Υπερψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο η έκθεση “Ευρώπη για τους πολίτες” με εισηγητή τον Λευτέρη Χριστοφόρου” (βίντεο)

CEB1 272 Ειδήσεις, Ευρώπη, Λευτέρης Χριστοφόρου
CEB1 770 Ειδήσεις, Ευρώπη, Λευτέρης Χριστοφόρου

Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η Έκθεση για το Πρόγραμμα ”Ευρώπη για τους Πολίτες”, με Εισηγητή για τη Γνωμοδότηση της Έκθεσης τον Ευρωβουλευτή Λευτέρη Χριστοφόρου.

Στην τοποθέτηση του στο Ευρωκοινοβούλιο ως Εισηγητής ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου μεταξύ άλλων ανέφερε: “Προγράμματα της Ε.Ε. όπως το Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα, ”Ευρώπη για τους Πολίτες”, όπου είχα τη τιμή να είμαι ο Συντάκτης και ο Εισηγητής της Γνωμοδότησης για την σχετική Έκθεση, είναι προγράμματα που προάγουν την Ευρωπαϊκή Ιδέα και εξυπηρετούν τους κοινούς στόχους και επιδιώξεις μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύω ότι η Ε.Ε. πρέπει να βρίσκεται πραγματικά κοντά στους πολίτες και το Πρόγραμμα Ευρώπη για τους Πολίτες βρίσκεται προς την ορθή κατεύθυνση. Για αυτό το λόγο θεωρώ ότι ο Προϋπολογισμός του Προγράμματος που είναι 185 εκατομμύρια ευρώ δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές απαιτήσεις της εποχής μας. Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη φάση όπου ο Λαϊκισμός, ο Ευρωσκεπτικισμός, οι Ακρότητες και ο Μηδενισμός σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμα τους και ο μόνος τρόπος να αναχαιτίσουμε τον Εφιάλτη του Λαϊκισμού στην Ευρώπη είναι να ενισχύσουμε ανάλογα Προγράμματα όπως το Πρόγραμμα “Ευρώπη για τους Πολίτες”. Μέσα από την ουσιαστική εξέταση των σημερινών δεδομένων και των αναγκών της κοινωνίας των Ευρωπαίων Πολιτών πιστεύω ότι οφείλει η Ε.Ε. άμεσα να αυξήσει τον Προϋπολογισμό του Προγράμματος στα 500 Εκατομμύρια Ευρώ με προοπτική το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Μόνο έτσι η Ευρώπη θα απαντήσει στις προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας και μόνο έτσι θα κτίσουμε ένα ελπιδοφόρο μέλλον για το τόπο μας.”

Συνεχίζοντας ο Ευρωβουλευτής ανέφερε ότι: “Η Ευρώπη μπορεί να έχει μέλλον και προοπτική μόνον όταν στηρίζει ανάλογα προγράμματα όπως ”Ευρώπη για τους πολίτες”, το Πρόγραμμα για τη ”Δημιουργική Ευρώπη”, το Πρόγραμμα Erasmus+ και γενικά πολιτικές και δράσεις που φέρνουν την Ευρώπη κοντά στους πολίτες. Αυτή είναι η Ευρώπη που θέλουμε, αυτή είναι η Ευρώπη που οφείλουμε να δημιουργήσουμε μέσα από τις πολιτικές μας.”

Τονίζεται ότι το Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα της Ε.Ε. ”Ευρώπη για τους Πολίτες”, είναι ίσως το μοναδικό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα που απευθύνεται άμεσα στους πολίτες. Στόχος του προγράμματος είναι να ευαισθητοποιήσει τους Ευρωπαίους Πολίτες για θέματα που σχετίζονται με την Ιστορία, τις Κοινές Αξίες και τους βασικούς στόχους της Ευρώπης να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες και την ενεργό συμμετοχή στα κοινά και τέλος, να στηρίξει τις τοπικές κοινωνίες με στήριξη δράσεων όπως Αδελφοποίηση Ευρωπαϊκών Πόλεων, Δημιουργία Δικτύων Πόλεων και υλοποίηση Σχεδίων και Δράσεων της κοινωνίας των Πολιτών.

Δείτε το βίντεο από την τοποθέτηση του κ. Χριστοφόρου στο Ευρωκοινοβούλιο εδώ.

SotiraNews