Η πίστα που άλλαξε τη ζωή μιας πόλης

a1 2
a1 129

Του Ζαννέτου Κουμάση*:

Κάθε εποχή είναι ιδανική για να επισκεφθεί κανείς τις Σέρρες. Να ανέβει στον Λαϊλιά, στην ακρόπολη Κουλά, να κάνει βαρκάδα κοντά στα πουλιά της Κερκίνης, να δει τα Πορόια, τη μονή του Τιμίου Προδρόμου αλλά και το σπήλαιο της Αλιστράτης. Την τελευταία όμως 15ετία ένα ακόμη στοιχείο έδωσε μεγάλη τουριστική ώθηση στην περιοχή με κοινωνικά αλλά και οικονομικά οφέλη. Πρόκειται για το Αθλητικό Πάρκο Ομόνοιας όπου περιλαμβάνεται το μοναδικό στη χώρα μας αυτοκινητοδρόμιο.

«Αυτοκινητοδρόμιο είναι η πίστα που στον ελεγχόμενο χώρο της διεξάγονται αγώνες αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας, μαθήματα οδήγησης, δοκιμές αλλά και παρουσιάσεις νέων μοντέλων» λέει ο δημοτικός σύμβουλος, ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Λέσχης Αυτοκινήτου αλλά και πρώην αντιδήμαρχος Τάκης Σωτηριάδης. «Η ιδέα για το έργο έπεσε κάποια ημέρα του 1990, όταν ο τότε δήμαρχος Γιάννης Βλάχος οραματιζόταν να φτιάξει κάτι που θα κάνει πραγματικά καλό στην πόλη, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Ρωτούσαμε τότε τον κόσμο για το φιλόδοξο σχέδιό μας, αλλά καθώς φοβούνταν τους τρελούς της ταχύτητας που θα έρχονταν στην πόλη τους μας αντιμετώπιζαν με επιφύλαξη και καχυποψία, ενώ κάποιοι άλλοι γελούσαν κάτω από τα μουστάκια τους. Επίσης, επειδή δεν είχαμε κάποια χρηματοδότηση, όλο το αρχικό κόστος των 550 εκατομμυρίων δραχμών τότε θα καλυπτόταν από τους δημότες και αυτό μας έκανε να νιώθουμε μεγάλη ευθύνη», λέει. «Ομως, βρε παιδί μου, πιστεύαμε πολύ στο έργο και κόντρα στα τότε δεδομένα ο Γιάννης Βλάχος έδωσε εντολή να συνεχίσουμε. Δεν ήθελε να αντιγράψουμε ή να φτιάξουμε κάτι που τελικά θα ατονούσε σε βάθος χρόνου, αλλά ένα αναπτυξιακό έργο που όμοιο δεν θα υπήρχε στη χώρα μας και θα προσείλκυε κόσμο όλο τον χρόνο».

Οι χιλιάδες φίλοι του μηχανοκίνητου αθλητισμού ήταν τελείως απογοητευμένοι από την προχειρότητα που αντιμετωπιζόταν μέχρι τότε το θέμα στην Ελλάδα. Ξαφνικά και χωρίς να το έχει μάθει κανένας νωρίτερα, τον Μάιο του 1998 έγιναν τα εγκαίνια της πίστας. «Δεν θέλαμε να το δημοσιοποιήσουμε, περιμέναμε να ολοκληρωθεί και μετά να το παρουσιάσαμε!» λέει και ο τόνος της φωνής του ανεβαίνει.

Για εμάς τους φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού, η μέχρι τότε απογοήτευση έγινε ενθουσιασμός, καθώς όλοι είχαμε εντυπωσιαστεί από την πραγματικά καλή δουλειά στην υποδομή του έργου. Πώς το καταφέρατε αυτό; «Τίποτε δεν ήταν εύκολο. Αρχικά, επειδή μας έλειπε η τεχνογνωσία, αναγκαστήκαμε να ταξιδέψουμε σε αναγνωρισμένες πίστες του εξωτερικού – Ιμολα, Μιζάνο, Μουτζέλο. Τον δε σχεδιασμό τον ανέλαβαν δύο τοπογράφοι, υπάλληλοι του δήμου(!), ο Γιώργος Καρυώτης και ο Λευτέρης Παναγιωτόπουλος, οι οποίοι πραγματικά δούλεψαν νύχτα-μέρα μέχρι την ολοκλήρωση του έργου ακολουθώντας πιστά τις προδιαγραφές που ορίζει η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου. Αυτό αποδεικνύεται κυρίως στις δύσκολες καιρικές συνθήκες, καθώς πουθενά δεν κρατάει νερό, με τον τάπητα να προσφέρει παροιμιώδη πρόσφυση (κράτημα) στα οχήματα. Σκέψου ότι η διαδρομή είναι εγκιβωτισμένη και έχει πέντε στρώματα μαζί με τον τελευταίο, αντιολισθητικό τάπητα!»

