Χριστόφιας: Ευρωπαίοι με καλούν να θέσω υποψηφιότητα

a 163 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 7642 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε ότι επιβάλλεται να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο στρατηγικό στόχο της λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των Η.Ε… 

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε επίσης ότι ο οδυνηρός συμβιβασμός της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας είναι η μόνη επιλογή η οποία μπορεί να οδηγήσει στον τερματισμό της κατοχής, στην επανένωση της Κύπρου και στην αποτροπή της οριστικής διχοτόμησης, προειδοποιώντας παράλληλα ότι τυχόν αλλαγή πολιτικής με αθέτηση υποχρεώσεων και δεσμεύσεων που αναλάβαμε διαχρονικά, θα θέσει ταφόπετρα στην υπόθεσή μας.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε ότι επιβάλλεται προσήλωση στην επιδίωξη λύσης του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των ΗΕ και υπέδειξε ότι «οι επόμενες εβδομάδες προδιαγράφονται καθοριστικές και θα χρειαστεί να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις», διαβεβαιώνοντας ότι έχει επίγνωση της κρισιμότητας της κατάστασης και είναι σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κάθε ενδεχομένου.

«Να αντιληφθούμε την κρισιμότητα της κατάστασης»
Στην εναρκτήρια ομιλία του στη δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσε, ο Πρόεδρος Χριστόφιας κάλεσε όλους στο εσωτερικό μέτωπο να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και το δυσμενές περιβάλλον μέσα στο οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να διεξάγουμε τον αγώνα μας και να περιβάλουν τη δική μας πλευρά με την ελάχιστη εμπιστοσύνη και καλή πίστη.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι θεωρεί υποχρέωσή του να απευθυνθεί στους πολίτες για να τους ενημερώσει και για να τους εκφράσει τις απόψεις του, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τέσσερα χρόνια από την έναρξη της παρούσας διαδικασίας των συνομιλιών.

Ένας ακόμα λόγος που συνηγορεί προς τούτο, είπε, είναι η κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο μετά την τελευταία τετραήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και οι επιθέσεις που δέχεται εδώ και καιρό για τους χειρισμούς στο Κυπριακό.

«Ως Πρόεδρος αναλαμβάνω τις ευθύνες μου»
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η εικόνα της τετραήμερης συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου, «ήταν ομολογουμένως απογοητευτική» και κατανοεί «ότι οι πολίτες αναμένουν πολύ περισσότερα”.

”Έχω πει επανειλημμένα ότι ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναλαμβάνω τις δικές μου ευθύνες. Είναι όμως αυτονόητο ότι η οικοδόμηση της ενότητας προϋποθέτει αλληλοσεβασμό, αλληλοεκτίμηση και ασφαλώς κοινές θέσεις. Αυτά είναι υπόθεση όλων. Όχι μόνο του Προέδρου της Δημοκρατίας», επεσήμανε.

Ανέφερε ότι δεν τον ενοχλούν οι επικρίσεις και επιζητεί το διάλογο, τη συλλογική συζήτηση και την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής ενότητας στη βάση κοινών θέσεων. Για αυτό στην τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση από τρία σημεία στη βάση της οποίας θα μπορούσαν όλοι μαζί να εκφράσουν κάποιες κοινές θέσεις. Αυτή η πρόταση περιλάμβανε, την επαναβεβαίωση του Κοινού Ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου της 18ης Σεπτεμβρίου 2009, τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την ανάληψη από κοινού (κυβέρνηση, βουλή, κόμματα) διεθνούς εκστρατείας για την αντιμετώπιση της αρνητικής και προκλητικής στάσης της Τουρκίας. Δυστυχώς, είπε, «αυτό δεν έγινε αποδεκτό και επιχειρήθηκε μέσα από λογικές πλειοψηφίας να παρακαμφτεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

«Οδυνηρός συμβιβασμός» αλλά «μόνη επιλογή»
Προβαίνοντας σε ενδελεχή ανάλυση της κατάστασης στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξήγησε τους λόγους που υπαγόρευσαν τον οδυνηρό συμβιβασμό της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, λέγοντας ότι συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην πρώτη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου Μακαρίου – Ντενκτάς του 1977. Έκτοτε επαναβεβαιώθηκε από όλους τους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχει υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε σωρεία ψηφισμάτων του και από την Ε.Ε.

«Η δική μας απάντηση είναι ότι ο οδυνηρός συμβιβασμός της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας είναι η μόνη επιλογή η οποία μπορεί να οδηγήσει στον τερματισμό της κατοχής, στην επανένωση της Κύπρου και στην αποτροπή της οριστικής διχοτόμησης. Οι συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, τα ψηφίσματα των οποίων αποτελούν την ασπίδα μας και συνιστούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας. Τυχόν αλλαγή πολιτικής με αθέτηση υποχρεώσεων και δεσμεύσεων που αναλάβαμε διαχρονικά αρχής γενομένης από τον Εθνάρχη Μακάριο, τότε θεληματικά ή άθελα μας θα θέσουμε ταφόπετρα στην υπόθεσή μας», ανέφερε.

