Μέσα από τη διπλωματική της εργασία η αρχιτέκτονας Πελαγία Κουζαρίδου καταφέρνει να δώσει ζωή στον Ποταμό Λιοπετρίου. Η νεαρή φοιτήτρια αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μίλησε στο περιοδικό Vantage για το όραμά της για ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της επαρχίας Αμμοχώστου.
Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό:
Γιατί κάποιος άραγε αποφασίζει να γίνει αρχιτέκτονας;
∆εν ξέρω… ∆εν νοµίζω ότι κάποιος επιλέγει συνειδητά να γίνει αρχιτέκτονας. Είναι κάτι που πηγάζει από µέσα του. Βλέπεις τα πράγµατα µε µια διαφορετική αντίληψη του χώρου, µε µια καλλιτεχνική δηµιουργικότητα και ευαισθησία χωρίς να µπορείς να εξηγήσεις το γιατί.
Ποιος θεωρείς είναι ο ρόλος του αρχιτέκτονα στην κοινωνία;
Ο ρόλος του αρχιτέκτονα είναι να προσαρµόζεται στην κάθε εποχή, στην κάθε κοινωνία, στην κάθε αλλαγή έτσι ώστε το έργο του να είναι πρώτα από όλα ανθρωποκεντρικό. Σκοπός του είναι να δηµιουργεί βιωµατικές σχέσεις µεταξύ του ανθρώπου και του χώρου.
Πώς προέκυψε η ανάπλαση του Ποταµού Λιοπετριού;
Ο ποταµός του Λιοπετριού είναι µια περιοχή, την οποία έχω επισκεφτεί πολλές φορές από µικρή ηλικία. Είναι µια περιοχή η οποία κρύβει έναν ολόκληρο θησαυρό πίσω της, που σήµερα όµως είναι ατηµέλητη, παραµεληµένη και αναξιοποίητη. Έτσι ένιωσα την επιθυµία µέσα από τη διπλωµατική µου εργασία, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης, να ξαναζωντανέψω την περιοχή µε τα δικά µου χρώµατα και τις δικές µου ιδέες.
Η πρόταση σου αναλύει την ανάπλαση της περιοχής εκατέρωθεν του ποταµού του Λιοπετριού και χωρίζεται σε δύο µέρη… Μίλησε µας λίγο για τον χωρισµό αυτό.
Το πρώτο µέρος είναι το κοµµάτι της εµπειρίας και στόχος είναι η ανάδειξη του τοπίου του ποταµού και η απόδοσή του στο κοινό. Το µέρος αυτό αποτελεί µια συνολική θεώρηση του χώρου, όπου στο σχεδιασµό κυριαρχούν το περιβάλλον και η φύση. Ο χώρος σχεδιάζεται έτσι ώστε να παρέχει πληθώρα ερεθισµάτων, να προκαλεί τη µνήµη και το ενδιαφέρον του χρήστη. Μέσα από διάφορες επεµβάσεις, οι οποίες οδηγούν τον περιηγητή στην ανακάλυψη ενός τοπίου ιδιαίτερης φυσικής σηµασίας, χωρίς όµως να προκληθεί ιδιαίτερη αλλοίωση στα τοπιολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Το δεύτερο µέρος αναφέρεται στη λειτουργικότητα, όπου προσπαθεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ψαράδων και των κατοίκων της περιοχής. Παρουσιάζεται ένας σχεδιασµός του αλιευτικού καταφυγίου, όπου καταλύµατα σχεδιάζονται για να φιλοξενούν τους ψαράδες, αλλά και µία ψαραγορά στην οποία θα µπορούν να πουλήσουν άµεσα τα ψάρια τους. Το κοµµάτι αυτό τοποθετείται σε σηµείο έτσι ώστε να εξυπηρετείται άµεσα από το νερό και να µην εµποδίζει την κίνηση του επισκέπτη µέσα στον χώρο.
Πόσο εφικτό είναι αυτό το σχέδιο να πάρει σάρκα και οστά;
Η πρόταση µου για την ανάπλαση της περιοχής εµπνέεται µέσα από τον ίδιο τον άνθρωπο και βασίζεται στις καθηµερινές του ανάγκες και επιθυµίες. Έτσι είναι ένα σχέδιο το οποίο µπορεί κάλλιστα να πάρει σάρκα και οστά, έπειτα φυσικά από µια εκτενή µελέτη ώστε να προσαρµοστεί στις οικονοµικές και κοινωνικές συνθήκες της περιοχής.
Ποιος είναι ο αγαπηµένος σου αρχιτέκτονας και γιατί;
Αγαπηµένος µου αρχιτέκτονας είναι ο Jean Nouvel. O τρόπος µε τον οποίο χειρίζεται τα έργα του ο Γάλλος αρχιτέκτονας θυµίζουν τον κόσµο του κινηµατογράφου. Βλέπει τον εαυτό του σαν σκηνοθέτη όπου δηµιουργεί ένα σκηνικό µέσα από το παιχνίδι του φωτός και της σκιάς. Είναι δεξιοτέχνης στην καθοδήγηση του φωτός, αφού δηµιουργεί ψευδαισθήσεις στις οποίες το φως διεισδύει µέσα από γυάλινους τοίχους, διαθλάται µέσα από διάτρητα πάνελ και ηµιδιαφανή φίλτρα.
Χαρακτηριστικό παράδειγµα του έργου του Jean Nouvel είναι το νέο µουσείο του Λούβρου στο Abu Dhabi, το οποίο θα ανοίξει µέσα στο 2017, στο οποίο ο αρχιτέκτονας συνδύασε τη µοντέρνα αρχιτεκτονική µε τις παραδόσεις της περιοχής, δηµιουργώντας ένα παγκόσµιο µουσείο.
Ποιο είναι το µέλλον που ονειρεύεσαι για την Πελαγία; Μεγαλύτερος σου στόχος;
Το µέλλον που ονειρεύοµαι για την Πελαγία είναι να συνεχίσω να εµπλουτίζω τις γνώσεις µου για την αρχιτεκτονική, τόσο µέσα από την εµπειρία της δουλειάς όσο και από τις περαιτέρω σπουδές µου. Μεγαλύτερος στόχος µου είναι να µπορέσω σαν αρχιτέκτονας να εδραιώσω καινοτόµες ιδέες και να δώσω µια καινούρια πνοή στην αρχιτεκτονική της Κύπρου.
Πηγή: Vantage Magazine
Discussion about this post