Βαθμός κάτω του μετρίου στην πρώτη κυνηγετική εξόρμηση

CEB1 62 Κυνήγι
Στο κυνήγι και ιδιαίτερα κατά την πρώτη κυνηγετική εξόρμηση θα βρεις και τους πολύ ευχαριστημένους, αλλά και τους πολύ απογοητευμένους. Αυτό που έχει σημασία, ωστόσο, είναι το γενικό συμπέρασμα, το οποίο όπως φαίνεται ήταν αποκαρδιωτικό από πλευράς κάρπωσης. Παρά πολλοί κυνηγοί γύρισαν πίσω «παπαγάλοι», ενώ πολλοί άλλοι με πολύ φτωχή κάρπωση.

CEB1 1784 Κυνήγι

Από τη γενική εκτίμηση, αλλά και γενικότερα από τις πληροφορίες από κυνηγετικούς συλλόγους αλλά και από μεμονωμένους κυνηγούς, η φετινή έναρξη της κυνηγετικής περιόδου του ενδημικού θηράματος κινήθηκε κάτω του μετρίου, διαψεύδοντας και κάποιες αισιόδοξες εκτιμήσεις τουλάχιστον όσον αφορά το φτερωτό θήραμα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, όσον αφορά στην προχθεσινή μέρα κυνηγίου, το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η φετινή χρονιά δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Τόσο όσον αφορά στο λαγό όσο και όσον αφορά στο περδίκι, η κάρπωση φαίνεται τουλάχιστον να κινήθηκε σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα. Υπήρχαν βέβαια και κάποιες περιοχές που έδειξαν ότι ήταν αρκετά δυνατές σε θήραμα, όμως στο γενικότερο πλαίσιο αυτές θεωρούνται απλά μια όαση στη γενικότερη τάση ερήμωσης που δείχνουν πολλοί κυπριακοί βιότοποι.

Συγκεκριμένα, αν και δεν υπάρχει επίσημη καταμέτρηση για να μπορούν να εξαχθούν ξεκάθαρα συμπεράσματα, ο λαγός κινήθηκε στα ίδια ή και ελαφρώς χειρότερα επίπεδα από τα περσινά.

Είναι γεγονός ότι υπήρξαν περιοχές που χτυπήθηκαν αρκετοί λαγοί, όμως από την άλλη σε πολλές περιοχές οι λαγοί ήταν πραγματικά μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού και, ακόμα χειρότερα, σε κάποιες άλλες, ολόκληρες κυνηγετικές παρέες παραδοσιακών λαγοκυνηγών με πολύ δυνατά σκυλιά δεν εντόπισαν ούτε μαλαή, όπως μας έλεγαν χαρακτηριστικά, ακόμα και σε περιοχές που θεωρούνταν παραδοσιακά λαγοτόπια.

Η γενικότερη εκτίμηση είναι ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά τους πληθυσμούς του λαγού, ο οποίος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δείχνει να μην μπορεί να ανακάμψει ουσιαστικά μετά την τραγική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει πριν από τρία χρόνια. Τότε το πρόβλημα είχε αποδοθεί στην ασθένεια της ψευδοφυματίωσης. Ωστόσο τα τελευταία δύο τουλάχιστον χρόνια, δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα της ασθένειας, αλλά παρόλα αυτά ο λαγός δεν κατάφερε να ανακάμψει ουσιαστικά, γεγονός που πρέπει να προκαλέσει έντονο προβληματισμό όλων των αρμοδίων.

Όσον αφορά στο περδίκι, σίγουρα οι εκτιμήσεις είναι ότι φετινή κάρπωση της πρώτης μέρας ήταν καλύτερη από την περσινή, η οποία ήταν η χειρότερη ίσως και όλων των εποχών. Ωστόσο και πάλι, παρά τις προβλέψεις για μια τάση ανάκαμψης του θηράματος, φαίνεται ότι δεν ήταν τέτοια ούτως ώστε να σκορπίσει τις ανησυχίες για την κατάσταση που επικρατεί.

Υπήρχαν βέβαια και κάποιοι που πέτυχαν σημαντικούς αριθμούς πουλιών, όμως και πάλι θεωρούνται πολύ λίγοι. Κάποιοι εξ αυτών, μάλιστα, πέτυχαν σημαντικό αριθμό πουλιών, στήνοντας καρτέρι σε περιοχές γύρω από πυρήνες απελευθέρωσης και συνεπώς η κάρπωση τους, δεν μπορεί να θεωρηθεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της κατάστασης.

Η ίδια κατάσταση φαίνεται να επικρατεί και στη φραγκολίνα. Μετά την περσινή τραγική κατάσταση όπου η φραγκολίνα ήταν είδος προς εξαφάνιση, φέτος υπήρχαν ορισμένα πουλιά σε κάποιες περιοχές, ωστόσο και πάλι, όπως διαπιστώθηκε και από την κάρπωση, η ανάκαμψη δεν θεωρείται ικανοποιητική. Τόσο μάλιστα που πολλοί εκφράζουν φόβους ότι θα είναι πολύ δύσκολο, έως και απίθανο να έχουν συναντήσεις απ’ εδώ και πέρα.

Εννέα καταγγελίες με το «καλημέρα»

Η Υπηρεσία Θήρας, κατά την πρώτη κυνηγετική εξόρμηση, προέβη συνολικά σε εννέα καταγγελίες κυνηγών.

Οι έξι από αυτές αφορούσαν περιπτώσεις μη ανανέωσης άδειας κυνηγίου, δύο περιπτώσεις που κυνηγούσαν σε απαγορευμένες περιοχές και μία περίπτωση ατόμου ο οποίος έφερε συναρμολογημένο όπλο εντός του αυτοκινήτου. Μια κακή συνήθεια η οποία πρωτίστως είναι πολύ επικίνδυνη και μετά παράνομη, αφού σκοπός της νομοθεσίας είναι πρώτιστα να προστατέψει από τυχόν ατυχήματα και μετά από λαθροθηρία.

Πάμπολλες φορές στο παρελθόν, έχουν καταγραφεί ατυχήματα σοβαρά, αφού στημένο όπλο σημαίνει και πολλές πιθανότητες να ξεχαστεί γεμάτο.

Στο μεταξύ, όσον αφορά την υπόθεση που εκτυλίχθηκε την Κυριακή στο Μαρώνι, όπου ομάδα κυνηγών που λαθροθηρούσε στην περιοχή επιτέθηκε και ξυλοφόρτωσε ιδιοκτήτη περβολιού και τους δύο γιους του, συνελήφθηκαν δύο άτομα από την Αστυνομία, ενώ εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για άλλα δύο πρόσωπα.

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, η ομάδα των κυνηγών κυνηγούσε στην περιοχή η οποία ήταν απαγορευμένη. Όταν ο ιδιοκτήτης του περβολιού τούς ανέφερε ότι θα τους καταγγείλει διότι κυνηγούσαν σε απαγορευμένη περιοχή, αυτοί επιτέθηκαν τόσο στον ίδιο όσο και στους δύο γιους του που βρίσκονταν εκεί.

Πηγή: Φιλελεύθερος