Επεσήμανε ότι στις συνομιλίες «δεν παραβλέψαμε και δεν ακυρώσαμε τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006» αλλά «αντιθέτως της έχουμε δώσει σάρκα και οστά αξιοποιώντας για την επανέναρξη διαδικασίας συνομιλιών».

Για το ότι λέγεται ότι παραβίασε το Κοινό Ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου της 18ης Σεπτεμβρίου 2009, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι κατέδειξε παράγραφο προς παράγραφο κατά την τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ότι δεν υπήρξε καμία παραβίαση και ότι οι χειρισμοί μας σέβονται πλήρως αυτό το Ανακοινωθέν.

Για το θέμα της σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης, είπε ότι δεν πρόκειται με κανένα πρόσχημα τύπου «διευρυμένης συμμετοχής» να αποδεχθούμε διολίσθηση προς μια διάσκεψη χωρίς προηγούμενη συμφωνία επί των εσωτερικών πτυχών του κυπριακού.

Αναφορικά με την αξιοποίηση του παράγοντα ΕΕ, είπε ότι «κάνουμε το κάθε τι δυνατό», σημειώνοντας ότι η Κύπρος έχει ισχυρούς φίλους και συμμάχους στην ΕΕ.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε μήνυμα συμφιλίωσης και ειρηνικής συνύπαρξης στους Τ/κ συμπατριώτες μας.

Απαντήσεις στις ερωτήσεις δημοσιογράφων

Τουρκία και φυσικό αέριο
Σε ότι αφορά την απειλητική στάση της Τουρκίας σε σχέση με τις έρευνες και την προοπτική εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων, ο ΠτΔ μεταξύ άλλων είπε, ότι είναι κοινός τόπος ότι ο ρόλος της Τουρκιάς έχει αναβαθμιστεί. Εμείς χωρίς να υποβαθμίζουμε τους κινδύνους τολμήσαμε και ρισκάραμε και διακινδυνεύσαμε να προχωρήσουμε στο ζήτημα των υδρογονανθράκων, αφού διασφαλίσαμε και με το διεθνή παράγοντα τις κινήσεις που κάμαμε για την ΑΟΖ, εξασφαλίσαμε και δεδηλωμένη στήριξη ότι η ΚΔ, έχει απόλυτο δικαίωμα να κάμει αυτές τις έρευνες. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά τις κινήσεις της Τουρκίας και δεν θα λυγίσουμε μπροστά στις απειλές. Στέλνω προς την Τουρκίας ξανά το μήνυμα: η ανεύρεση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων είναι ένας καρπός μέρος του οποίου θα καρπωθούν και οι Τ/Κ με προϋπόθεση ότι θα λύσουμε το Κυπριακό στη βάση μιας κοινά αποδεχτής λύσης. Το ίδιο ισχύει και με την Τουρκία διότι, με την προϋπόθεση της λύσης οι σχέσεις Κύπρου Ελλάδας Τουρκίας, θα είναι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας.

Υποψηφιότητα για προεδρικές
Σε ερώτημα αν θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στο Κυπριακό η υποβολή δικής του υποψηφιότητας για τις Προεδρικές, ΠτΔ, απάντησε ότι, βεβαίως και θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις η υποψηφιότητα του. Είπε δε ότι, αν θα είμαι υποψήφιος θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις και από τη βούληση του κόμματος μου, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες: «Ο λόγος όμως ο δικός μου θα είναι σημαντικός για να μην πω καθοριστικός». ΄

Αποδοχη της λύσης
Στο ερώτημα αν θα υπάρξει θεωρεί ότι θα υπάρξει αποδοχή της λύσης από το λαό τη στιγμή που όλοι ι πολιτικοί ηγέτες διαφωνούν μαζί του με τη διαχείριση στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος απάντησε: Μακάρι να καταλήξουμε σε συμφωνία και εκεί θα κριθούμε όλοι. Δεν θα θέσω ενώπιον του λαού σε δημοψήφισμα λύση που δεν θα είναι συμφωνημένη.
Μακάρι στο χρόνο που απομένει να καταλήξουμε σε μια συμφωνημένη λύση και τότε θα τεθούμε όλοι προ των ευθυνών μας. Θα κριθούμε όλοι.

