Η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου θαμμένη στην Αμφίπολη, λέει Αμερικανός ερευνητής

a 13 Ειδήσεις
a 2100 Ειδήσεις

Ένοικος του μεγαλειώδους μνημείου στον λόφο Καστά της Αμφίπολης, είναι η Ολυμπιάδα, η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, υποστηρίζει Aμερικανός συγγραφέας κι ερευνητής.

Μια νέα άποψη σχετικά με το ποιος είναι τελικά ο ένοικος του εντυπωσιακού τύμβου στην Αμφίπολη, εκφράζει ο Aμερικανός ερευνητής και συγγραφέας Άντριου Τσανγκ.

“‘Έχουμε σίγουρα να κάνουμε με ένα γυναικείο τάφο. Υπάρχουν 50% πιθανότητες να πρόκειται για τον τάφο της μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, της Ολυμπιάδας. Σε διαφορετική περίπτωση είτε πρόκειται για τη Ρωξάνη, είτε για κάποιο άλλο θηλυκό μέλος της βασιλικής οικογένειας” δηλώνει στο Έθνος της Κυριακής για τον τάφο της Αμφίπολης ο διεθνούς φήμης ερευνητής και μελετητής της ιστορίας του Μακεδονικού Βασιλείου , Άντριου Τσάνγκ.

“Προσωπικά εκτιμώ ότι στην Αμφίπολη είναι θαμμένη η βασίλισσα των Μακεδόνων…” λέει χαρακτηριστικά. Εξηγεί ότι η άποψη που διατύπωσε στο επιστημονικό περιοδικό Discovery ότι οι Καρυάτιδες αναπαριστούν Κλώδωνες- ιέρειες του Διονύσου- εδράζεται σε σπάνια χαρακτηριστικά τους( φαίνεται να φέρουν καλάθι στο κεφάλι και πτυχώσεις δείχνουν ότι κουβαλούν σακίδιο) που εντοπίζονται σε δύο αγάλματα που βρίσκονται σε μουσεία της Ευρώπης και αποτελούν αντίγραφα αντίστοιχων γλυπτών του 4ου αιώνα π.χ.

Σύμφωνα με τον Πλούταρχο η Ολυμπιάδα συμμετείχε σε ορφικές και διονυσιακές τελετές. Επίσης ο ερευνητής εκτιμά ότι οι Σφίγγες ήταν πιθανότατα σύμβολο των θηλυκών μελών της βασιλικής οικογένειας καθώς έχουν βρεθεί και σε δυο θρόνους βασιλισσών της Μακεδονικής Περιόδου- ένας εκ των οποίων, της γιαγιάς του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ευρυδίκης- που έχουν ανακαλυφθεί στη Βεργίνα.