Χιονοστιβάδα εξελίξεων σε ενέργεια και κυπριακό

a 2 Ειδήσεις, Κυπριακό, Νίκος Αναστασιάδης
Σε δύο πεδία θα κινηθούν σημαντικές εξελίξεις την περίοδο αυτή, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και κατά τη διάρκεια των διεργασιών που διαδραματίσθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Νταβός. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, νέες και αρκούντως σημαντικές εξελίξεις αναμένονται στα ενεργειακά, ενώ στη Λευκωσία μεταφέρεται εκ νέου το σκηνικό για το Κυπριακό.

a 942 Ειδήσεις, Κυπριακό, Νίκος Αναστασιάδης

Στο θέμα της Ενέργειας αναμένονται κινήσεις τόσο από την Κυπριακή Δημοκρατία, που αφορούν την υλοποίηση των σχεδιασμών της, όσο και από τις εταιρείες που φαίνεται να πιέζουν ώστε να δραστηριοποιηθούν περαιτέρω στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της χώρας μας. Όπως πληροφορούμαστε, υπάρχουν συνεννοήσεις με όλους τους παίκτες, που δραστηριοποιούνται ή προτίθενται να πράξουν τούτο στη συνέχεια, και αναμένονται σύντομα αποτελέσματα. Παράλληλα, υπάρχουν συζητήσεις και με άλλα κράτη. Στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ), που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στη Λευκωσία, αναμένεται να προκύψει αποτέλεσμα που θα αφορά κατά κύριο λόγο τα ενεργειακά.

Αυτό αναμένεται να διαφανεί και σε διμερές επίπεδο (Κύπρος- Ισραήλ) και σε τριμερές. Την ίδια ώρα, γίνονται κινήσεις για διεύρυνση των συνεργασιών. Πέρα από τη σταθερή συνεργασία με την Αίγυπτο και τις πρώτες κινήσεις που έγιναν με την Ιορδανία, όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, υπάρχει πρόθεση για να υπάρξει επέκταση και πέραν της Ανατολικής Μεσογείου. Πληροφορίες αναφέρουν πως μια ήδη χώρα της Ε.Ε., μεσογειακή, θέλει να ενταχθεί στις τριμερείς με Ισραήλ και Αίγυπτο ή σε οποιοδήποτε άλλο σχήμα προκύψει. Περαιτέρω, η Ελλάδα βρίσκεται σε συνεννόηση με βαλκανικές χώρες για επέκταση των συνεργασιών. Γίνεται λόγος για τη Βουλγαρία. Όλο αυτό το σκηνικό θα διαμορφώσει νέα δεδομένα στην περιοχή και θα επηρεάσει σημαντικά και την Κύπρο. Όπως ανέφερε ενημερωμένη πηγή, η Λευκωσία θα προχωρήσει τους σχεδιασμούς της στα ενεργειακά και στα θέματα των περιφερειακών συνεργασιών, ανεξαρτήτως των εξελίξεων στο Κυπριακό.

Είναι προφανές μετά τη συνάντηση στο Νταβός μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί πως οι συζητήσεις θα συνεχισθούν με εντατικούς ρυθμούς στη Λευκωσία. Έχει ξεκαθαρίσει πως τα άτυπα χρονοδιαγράμματα για συμφωνία και δημοψηφίσματα τον Μάρτιο έχουν ξεπερασθεί και πως τώρα οι εξελίξεις, χωρίς να μειώνεται ο ρυθμός, μεταφέρονται για μετά τις βουλευτικές εκλογές με κορύφωση τον Σεπτέμβριο. Είναι σαφές πως ο στόχος είναι όπως καλυφθεί απόσταση, στους επόμενους μήνες, στα λεγόμενα ακανθώδη θέματα καθώς και να συζητηθούν όσα κεφάλαια δεν έχουν ακόμη ανοίξει. Με βάση το τετρασέλιδο έγγραφο που παρουσίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην κοινή συνάντηση, προκύπτει ότι υπάρχει αρκετός δρόμος να διανυθεί.

Στόχος της ε/κ πλευράς είναι να δοθεί βάρος στη συζήτηση, παράλληλα και σε συνδυασμό του εδαφικού και του περιουσιακού. Αν και έχει αρχίσει η συζήτηση των κριτηρίων επί του εδαφικού, ο Ακιντζί ενώπιον του Γ.Γ. του ΟΗΕ επανέλαβε πως το θέμα πρέπει να συζητηθεί στο τέλος της διαδικασίας. Θέση με την οποία διαφώνησε ο Πρόεδρος. Από τη συζήτηση των κριτηρίων, που άρχισε πρόσφατα, προκύπτουν διαφωνίες. Η βασική θέση της τουρκικής πλευράς είναι πως θα πρέπει να επηρεασθούν όσο λιγότεροι άνθρωποι γίνεται από πιθανές μετακινήσεις, ως αποτέλεσμα των εδαφικών αναπροσαρμογών. Προσέγγιση που παραπέμπει στην πάγια τουρκική θέση πως δεν επιθυμεί η τουρκική πλευρά επιστροφή εδαφών, αλλά περιορισμένες αναπροσαρμογές.

Είναι σαφές, πάντως, ότι διεθνείς παίκτες θα επιχειρήσουν να συζητήσουν αυτή την περίοδο με την Άγκυρα το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Ένα κεφάλαιο το οποίο, αν και δεν βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα, απασχολεί πέραν των εμπλεκόμενων το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., αλλά και ισχυρούς διεθνείς παράγοντες.

Προκαταρκτικές επαφές με Ε.Ε. για γλώσσα

Άρχισαν στις Βρυξέλλες προκαταρκτικές επαφές της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Κομισιόν για το θέμα που ηγέρθη να καταστεί η τουρκική γλώσσα επίσημη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως πληροφορούμαστε, το θέμα συζητήθηκε σε υπηρεσιακό επίπεδο για να υπάρξει μια πρώτη αντίδραση των Βρυξελλών. Επίσημο αίτημα από τη Λευκωσία δεν κατατέθηκε καθώς το θέμα μελετά η Γενική Εισαγγελία. Το αίτημα, με βάση την ακολουθούμενη πρακτική, θα διαβιβασθεί, όταν και όποτε όλα θα ετοιμαστούν, με επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. Στις αρχές Φεβρουαρίου θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στις Βρυξέλλες και για τον σκοπό αυτό οι δύο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί. Ενόψει αυτής της επίσκεψης έγιναν και οι προκαταρκτικές επαφές στην έδρα της Ε.Ε. Σημειώνεται συναφώς πως όταν τέθηκε αμέσως μετά την ένταξή μας στην Ένωση, το 2004, το θέμα από πλευράς Λευκωσίας, δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση από πλευράς Βρυξελλών. Κυρίως λόγω του οικονομικού κόστους.

Πηγή: Φιλελεύθερος