Ενημέρωση για φυσικό αέριο
Σε ερώτημα γιατί δεν ενημερώνεται η αντιπολίτευση για τις εξελίξεις γύρω από το φυσικό αέρι, ο ΠτΔ μετξύ άλλων σημείωσε ότι το ζήτημα δεν έχει μπει σε κανάλια τέτοια που να μπορούμε να μιλούμε συγκεκριμένα και να ενημερώνουμε τις πολιτικές δυνάμεις. Χρειάζεται πολλή προσοχή. Επικαλούμενος το προηγούμενο των διαρροών από τα κόμματα που μετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο λεπτομερειών για τις συνομιλίες στο Κυπριακό, πρόσθεσε ότι, αν ξεκινήσουμε να μιλούμε με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, θα αποκαλύψουμε εαυτόν και το θέμα του φυσικού αερίου. Το διαπραγματευόμαστε μέσα από όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Όταν θα είναι δυνατόν θα καλέσουμε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για ισχυρή ενημέρωση.

Ευρωπαίοι με καλούν να θέσω υποψηφιότητα
Σε ερώτηση αν υπήρξαν στιγμές στις συνομιλίες που ένοιωσε πιέσεις από τον διεθνή παράγοντα, απάντησε ότι ο διεθνής παράγοντας στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος του για το Κυπριακό ενδιαφέρεται και ποιος θα είναι ο επόμενος ΠτΔ, που θα είναι δεσμευμένος στη διαδικασία λύσης και δέσμιος συνθημάτων. Ενδιαφέρονται, είπε, να είναι ένας Πρόεδρος που έχει τη βούληση να εργαστεί σκληρά για το Κυπριακό. Αν όμως ο σημερινός Πρόεδρος δεν εργάζεται προς τη σχετική κατεύθυνση, πώς είναι δυνατόν να τον καλούν να θέσει υποψηφιότητα.

Στο ερώτημα ποιοι τον καλούν, απάντησε ότι στον χώρου του διεθνούς παράγοντα έχουμε πετύχει να κερδίσουμε συμπάθειες για την Κύπρο και μόνο. Έχουμε πείσει τους ξένους ότι εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση λύσης. Το αντιλαμβάνονται και οι ξένοι. Έχουμε πείσει ότι θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα όχι χάριν της υστεροφημίας μας αλλά για χάριν του κυπριακού λαού. Υπάρχουν πολλοί που μου λένε ότι δεν μπορούμε να φανταστούμε την Κύπρο χωρίς της δική σου προεδρία. Και στην Ε.Ε. δεν είναι όλοι κομμουνιστές κάθε άλλο.

Προεδρία Ε.Ε. και Κυπριακό
Η Τουρκία προσπαθεί να καταδείξει ότι η Κύπρος είναι κράτος μισό και δεν μπορεί να προεδρεύει. Η Προεδρία θα αντιμετωπίσει κεφαλαιώδη ζητήματα της Ευρώπης. Αν προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε τη θέση μας ως προεδρεύουσα χώρα στο Κυπριακό, τότε χάσαμε το παιγνίδι. Με την άσκηση της Προεδρίας αναβαθμίζεται η οντότητα της ΚΔ. Εξυπηρετούνται αντικειμενικά και τα δικά μας συμφέροντα, διότι υπάρχουν ειλημμένες απόφασης της Ε.Ε. για το κυπριακό, τις οποίες θα υπερασπιστούμε.

Δεν θα υπάρξει διεθνής διάσκεψη
Με αφορμή τη δήλωση του κ. Χριστόφια ότι είναι καθοριστικές οι επόμενες εβδομάδες στο Κυπριακό, ερωτήθηκε αν έχει κάποιο ανάλογο σχέδιο και απάντησε ότι υπάρχει σχέδιο το οποίο θα αντιμετωπίσει την κατάσταση και θα διαψεύσει και τις Κασσάνδρες που μιλούν να διεθνή διάσκεψη τον Απρίλιο και τόνισε: «Δεν θα εξαγγελθεί διεθνής διάσκεψη, διότι έχουμε πετύχει να πείσουμε ότι δεν έχουμε ευθύνη επειδή δεν υπήρξε πρόοδος από τις συναντήσεις του Greentree. Φαίνεται ότι στο πλαίσιο του σχεδιασμού μας μπορούμε να συνεχίσουμε τις συνομιλίες και μετά την 1η Ιουλίου. Αν αρνηθεί η Τουρκία θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα η ίδια. Τις επόμενες εβδομάδες θα ληφθούν καθοριστικές αποφάσεις από τον Γ.Γ. Σε ότι αφορά δε ερώτημα για δική του αυτοκριτική για χειρισμούς που πιθανόν να μην ήταν οι ενδεδειγμένοι, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι, δεν είναι ώρα για αυτοκριτική διότι δεν θέλει να δώσει λαβές στον κ. Έρογλου και στην Τουρκία. Η όποια αυτοκριτική είπε θα γίνει στο τέλος.

