Δημοτικές κάμερες στην Αγία Νάπα

CEB1 21 Αστυνομία, Γιάννης Καρούσος, Έγκλημα, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
CEB1 1300 Αστυνομία, Γιάννης Καρούσος, Έγκλημα, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Θετικά, υπό προϋποθέσεις, τάσσεται η Αστυνομία στη δημόσια εισήγηση του δημάρχου Αγίας Νάπας, για τοποθέτηση δημόσιων καμερών στην κωμόπολη, στυλ Λονδίνου και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων. Οι δηλώσεις του Γιάννη Καρούσου έγιναν στην αρχή της εβδομάδας και, όπως τόνισε ο ίδιος, γνώμονάς τους είναι το δημόσιο συμφέρον και η αύξηση του αισθήματος ασφάλειας που πρέπει να αισθάνονται οι πολίτες.

Με αφορμή τα δυο περιστατικά φόνων το τελευταίο τρίμηνο στην Αγία Νάπα, αλλά και περιστατικά όπως κλοπές, διαρρήξεις, αντικοινωνική συμπεριφορά κ.ά., «οι δημόσιες κάμερες ασφαλείας θα λειτουργούσαν και προληπτικά και αποτρεπτικά προς τέτοια συμβάντα και κυρίως θα αποτελούσαν και ένα πολύ πολύτιμο εργαλείο προς την κατεύθυνση εξιχνίασης σοβαρών υποθέσεων», ανέφερε ακόμη ο δήμαρχος της Αγίας Νάπας.

Ο κ. Καρούσος υπογράμμισε ακόμη ότι με την πρότασή του δεν εννοεί την εφαρμογή ενός συστήματος καμερών στο οποίο θα έχει πρόσβαση ο καθένας για να παρακολουθεί την καθημερινή ζωή και δραστηριότητα των πολιτών, ντόπιων και τουριστών στην Αγία Νάπα, το οποίο ενδεχομένως να δημιουργούσε ζητήματα διαφύλαξης προσωπικών δεδομένων των πολιτών. «Αλλά», τόνισε ο ίδιος, εννοεί «ένα σύστημα καμερών ασφαλείας το οποίο θα εγκαταστήσει μεν με δικά του έξοδα ο δήμος και θα το συντηρεί, αλλά ταυτόχρονα, πρόσβαση σε αυτό θα έχουν μόνο τα ενδεδειγμένα τμήματα της Αστυνομίας, τα οποία και θα κρίνουν πότε θα είναι σκόπιμο για το δημόσιο συμφέρον και το αίσθημα ασφάλειας που πρέπει να νιώθει ο πολίτης, να ανατρέξουν στο σύστημα αντλώντας πληροφορίες προς την εξυπηρέτηση των πιο πάνω κοινωνικών αναγκών».

Ο κ. Καρούσος στις δηλώσεις του αναφέρθηκε και στο θέμα των προσωπικών δεδομένων του πολίτη, τονίζοντας ότι κατανοεί και σέβεται την ανάγκη να διασφαλίζεται το απόρρητο και η εχεμύθειά τους. «Αυτό όμως», πρόσθεσε, «μπορεί να γίνει και με την υπεύθυνη διαχείριση αυτών των δεδομένων, όπως γίνεται και κάθε φορά που η Αστυνομία προτρέχει στις κάμερες των ιδιωτικών υποστατικών για να αντλήσει χρήσιμα στοιχεία και πληροφορίες για την εγκληματική δραστηριότητα ατόμων τα οποία είναι ύποπτα για δράση κατά του δημοσίου συμφέροντος και του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη». «Επομένως», τόνισε ο κ. Καρούσος, «είναι περίπου υποκρισία και εθελοτυφλισμός να μην αναγνωρίζεται το θετικό αποτέλεσμα που θα είχε για την κοινωνία, η τοποθέτηση δημοσίων καμερών ασφαλείας, αρκεί να διασφαλιστεί ως κόρη οφθαλμού, η σωστή διαχείριση του υλικού που θα καταγράφουν».

Περιμένουν εμπεριστατωμένη πρόταση

Η αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Νικολέτα Τυρίμου, κληθείσα να σχολιάσει από πλευράς της Δύναμης τα όσα εξέφρασε στις δηλώσεις του ο κ. Καρούσος για το θέμα, ανέφερε ότι η Αστυνομία εκφράζει τη γενική άποψη ότι κάτι τέτοιο θα βοηθούσε στην ασφάλεια των πολιτών. Όμως, τόνισε παράλληλα η εκπρόσωπος της Αστυνομίας, για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να εκφρασθούν απόψεις και από άλλες αρμόδιες Υπηρεσίες που εμπλέκονται στο θέμα. Όπως π.χ. η Υπηρεσία Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και ενδεχομένως και άλλων. «Επομένως», συνέχισε η κ. Τυρίμου, «θα ήταν σκόπιμο στην παρούσα φάση ο Δήμος Αγίας Νάπας να υποβάλει εμπεριστατωμένα την εισήγησή του προς αυτές τις Υπηρεσίες και να εξασφαλίσει τις θέσεις τους επί του συγκεκριμένου ζητήματος που θέτει».

Πηγή: Φιλελεύθερος