Η τελευταία αναφορά παράνομης παγίδευσης δείχνει την επείγουσα ανάγκη της αφαίρεσης του ‘εναλλακτικού σχεδιασμού’ και την εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης
Ο Πτηνολογικός ολοκλήρωσε την αναφορά του με τα τελευταία ευρήματα του συνεχόμενου και συστηματικού προγράμματος παρακολούθησης της παράνομης παγίδευσης πουλιών για το φθινόπωρο 2015.
Η ανάλυση των δεδομένων από την έρευνα πεδίου δείχνει ότι 19 χιλιόμετρα διαδρομών για δίχτυα ήταν ενεργά το φθινόπωρο 2015 εντός της περιοχής της έρευνας πεδίου, η οποία καλύπτει περιοχές στη Λάρνακα – Αμμόχωστο και Άγιο Θεόδωρο – Μαρώνι και ότι κατασχέθηκαν πάνω από 5300 ξόβεργα σύμφωνα με τα στοιχεία πάταξης των αρμόδιων αρχών. Βάσει των στοιχείων του Πτηνολογικού, εκτιμάται ότι περισσότερα από 2 εκατομμύρια πουλιά μπορεί να θανατώθηκαν σε ολόκληρη την Κύπρο το φθινόπωρο του 2015 ως αποτέλεσμα αυτής της παράνομης δραστηριότητας.
Η χρήση διχτύων για το φθινόπωρο 2015 μειώθηκε κατά 13% σε σύγκριση με το έτος 2002, μια θετική εξέλιξη σε σύγκριση με τα επίπεδα ρεκόρ που καταγράφηκαν το φθινόπωρο 2014.
Σε ότι αφορά τον «εναλλακτικό σχεδιασμό» για την «επιλεκτική θήρευση αμπελοπουλιών με παρέκκλιση» που συμπεριλήφθηκε στο Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης που υιοθετήθηκε από την Κυπριακή Κυβέρνηση το Μάιο 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει απαντήσει στην Κυπριακή Δημοκρατία δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να επιτραπεί η παρέκκλιση βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει ήδη πολλές φορές την αφαίρεση του ‘εναλλακτικού σχεδιασμού’ από το Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης» δηλώνει η εκτελεστική διευθύντρια του Πτηνολογικού Κλαίρη Παπάζογλου. «Ο υπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε στη Βουλή ότι θα σεβαστεί την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να αφαιρέσει τον ‘εναλλακτικό σχεδιασμό’ και να εφαρμόσει το υπόλοιπο Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης άμεσα» πρόσθεσε.
Τα αποτελέσματα για το φθινόπωρο 2015 δείχνουν ότι οι ετήσιες αυξήσεις των τελευταίων πέντε χρόνων στα επίπεδα παράνομης παγίδευσης στις ΒΒ έχουν σταματήσει. Αυτό αποτελεί σημαντική αρχή, η οποία ο Πτηνολογικός ευελπιστεί θα αποτελέσει την αρχή σημαντικής μείωσης στο εγγύς μέλλον.
Σημαντικές προσπάθειες έγιναν κατά το 2015 για την καταπολέμηση της βιομηχανικής κλίμακας παράνομης παγίδευσης, όπως το πρόγραμμα για την αφαίρεση ακακιών στο Κάβο Πύλα και ο καθορισμός Ειδικών Ζωνών Διατήρησης.
«Η Διοίκηση των ΒΒ αξίζει συγχαρητήρια για τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει για την αντιμετώπιση της παράνομης παγίδευσης πουλιών» σημειώνει ο διευθυντής του Διεθνούς Τμήματος της RSP, Τιμ Στόου. «Περίπου το ένα τρίτο των εισβλητικών δέντρων ακακίας στην καθορισμένη Ειδική Ζώνη Διατήρησης στο Κάβο Πύλα, που φυτεύτηκαν για να προσελκύσουν αποδημητικά πουλιά, έχουν τώρα αφαιρεθεί. Δυστυχώς, ο αριθμός πουλιών που παγιδεύονται παράνομα παραμένει απαράδεκτα ψηλός και οι δράσεις πρέπει να συνεχίσουν για να τερματιστεί αυτή η παράνομη πρακτική».
Η περιοχή Αμμοχώστου η χειρότερη σε όλη τη Μεσόγειο
Παράλληλα, επιστήμονες του BirdLife International έκαναν συγκλονιστικές ανακαλύψεις. Μια πρόσφατη έκθεση με τίτλο The Killing που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2015 από το BirdLife International αποκάλυψε ότι 25 εκατομμύρια πουλιά θανατώνονται κάθε χρόνο παράνομα στη Μεσόγειο. Σε αυτή την έρευνα η περιοχή Αμμοχώστου στην Κύπρο είναι η χειρότερη περιοχή σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.
Το άρθρο Προκαταρκτική αξιολόγηση του είδους και της κλίμακας της παράνομης θανάτωσης και σύλληψης πουλιών στη Μεσόγειο που δημοσιεύτηκε πριν δύο εβδομάδες στο επιστημονικό περιοδικό Bird Conservation International παρουσιάζει μια λεπτομερή ανάλυση των αριθμών και των ειδών των πουλιών που επηρεάζονται, τις 20 χειρότερες περιοχές και γιατί διαφορετικά είδη γίνονται στόχος στην κάθε χώρα.
Αυτές οι 20 περιοχές βρίσκονται σε τέσσερις μόνο χώρες, και μέσα σε αυτές περιλαμβάνεται η περιοχή Αμμοχώστου. Αυτό δείχνει την επείγουσα ανάγκη μιας συνεπούς πολιτικής μηδενικής ανοχής και της εφαρμογής του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της παράνομης παγίδευσης, χωρίς παρεκκλίσεις.
Πηγή: Φιλελεύθερος
Discussion about this post