Προχώρησαν τα έργα για το οδόφραγμα της Δερύνειας

CE91 1 Ειδήσεις, Κυπριακό
CE91 45 Ειδήσεις, Κυπριακό

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διεργασίες από το κατοχικό καθεστώς, για την ολοκλήρωση των εργασιών βελτίωσης του δρόμου Αμμοχώστου-Δερύνειας, ώστε να μπορεί να ανοίξει το οδόφραγμα Δερύνειας για μετάβαση προς και από τα κατεχόμενα. Το τελευταίο διάστημα, αριστερά του δρόμου προς την κατεύθυνση της Αμμοχώστου, έχουν μεταφερθεί υλικά ασφαλτόστρωσης, τα οποία εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιηθούν από τις κατοχικές αρχές για το σκοπό αυτό.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Δερύνειας Άντρο Καραγιάννη, οι κατοχικές αρχές φαίνεται να έχουν ολοκληρώσει τη διαπλάτυνση του δρόμου από την Αμμόχωστο και μέχρι τη νεκρή ζώνη Δερύνειας, ο οποίος θα έχει πλάτος επτά μέτρα. Σε κάθε πλευρά του δρόμου θα υπάρχει επίσης πεζόδρομος αλλά και ποδηλατόδρομος, μήκους ενός μέτρου.

Υπολείπεται όμως η διαπλάτυνση 150 περίπου μέτρων δρόμου εντός της νεκρής ζώνης, τα οποία σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, θα κατασκευαστούν από αμφότερες τις πλευρές, υπό την επίβλεψη του διεθνούς οργανισμού. Επίσης, όσον αφορά τουλάχιστον την Ελληνοκυπριακή πλευρά, υπολείπεται και η τοποθέτηση λυόμενων κατασκευών που θα χρησιμεύσουν για τη στέγαση των αρμόδιων Υπηρεσιών της Δημοκρατίας, τα οποία υπολογίζεται ότι θα βρίσκονται κοντά στο φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς.

Με αυτά τα δεδομένα, επισήμανε ο δήμαρχος Δερύνειας, φαίνεται ότι είναι εφικτό, το οδόφραγμα της Δερύνειας να ανοίξει ακόμα και εντός του 2016, όπως ήταν και ο αρχικός στόχος. Η λεωφόρος Αμμοχώστου, ή οδός Δερύνειας όπως την αποκαλούσαν οι Βαρωσιώτες παραμένει κλειστή προς την Αμμόχωστο από τα μέσα Αυγούστου 1974, όταν ο Αττίλας με τα άρματα του, έφτασε μέχρι τις βόρειες παρυφές της Δερύνειας. Τις προηγούμενες μέρες του πολέμου, είχε αποτελέσει την οδό διαφυγής για χιλιάδες Αμμοχωστιανούς πρόσφυγες και χωριών της επαρχίας Αμμοχώστου και της περιοχής Καρπασίας.

Πριν από τον πόλεμο η λεωφόρος Αμμοχώστου ήταν η κύρια οδική αρτηρία που συνέδεε την Αμμόχωστο με τα Κοκκινοχώρια και σε μικρότερο βαθμό ο δρόμος Λάρνακας- Αμμοχώστου, που συνέδεε την πόλη με την επαρχία Λάρνακας. Ήτανε επίσης ο δρόμος που χρησιμοποιούσαν πολλοί γεωργοί των Κοκκινοχωριών για να μεταφέρουν τα προϊόντα τους στην αγορά της Αμμοχώστου, ή και στο εμπορικό λιμάνι της πόλης.

Σε τοπικό επίπεδο, οι Δερυνιώτες πιστεύουν ως επί το πλείστον ότι η διάνοιξη του οδοφράγματος Δερύνειας, θα προσδώσει μεγαλύτερο εμπορικό χαρακτήρα και κίνηση στη λεωφόρο Αμμοχώστου, τονώνοντας και κατ’ επέκταση την τοπική οικονομία.

Πηγή: Φιλελεύθερος