“Ξεκάθαρη και συμφέρουσα η απόφαση για μεταστέγαση του Κτηματολογίου στο Παραλίμνι”

CEB1 47 Βουλή των Αντιπροσώπων, Γενικός Ελεγκτής, Ειδήσεις, Κτηματολόγιο Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου
CEB1 1205 Βουλή των Αντιπροσώπων, Γενικός Ελεγκτής, Ειδήσεις, Κτηματολόγιο Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου

Συνεχίζεται ο “χαρτοπόλεμος” μεταξύ Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής και Γενικού Ελεγκτή αναφορικά με το θέμα της μεταστέγασης των Κυβερνητικών Υπηρεσιών στο Παραλίμνι.

Ένας πόλεμος ανακοινώσεων, ο οποίος έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, ενώ οι κάτοικοι της Αμμοχώστου, βρίσκονται σε αναμονή της μεταστέγασης των κρατικών υπηρεσιών στην επαρχία, γεγονός που θα ανακουφίσει εκατοντάδες ανθρώπους κάθε μέρα, οι οποίοι αναγκάζονται να μετακινούνται μέχρι τη Λάρνακα για εξυπηρέτηση των αναγκών τους.

Η σημερινή απάντηση του Υπ. Μεταφορών

Μετά από όσα ακούστηκαν την Πέμπτη κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, το αρμόδιο Υπουργείο σε σημερινή του ανακοίνωση προσπαθεί να ξεκαθαρίσει τα πράγματα σχετικά με την απόφαση επιλογής του συγκεκριμένου κτιρίου.

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων σε ανακοίνωσή του, αναφορικά με το θέμα της ενοικίασης κτηρίου για στέγαση του Επαρχιακού Γραφείου Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και του Επαρχιακού Κτηματολογικού Γραφείου Αμμοχώστου,επισημάνει τα ακόλουθα, μετά και τα όσα λέχθηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών:

H μεταστέγαση των κυβερνητικών υπηρεσιών στο Παραλίμνι συνάδει με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερ. 23/5/2014, που ορίζει το Κέντρο των Δήμων Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας ως αστικό Κέντρο της Επαρχίας Αμμοχώστου, μέχρι την απελευθέρωση της πόλης της Αμμοχώστου. Σημειώνεται δε ότι το Παραλίμνι αποτελεί τον μεγαλύτερο Δήμο της Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου και το Διοικητικό Κέντρο της περιοχής. Άξιο αναφοράς είναι, επίσης, το γεγονός ότι στην Δερύνεια στεγάζονται ήδη πέντε κυβερνητικές υπηρεσίες.

Οι διαδικασίες για ενοικίαση γραφείων στο Παραλίμνι άρχισαν από το καλοκαίρι του 2014. Γενικός Συντονιστής της διαδικασίας μετακίνησης της έδρας των εν λόγω Τμημάτων από την Λάρνακα στο Παραλίμνι ορίστηκε ο Αν. Έπαρχος Αμμοχώστου κ. Άντρος Κτωρίδης.

Με την παραλαβή των προσφορών, η προκήρυξη των οποίων έγινε στη βάση της νενομισμένης διαδικασίας, ορίστηκε Επιτροπή Αξιολόγησης από το Υπουργείο Εσωτερικών με επικεφαλής τον Αν. Έπαρχο Αμμοχώστου. Η εν λόγω Επιτροπή εισηγήθηκε προς το Φορέα Στέγασης του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων την ενοικίαση του εν λόγω κτηρίου που ανήκει σε κυπριακή εταιρεία.

Ο Φορέας Στέγασης, με προεδρεύοντα τον Γενικό Διευθυντή κ. Μιχαηλίδη και μέλος, μεταξύ άλλων, τον Βοηθό Γενικό Λογιστή, διαπραγματεύτηκε με εκπρόσωπο του ιδιοκτήτη και κατάφερε μια εξαιρετική συμφωνία, στην οποία κατάφεραν να μειώσουν το ενοίκιο από €27.000 μηνιαίως σε €18.000 χωρίς αυξήσεις για περίοδο ενοικίασης εννέα ετών. Έτσι, κατά την διάρκεια των εννέα χρόνων θα υπάρξουν εξοικονομήσεις ύψους €1.9 εκ. περίπου.

Ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου είναι επιφορτισμένος με την παρακολούθηση υλοποίησης αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου και συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, παρακάθισε σε συνεδρίες του Κεντρικού Φορέα Στέγασης Κρατικών Υπηρεσιών (Κ.Φ.Σ.Κ.Υ.), με σκοπό την επίσπευση των διαδικασιών που εκκρεμούσαν για δύο χρόνια.

Με βάση την κείμενη διαδικασία που αφορά την ενοικίαση κτηρίων, δεν υπήρχε πρόνοια για εξέταση από τον Κ.Φ.Σ.Κ.Υ. των τελικών μετόχων της εταιρείας, που θα εξασφάλιζε την προσφορά. Τονίζεται, ωστόσο, ότι ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων έχει ήδη δώσει εντολή για εξέταση και της εν λόγω πτυχής, από τούδε και στο εξής. Επιπρόσθετα, με σκοπό τη διασφάλιση περαιτέρω διαφάνειας, ο Υπουργός Μεταφορών προτίθεται όπως υποβάλει εισήγηση για τροποποίηση της υφιστάμενης διαδικασίας, έτσι ώστε να παρακάθεται σε αυτή και ο Διευθυντής Εσωτερικού Ελέγχου του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

SotiraNews