Πράσινο για αυτονόμηση Πυροσβεστικής

a 128 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 643 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Κλειστό θεωρείται το θέμα της αυτονόμησης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μετά και τη χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Δικαιοσύνης όπου συμφωνήθηκαν όλα τα ζητήματα.

Εντός Φεβρουαρίου αναμένεται ότι οι κανονισμοί και τα νομοσχέδια θα κατατεθούν στη Βουλή, ώστε να κοπεί ο ομφάλιος λώρος της Πυροσβεστικής από την Αστυνομία.

Σε χθεσινή σύσκεψη υπό τον υπουργό Ιωνά Νικολάου με την ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κωδικοποιήθηκαν όλα τα ζητήματα που ήταν ανοικτά και λύθηκαν όλες οι απορίες που προέκυψαν. Όπως δήλωσε ο κ. Νικολάου, συμφωνήθηκε η δομή που θα έχει πλέον η Πυροσβεστική Υπηρεσία και ο τρόπος που θα λειτουργεί αυτόνομα σε σχέση με τις ανάγκες που προκύπτουν τόσο για συγκρότηση των πειθαρχικών οργάνων όσο και για τη διενέργεια των κρίσεων στο Σώμα.

Όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, εκεί που υπάρχει πρόβλημα και δεν θα μπορούν να συγκροτούνται τα διάφορα όργανα, θα προβλέπεται η συμμετοχή αξιωματικών από την Αστυνομία. Επίσης, η μόνη σχέση που θα έχει από της αυτονόμησης της Υπηρεσίας με την Αστυνομία, θα είναι τεχνικής φύσης, δηλαδή θα μπορεί να χρησιμοποιεί το Τμήμα Μελετών και το Τμήμα Υπολογιστών για τις δικές της ανάγκες.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, θα γίνει μια αναβάθμιση θέσης, αυτής του διευθυντή της Υπηρεσίας, ο οποίος από την κλίμακα Α14 θα μεταπηδήσει στην κλίμακα Α15 (όπως οι βοηθοί αρχηγοί) και από διευθυντής θα ονομάζεται Πύραρχος, κατά το πρότυπο της Ελλάδας. Επίσης θα δημιουργηθεί ακόμα μια θέση Α12 –Α13 ώστε οι βοηθοί διευθυντές από τρεις να είναι τέσσερις ώστε να μπορούν να λειτουργούν τα διάφορα σώματα που θα προβλέπονται από τους κανονισμούς. Για τις δύο αυτές θέσεις θα σταλεί τις επόμενες ημέρες επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών.

Ένα από τα αγκάθια που φαίνεται να βρίσκει τη λύση του είναι αυτό του on call, των αξιωματικών δηλαδή που θα βρίσκονται σε καθήκον στο σπίτι τους. Στη σύσκεψη υποβλήθηκε από τον κ. Νικολάου εισήγηση που θα προωθήσει ώστε να λυθεί το ζήτημα το οποίο χρονίζει.

Πηγή: Φιλελεύθερος