Αβ.Νεοφύτου: “Επιστροφή της Αμμοχώστου ανοίγει την πύλη λύσης του Κυπριακού”

a 23 Ειδήσεις
a 2590 Ειδήσεις

Η επιστροφή της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου «θα είναι μια τόσο θετική και καταλυτική ενέργεια, που θα ανοίξει την πύλη για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος συναντήθηκε στα γραφεία του κόμματος με τον πρόεδρο του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕ) Αμμοχώστου, Γιώργο Μιχαηλίδη.

«Η επιστροφή της Αμμοχώστου θα είναι κάτι που θα αλλάξει τους όρους του παιγνιδιού. Θα δημιουργήσει σημαντική δυναμική αλλά και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου που τόσο την χρειαζόμαστε», είπε μετά τη συνάντηση.

Πρόσθεσε ότι οι πρωτοβουλίες του ΕΒΕ Αμμοχώστου «ενισχύουν αυτή τη θέση και δημιουργούν ελπίδες και προοπτικές, αλλά και το πιο σημαντικό είναι το ότι Ε/κ και Τ/κ κάτοικοι της Αμμοχώστου μοιράζονται το ίδιο όραμα και δίδουν τον κοινό αγώνα με κοινό στόχο».

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι «ενημερωθήκαμε για τις πρωτοβουλίες του ΕΒΕ Αμμοχώστου, στηρίζουμε τις προσπάθειες της κοινωνίας, οργανωμένων συνόλων για να πετύχουμε τον στόχο, όπως τον έθεσε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, της λύσης του κυπριακού προβλήματος, αλλά παράλληλα και ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης της επιστροφής της πόλης της Αμμοχώστου που θα βοηθούσε σημαντικά».

«Και αυτό ήταν και στο επίκεντρο της χθεσινής μου συνάντησης με τον Αμερικανό πρεσβευτή, Τζον Κόνινγκ, ότι θα ήταν ένα θετικότατο βήμα και θα άλλαζε προς το θετικότερο την ατμόσφαιρα όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα», συνέχισε.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο του ΕΒΕ Αμμοχώστου «ότι και με το Επιμελητήριό σας και με όλους τους άλλους φορείς θα εργαστούμε και για το μεγάλο όραμα της επανένωσης του τόπου μας, αλλά και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε η πόλη της Αμμοχώστου να είναι μέσα από τα ΜΟΕ που θα βελτιώσουν το κλίμα και την ατμόσφαιρα και θα δημιουργήσουν επιπρόσθετη δυναμική προς την επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Για τα διαμειφθέντα στην συνάντηση, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι «πέραν των θεμάτων που συζητήσαμε για την οικονομία της Κύπρου, τις προκλήσεις που έχουμε ενώπιόν μας, τις δυσκολίες αλλά και την ευκαιρία να κάνουμε τις αναγκαίες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος συζητήσαμε και για το μεγάλο όραμα της Κύπρου που είναι ένα όραμα για την επανένωση της μοιρασμένης μας πατρίδας, αλλά και πιο συγκεκριμένα για την πόλη που θέλουμε να μετατρέψουμε σε πόλη όνειρο, την πόλη της Αμμοχώστου».

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Αμμοχώστου είπε ότι οι «Τ/κ κάτοικοι της Αμμοχώστου, οι οποίοι συμμετέχουν στη δικοινοτική πρωτοβουλία για την Αμμόχωστο που έχουμε εξαγγείλει για συνεργασία, στην ουσία έρχονται να μας πουν ότι συμφωνούν με την εφαρμογή των ψηφισμάτων των ΗΕ για την επιστροφή, επανεγκατάσταση κάτω από τα ΗΕ, τη λειτουργία του λιμένα της Αμμοχώστου κάτω από την ΕΕ και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, όπως και την ανάδειξη των μνημείων της πόλης εντός των τειχών της Αμμοχώστου σε μνημείο της UNESCO».

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι «ενημερώνουμε τους Αμμοχωστιανούς για το κοινό μας όραμα που έχουμε με τους Τ/κ και πιστεύουμε ότι αυτό που γίνεται από τους κατοίκους της Αμμοχώστου Ε/κ και Τ/κ δίνει μια νέα δυναμική στην όλη προσπάθεια».

Πρόσθεσε ότι μετά από κοινές δράσεις και ενέργειες, Ε/κ και Τ/κ «ήρθαν και οι φίλοι μας στην Ευρώπη να μιλήσουν και για επιστροφή της Αμμοχώστου γιατί κατάλαβαν ότι είναι μια προσπάθεια που έρχεται από τους κατοίκους της πόλης, οι οποίοι όντως πιστεύουν σε αυτά τα ΜΟΕ».

«Σε συνεργασία με το Δήμο Αμμοχώστου, το Υπουργείο Εξωτερικών και τον Ε/κ διαπραγματευτή συντονιζόμαστε και θα συντονιζόμαστε ακόμη περισσότερο για να πετύχουμε την επιστροφή στην πόλη μας», είπε καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΕΒΕ Αμμοχώστου.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