Κουγιάλης: Προτεραιότητα ένα παραγωγικό Υπουργείο Γεωργίας

a 71 Ειδήσεις
a 1838 Ειδήσεις

Προτεραιότητα είναι να δημιουργηθεί ένα παραγωγικό και αναπτυξιακό Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος ώστε να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας, τόνισε ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το 2015 θα εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες του Υπουργείου προς την κατεύθυνση της μεταρρύθμισης της αγροτικής οικονομίας και την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης.

“Βασική επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, τοποθετώντας τη γεωργοκτηνοτροφία σε σωστή επιστημονική και επαγγελματική βάση αυξάνοντας τη συνεισφορά της στο ΑΕΠ, καθώς και η στήριξη των αγροτικών και παράκτιων περιοχών με αναπτυξιακά έργα δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας”, είπε ο κ. Κουγιάλης, παρουσιάζοντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών τον προϋπολογισμό του Υπουργείου για το 2015.

Ο κ. Κουγιάλης τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του 2015 είναι προϋπολογισμός δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά με αναπτυξιακή κατεύθυνση, στον οποίο έχουν περιοριστεί στο μεγαλύτερο βαθμό οι λειτουργικές και μη παραγωγικές δαπάνες, ενώ έγινε προσπάθεια, όπως επισήμανε, για αύξηση των αναπτυξιακών δαπανών και περίληψη αναπτυξιακών έργων και σχεδίων με εξασφάλιση όπου είναι δυνατό χρηματοδότησης από την ΕΕ.

Ο προϋπολογισμός του 2015 ανέρχεται σε 242,38 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 3% σε σχέση με το 2014, ενώ για τις τακτικές δαπάνες θα απαιτηθεί ποσό ύψους 184,40 εκ. ευρώ ή 76,14% επί του συνόλου των δαπανών (181,04 εκ. ευρώ το 2014 – 76,94%).

Οι αναπτυξιακές δαπάνες, σύμφωνα με τον Υπουργό, αυξάνονται σε 81 εκ. ευρώ, μια αύξηση σε σχέση με το 2014 κατά 50%, εξέλιξη που αυξάνει το ποσοστό των αναπτυξιακών δαπανών επί του συνόλου των δαπανών του Υπουργείου για το 2015 στο 31% (αντί στο 24%), αν ληφθεί υπόψη και η χρηματοδότηση από τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης. Το 2014 οι αναπτυξιακές δαπάνες υπολογίζονται να ανέλθουν στο 23%.