεταπογραφικός έλεγχος και σημείωσε ότι ακόμα δεν έχουν αναλυθεί για να δούμε αν πράγματι υπάρχει κάποιο πρόβλημα μη καταγραφής ατόμων. Απαντώντας, επίσης, στο ίδιο ερώτημα, η κ. Κυριακίδου είπε ότι στην απογραφή του 2011 η κάλυψη που έγινε κατά τη διάρκεια της απογραφής ήταν πολύ πιο εμπεριστατωμένη σε σχέση με άλλες φορές και πρόσθεσε ότι δεν χρειαζόταν να ήταν όλα τα μέλη του νοικοκυριού παρόντες για να πάρουν τις πληροφορίες. «Όταν εντοπίζαμε ότι υπάρχει κάποιο νοικοκυριό κάπου, είχαμε υποχρέωση με τον άλφα ή βήτα τρόπο να καταγράψουμε τα άτομα. Στο τέλος μόνο της απογραφής που έμειναν κάποιες εκκρεμότητες, μπορεί να συμπληρωνόταν το ερωτηματολόγιο με ελλιπή στοιχεία, αλλά μετρούσαμε τα άτομα που έμεναν στο νοικοκυριό», κατέληξε.

Ο πληθυσμός της Κύπρου παρουσιάζει κόπωση
Πάντως, σχολιάζοντας στη «Σ» τα αποτελέσματα, ο Κοινωνιολόγος Πρόδρομος Προδρόμου είπε πως απ’ ό,τι φαίνεται, ο πληθυσμός της Κύπρου έχει αυξηθεί κατά 21%, κάτι που αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ποσοστό, που όμως οφείλεται κυρίως στη μετανάστευση. Η φυσική αύξηση του πληθυσμού από Κυπρίους, είπε, έχει φτάσει στο επίπεδο κάποιων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες έχουν πρόβλημα αναπαραγωγής. «Τελευταία ακούσαμε τους Πολύτεκνους να διαμαρτύρονται για τις περικοπές των επιδομάτων. Δεν ξέρω εγώ εάν είναι σωστή πολιτική να δίνονται επιδόματα για τα παιδιά. Φαίνεται, όμως, πως οι Έλληνες Κύπριοι κάτοικοι της Κύπρου παρουσιάζουν ως πληθυσμός μια κόπωση», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά στην έλευση κοινοτικών υπηκόων, ο κ. Προδρόμου τόνισε πως δεν είναι πρόβλημα πως έρχονται στην Κύπρο, εάν μπορούσε να τους απορροφήσει. Από την στιγμή, σημείωσε, που δεν ελήφθη πρόνοια ακόμα και για τους κοινοτικούς, πρέπει η Κύπρος να υπερβεί την οικονομική κρίση για να τους απορροφήσει και ταυτόχρονα θα έπρεπε να χαραχθεί μια στρατηγική. «Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία στρατηγική», υπέδειξε.

Ερωτηθείς τι είδους στρατηγική θα μπορούσε να χαραχθεί, είπε: «Συνομιλούμε αυτήν τη στιγμή για τη λύση του Κυπριακού. Στα κατεχόμενα ποτέ δεν διεξήχθη μια απογραφή αξιόπιστη για να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των εποίκων. Στις ελεύθερες περιοχές ξέρουμε πως αντιμετωπίζουμε δημογραφικό πρόβλημα και ενισχύεται ο πληθυσμός της Κύπρου από αλλοδαπούς, οι οποίοι για να έρχονται και να είναι εδώ σε κάποιο βαθμό φαίνεται πως είναι χρήσιμοι, όσα προβλήματα κι αν δημιουργούνται. Συνεπώς, έπρεπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προτού πει ότι δεχόμαστε κάποιο συγκεκριμένο αριθμό εποίκων να είχε μια εικόνα για το τι συμβαίνει αυτήν τη στιγμή στα κατεχόμενα, διότι κινδυνεύουμε η ελεύθερη Κύπρος να κατακλυστεί από ένα κομμάτι ξένου πληθυσμού και ταυτόχρονα στα κατεχόμενα να κατοικείται κατά πλειοψηφία από Τούρκους».

Ώρα αποφάσεων
Όπως και να ‘χει το πράγμα, ανέφερε, «η Κυπριακή Δημοκρατία με τον πληθυσμό που έχει, με την ανεργία που έχει, ένα μεγάλο κομμάτι της οποίας είναι ξένοι υπήκοοι, έπρεπε να είχε λάβει κάποια μέτρα πρόνοιας. Δηλαδή, πρώτα απ’ όλα έπρεπε να υπάρξει μια οικονομική δυναμική, αναπτυξιακή, έτσι, ώστε να απορροφηθούν όσοι κοινοτικοί έρχονται, αλλιώς θα καταδικάσεις τους δικούς σου ανθρώπους σε ανεργία, όπως συμβαίνει τώρα και ιδιαίτερα στους νέους». Καταλήγοντας, ο κ. Προδρόμου τόνισε πως ήρθε η ώρα, τώρα με τα στοιχεία της απογραφής, να ληφθούν αποφάσεις, επισημαίνοντας πως δεν είναι σώφρον να υιοθετήσουμε συντηρητικές πολιτικές, «όμως πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα κατά πρόσωπο».

Πηγή: ΣΗΜΕΡΙΝΗ