Επωφελείται η επ. Αμμοχώστου από τις Πολεοδομικές Ζώνες των Βρετανικών Βάσεων

CEB1 41 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
Ένα βήμα πριν από την επίσημη εξαγγελία της ισχύος Πολεοδομικών Ζωνών Ανάπτυξης εντός των ορίων τους βρίσκονται οι Βρετανικές Βάσεις, μετά τη σύναψη σχετικής συμφωνίας μεταξύ των Κυβερνήσεων Κύπρου-Βρετανίας το 2014. Όπως ανέφερε αρμόδια πηγή των Βάσεων, αυτό είναι πολύ πιθανό να γίνει εντός του επόμενου εξαμήνου του 2016. Διευκρίνισε επίσης ότι νωρίτερα από την πιο πάνω προθεσμία, θα υπάρξει μεν ισχύς των Πολεοδομικών Ζωνών, αλλά ταυτόχρονα θα υπάρξει προθεσμία υποβολής ενστάσεων από τους κατοίκους πέριξ των ορίων των Βάσεων, οι οποίες –όπως και η όλη μέχρι τώρα διαδικασία– θα εξεταστούν από τις αρμόδιες κοινές Επιτροπές Βάσεων και Κυπριακής Δημοκρατίας.

CEB1 1678 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Όπως ανέφερε η ίδια πηγή μετά την επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ των δύο κρατών, συγκροτήθηκαν ομάδες εργασίας στις οποίες μετέχουν από κοινού εκπρόσωποι των Βάσεων, της Πολεοδομίας της Δημοκρατίας, των επηρεαζόμενων Τοπικών Αρχών Αυτοδιοίκησης και άλλων κυβερνητικών τμημάτων από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι Επιτροπές αυτές επέδωσαν στους εκπροσώπους των επηρεαζόμενων Δήμων και κοινοτήτων κάποιες κατευθυντήριες γραμμές, για να ετοιμάσουν τις προτάσεις τους, με τη βοήθεια ασφαλώς ειδικών που επιστράτευσαν. Οι προτάσεις αυτές ακολούθως παραπέμφθηκαν στο Τμήμα Πολεοδομίας, το οποίο αφού τις μελέτησε, τις παρέπεμψε με τη σειρά του, σε ομάδες εργασίας. Αυτές οι ομάδες εργασίας διαβουλεύθηκαν με κάθε κοινότητα ξεχωριστά. Τα αποτελέσματα αυτών των διαβουλεύσεων παραπέμφθηκαν πάλι σε δύο κοινές επιτροπές. Η μια με αρμοδιότητα την περιοχή Βάσης Δεκέλειας και η άλλη τη Λεμεσό. Ακολούθησαν νέες διαβουλεύσεις με ανοικτές συσκέψεις με τους κατοίκους των επηρεαζόμενων κοινοτήτων, με σκοπό των καθορισμό πλέον ζωνών, αλλά και τη δήλωση πολιτικής.

Λίαν συντόμως, ανέφερε η πηγή των Βάσεων, τα τελικά αποτελέσματα όλων αυτών των διεργασιών που έγιναν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, θα παρουσιαστούν ενώπιον του Γενικού Διοικητή των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο, ο οποίος με βάση τη νομοθεσία, θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα και τη Δήλωση Πολιτικής που θα ισχύσουν για τις πιο πάνω περιοχές και κοινότητες. Ταυτόχρονα όμως, διευκρίνισε, θα ανακοινωθεί προθεσμία υποβολής τυχόν ενστάσεων, η οποία θα έχει χρονική ισχύ τεσσάρων μηνών.

Τέλος του μήνα τα επόμενα βήματα

Δίνοντας ακόμα πιο σαφή χρονική ένδειξη για το πότε αναμένονται επόμενα βήματα στο θέμα, η πηγή των Βάσεων ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του παρόντα μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί και οι τελευταίες λεπτομέρειες στις τελικές εισηγήσεις των δυο επιτροπών, οι οποίες θα επιδοθούν στον Γενικό Διοικητή των Βάσεων. Πριν προχωρήσει στη δημοσίευση των εισηγήσεων ως τελεσίδικα πλέον θεσμικά μέτρα, ο Γενικός Διοικητής των Βάσεων θα τις παραπέμψει στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος των Βάσεων, για να διαπιστωθεί εάν περιέχουν κάποιο περιβαλλοντικό πρόβλημα. Μετά, θα ακολουθήσει η δημοσίευση.

Αναμένεται ότι όλη αυτή η διαδικασία θα δημοσιευτεί και θα ισχύσει ταυτόχρονα το πρώτο εξάμηνο του 2016. Θα ισχύουν δηλαδή πολεοδομικές ζώνες ανάπτυξης και αξιοποίησης γης σε κοινότητες και περιοχές εντός των ορίων των Βάσεων, όπως ακριβώς ισχύουν και στην Κυπριακή Δημοκρατία. Και ασφαλώς εννοείται με τον όρο αυτό σε περιοχές κοινοτήτων που ώς τώρα οι κάτοικοι δεν είχαν αυτά τα δικαιώματα, πλην του να κτίσουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους. Τα οφέλη, πρόσθεσε η ίδια πηγή, είναι πολύ μεγάλα για τους κατοίκους όλων αυτών των κοινοτήτων, αφού η γη τους αποκτά πλέον την εν δυνάμει αξία που μπορεί να έχει εάν βρισκόταν όπουδήποτε αλλού στο νησί, εκτός των ορίων των βρετανικών βάσεων.

Κοινότητες που επωφελούνται

Οι κοινότητες στην ελεύθερη Αμμόχωστο που επωφελούνται σημαντικά από τη νέα θέσπιση που προωθείται με το δικαίωμα ανάπτυξης και τη δημιουργία πολεοδομικών ζωνών στα όρια των βρετανικών βάσεων, είναι οι ακόλουθες: Ξυλοτύμπου, Ξυλοφάγου, Δασάκι Άχνας, Ορμήδεια, περιοχή Αχερίτου, ε/κ και τ/κ τμήμα περιοχής Πύλας, Κοντέα, Λύση, Λιοπέτρι, Αυγόρου, Δερύνεια, Ακρωτήρι, Ερήμη, Επισκοπή και Σωτήρα. Σε μικρότερο βαθμό, το μέτρο επηρεάζει και άλλες κοινότητες στις δύο επαρχίες. Συνολικά, από τη νέα ρύθμιση θα επωφεληθούν 13 κοινότητες στις ελεύθερες περιοχές και τα κατεχόμενα στην επαρχία Αμμοχώστου και 12 στην επαρχία Λεμεσού.

Όσον αφορά στην ελεύθερη Αμμόχωστο, στη ζώνη που ευνοείται είναι και το παραλιακό μέτωπο μεταξύ Ορμήδειας-Ξυλοφάγου.

Επίσης, σε κοινότητες όπως π.χ. το Δασάκι, η Ορμήδεια και η Ξυλοτύμπου θα δοθούν ανάσες στην οικιστική ανάπτυξη, καθώς τα τελευταία χρόνια άρχισε να παρατηρείται έλλειψη διαθέσιμων οικοπέδων.

Πηγή: Φιλελεύθερος