a 11

Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ:
Όμως τον Οκτώβριο του 1998, στις δημοτικές εκλογές, ο συνδυασμός σας έχασε. «Εμείς ευθυνόμαστε γι’ αυτό. Ο κόσμος δεν μπορούσε να αντιληφθεί μέσα σε τόσο λίγους μήνες την αξία του έργου και εμείς, απορροφημένοι με την ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρομίου, δεν τους βοηθήσαμε να το καταλάβουν. Ομως αργότερα επανήλθε ο Γιάννης Βλάχος στη διοίκηση, καθώς ο χρόνος τον δικαίωσε. Εκτός από τους ιδιώτες και τους επαγγελματίες του μηχανοκίνητου αθλητισμού, όλα τα περιοδικά αλλά και κάποια κανάλια περνούσαν πλέον από το αυτοκινητοδρόμιο. Πρωτοποριακό για τη χώρα μας είναι και το ότι ο δήμος έφτιαξε φορέα με την μορφή ΑΕ, με αποκλειστικό σκοπό την ορθολογικότερη διαχείριση του αυτοκινητοδρομίου!».

Το Αθλητικό Πάρκο Ομόνοιας τι άλλο περιλαμβάνει; «Από την έκταση των 1.000 στρεμμάτων τα 500 στρέμματα έχουν καταλάβει η πίστα και οι εγκαταστάσεις της. Στα υπόλοιπα έχουν δημιουργηθεί πίστα καρτ, κλειστό γυμναστήριο, γήπεδα τένις και ποδοσφαίρου, αλλά και πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής. Επίσης στο Πάρκο τελευταία φτιάξαμε το μοναδικό στην Ελλάδα κέντρο εκπαίδευσης οδηγών» λέει ο Τάκης Σωτηριάδης με δόση υπερηφάνειας.

Η δημιουργία του Πάρκου τελικά πέτυχε τον στόχο του; «Απόλυτα» λέει ο Ολύμπιος Τζαμπάζης, ο άνθρωπος που διαχειριζόταν τον πρώτο καιρό την πίστα και τώρα έχει αναλάβει την καφετέρια. «Μας έμαθε η Ελλάδα», συνεχίζει, «καθώς ξαφνικά η πόλη των Σερρών μπήκε στον χάρτη των τουριστικών προορισμών. Ακόμη και σ’ εμάς τους ντόπιους έκανε καλό η επαφή με τον κόσμο που ήρθε, καθώς συνειδητοποιήσαμε την αξία της περιοχής μας».

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ:
Τι γνώμη έχουν οι κάτοικοι της πόλης; Ο υπεύθυνος του ξενοδοχείου Philippos λέει ότι «η πίστα δημιούργησε τις προϋποθέσεις να φτιαχτούν περισσότερα ξενοδοχεία καθώς οι επισκέπτες του αυτοκινητοδρομίου συχνά κάθονται 2-3 ημέρες παραπάνω προκειμένου να γνωρίσουν καλύτερα την περιοχή».

«Πριν από το αυτοκινητοδρόμιο υπήρχαν στην πόλη περίπου 200-300 κρεβάτια, τώρα ξεπερνούν τα 2.000», λέει ο Τάκης Σωτηριάδης και συμπληρώνει. «Εχουμε επισκέπτες από όλη την Ελλάδα αλλά και από τη Βουλγαρία, την Τουρκία και το Ισραήλ, οι οποίοι εκτός από τις δοκιμές τους διοργανώνουν και αγώνες στην πίστα των Σερρών. Μάλιστα κάποιοι Ισραηλινοί νοικιάζουν σπίτια για όλη τη χρονιά, καθώς έρχονται συχνά στην πίστα και θέλουν να έχουν τα πράγματά τους εδώ. Παρόμοια άποψη για τη δημιουργία της πίστας έχει και ο Γιάννης Παπαδόπουλος, πρόεδρος των ζαχαροπλαστών, ο οποίος φτιάχνει στο Ρεκόρ ένα από τα πιο γνωστά προϊόντα της περιοχής, τις περίφημες μπουγάτσες. «Η πίστα έφερε πολύ κόσμο, αφού στις μεγάλες διοργανώσεις, όπως ήταν η διοργάνωση αγώνα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Εnduro το 2008, μπορεί οι επισκέπτες να ξεπερνούσαν τις 3.000-4.000», λέει. Και συμπληρώνει ο Βασίλης Νενέξης, ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Ελλήνων Γεύσεις: «Εφερε δουλειά σε όλους μας καθώς αφήνουν λεφτά στα ξενοδοχεία, στα καταστήματα, στο φαγητό».

Δείτε την ιστοσελίδα του Αυτοκινητοδρομίου Σερρών πατώντας εδώ

*Ο Ζαννέτος Κουμάσης είναι Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Λέσχης Φίλων Μοτοσικλέτας Επαρχίας Αμμοχώστου