Η χαλαρή ομοσπονδία Αναστασιάδη
Κληθείς να σχολιάσει τη θέση Νίκου Αναστασιάδη περί χαλαρής ομοσπονδίας και συναφών ιδεολογικών αγκυλώσεων του ΠτΔ, ο κ. Χριστόφιας, είπε ότι δεν θέλει να αναφερθεί σε ονόματα και δεν θέλει να μπει σε απευθείας αντιπαράθεση. Δεν θα επιτρέψω όμως, είπε, να με κατηγορούν κάποιοι ότι παραβιάζω αρχές, επειδή έχω προσπαθήσει τη διαχρονική θέση της ε/κ πλευράς περί ενότητας κράτους και λαού, να τις διασφαλίσω. Ο κ. Έρογλου θέλει χαλαρή ομοσπονδία μέχρι συνομοσπονδία. Εκείνοι που με κατηγορούν θα πρέπει να διευκρινίσουν οι ίδιοι τι πρεσβεύουν. Το θέμα δεν είναι ιδεολογικό για να μιλά κάποιος για αγκυλώσεις, είναι καθαρά πολιτικό. Ρωτήθηκε ακόμα για θέση Αναστασιάδη, πως θα πρέπει αν κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι με την Τουρκία και απάντησε ότι, θα οδηγηθούμε εκεί που θέλει η Τουρκία, σε μια τετραμερή. Αυτό είναι λανθασμένο και δεν μπορώ να το δεχτώ.

Δημοσκόπηση για ομοσπονδία
Στο ερώτημα αν η Κυβέρνηση έχει κάμει δημοσκόπηση για το πόσο θέλει η ε/κ κοινότητα την ομοσπονδία, ο ΠτΔ απάντησε: «Ούτε εγώ θέλω την ομοσπονδία, αν μιλούμε με όρους του 1960» και επανέλαβε ότι η τραγωδία του 1974 ανάγκασε την πλευρά μας στην οδυνηρή επιλογή της ομοσπονδίας, διαφορετικά θα καταλήξουμε στη διχοτόμηση. Ακόμα στη παρατήρηση ότι μετά το θάνατο του Μακαρίου δεν υπάρχει ενότητα της πολιτικής ηγεσίας στο Κυπριακό και ο κόσμος έχει απηυδήσει, ο ΠτΔ, είπε: Εγώ προσωπικά βασανίζομαι στην κυριολεξία γιατί προσπαθώ να είμαι συνεπέστατος στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι προηγούμενοι Πρόεδροι. Με ρωτάτε αν κάναμε δημοσκόπηση. Μα όταν ο κόσμος δέχεται πλύση εγκεφάλου καθημερινά, πως μπορεί να κάμεις οτιδήποτε. Όταν από τη μια μέρα στην άλλη υπάρχουν μεταλλάξεις σκοπιμοτήτων τι μπορεί να κάμεις είπε και αναφέρθηκε στο θάψιμο των Ιδεών Γκάλι λόγω προεδρικών το 1992, έτσι που βγήκε ο Ντενκτάς από τη γωνιά και θάφτηκαν όλες οι προοπτικές λύσης τότε. Διερωτήθηκε που είναι σήμερα οι S 300, που είναι τα λεφτά του κυπριακού λαού και μίλησε για εμπαιγμό του λαού. Κατέληξε λέγοντας ότι ο ίδιος θα μείνει συνεπείς στις δεσμεύσεις, όποιο και να είναι το τίμημα.

Ερωτηθείς γιατί δεν δίνει στη δημοσιότητα, τις θέσεις όλων στο Ε.Σ. για να ξέρει και ο λαός τι λέει ο καθένας, απάντησε ότι, δεν έχει πρόθεση να δώσει οτιδήποτε στη δημοσιότητα αλλά και δεν δεσμεύεται ότι αν συνεχιστεί αυτός ο πόλεμος ότι δεν θα υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Έκαμα όσα κανείς άλλος για την Αμμόχωστο
Τέλος ερωτήσεις αν όντως πριν δυό χρόνια απέστειλε στο Γ.Γ του ΟΗΕ επιστολή για την Αμμόχωστο κι αν πήρε απάντηση, ο ΠτΔ, είπε ότι στις αρχαίες τραγωδίες υπάρχει το επιφώνημα ωιμέ και πρόσθεσε: Βεβαίως έστειλα επιστολή και έλαβα απάντηση. Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι αμφισβητούνται τα πάντα. Έκαμα όσα κανένας άλλος δεν έκαμε για την Αμμόχωστο». Καταλήγοντας ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανακοίνωση ότι σύντομα θα δώσει και συνέντευξη Τύπου για την εσωτερική διακυβέρνηση.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