Είμαι Κοκκινοχωριάτης και είμαι καλά!

a 169 Έχει κι εν κι έχει..., Νέα Αμμοχώστου, Όσα μου έμαθε ο Φρόιντ
a 2889 Έχει κι εν κι έχει..., Νέα Αμμοχώστου, Όσα μου έμαθε ο Φρόιντ

Της Ζαφείρως Αναστασίου:

Μετά από πολύ σκέψη και περισυλλογή (μια ώρα το πολύ) δημιουργήσαμε τον “Οδηγό Αισιοδοξίας για τον απελπισμένο Κοκκινοχωριάτη” (και Κοκκινοχωριάτισσα εννοείται) που τώρα το χειμώνα είναι λίγο down (για να αξιοποιήσουμε και λίγο το πτυχίο μας – Ναι σπούδασα Ψυχολογία, ήμουν μικρή και δεν ήξερα και δεν ρώτησα και άστα να πάνε).

Αγαπητέ/ή Κοκκινοχωριάτη/Κοκκινοχωριάτισσα,

Ξέρω δεν είσαι στα καλύτερά σου. Ανεργία, κρίση και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μαθαίνεις πως χωρίζει το καλύτερο Κοκκινοχωριάτικο ζευγάρι έβερ: Ανδρέας Γεωργίου-Ελευθερία Ελευθερίου! Δεν θέλεις και πολύ να πέσεις σε κατάθλιψη.

Εκτός αυτού, να σε κοροϊδεύουν και οι “της πόλης” επειδή είσαι πολύ «village» και ειδικά τώρα το χειμώνα που είναι νέκρα η Αγία Νάπα και ο Πρωταράς θεωρείσαι πολύ «out of fashion». Και το άλλο, κάθεσαι να δεις τον καιρό στο Σίγμα – για να ξέρεις αν θα έχει ήλιο να πλώσεις τα παστά – και παρατηρείς πως δε λένε τον καιρό στην περιοχή μας! Ε, τα ευλοημένα, ο Τσουρούλης πού παραθερίζει το Δεκαπενταύγουστο και ακόμα να προσθέσει την Αμμόχωστο πας το χάρτη;

Όμως φίλτατε (και φίλτατη εννοείται), δεν θέλω να πτοείσαι. Έχεις δίπλα σου το καλύτερο αντικαταθλιπτικό το οποίο δημιουργήθηκε από τον καλό Θεούλη και είναι και δωρεάν. Τη θάλασσα! Ξέρω, δεν ξεκίνησε ακόμη η σεζόν, γι’ αυτό μην πάεις να βουττήσεις, να αρρωστήσεις και μετά να λες φταίμε εμείς, όμως είναι ακόμη καλύτερα τώρα που είναι ησυχία. Μόνος σου ή με παρέα (αν ροθυμάς μόνος σου πάρε μαζί σου το σκύλο σου, εκτός του ότι θα απολαύσει τη βόλτα δεν θα σου σαλαβατά), με ένα καφέ (Costa αν είσαι Πρωταρά, Poka, Mr Brown ή Kίτσιο αν περνάς που κανένα περίπτερο) ή μια Κεανίτα (πάει παντού ως γεγονός), τα τσιγάρα σου εάν καπνίζεις (εάν όχι μην το ξεκινήσεις τώρα με την κρίση, περίμενε που θα βγει το αέριο να γίνεις σεΐχης και να καπνίζεις πούρα Αβάνας όχι ψευτοπράματα) και κανένα ληξούδιν, γαριδάκια, σοκολάτες, γλυσταρκά ή ό,τι άλλο τραβά η όρεξη σου. Έγραψα δωρεάν αλλά η αλήθεια το 20ευρο δεν το γλιτώνετε.

Σε όσους και όσες δε, δεν σας καλύπτει η θάλασσα υπάρχουν πολλά ακάμωτα που μπορείτε να «θκιανευτείτε» και να μαζέψετε καραόλους (εάν μας κάνει ποτέ τη χάρη να βρέξει), καυκαρούες, τζιλίντρικα, μανιτάρια (όχι δηλητηριώδη, τα usual) ενώ για τους ρομαντικούς υπάρχουν τα μιτσικόριδα, τα κυκλάμινα και οι παπαρούνες. Όσοι δεν ευκαιρείτε ωστόσο αυτό το διάστημα, μην μου αγχώνεστε, η καθαρά Δευτέρα είναι κοντά και θα βγούμε όλοι (πρώτα ο Θεός) να απολαύσουμε τη φύση. (Δεν θα θεωρηθούμε «κιτς», ρωτήσαμε και τη Καθαρά Δευτέρα και επιτρέπεται να κυκλοφορούμε ελεύθερα στους αγρούς).

Έτσι, μια μέρα που θα έχει ωραίο ήλιο σήκω από τον καναπέ και πήγαινε μια βόλτα στη θάλασσα ή στη φύση και θα δεις πως η ευτυχία είναι τα απλά, μικρά πράγματα. Γιατί αγαπημένε μου Κοκκινοχωριάτη (και Κοκκινοχωριάτισσα εννοείται) καλοκαίρι ή χειμώνα, ζεις σ’ ένα από τα ομορφότερα μέρη της Κύπρου για αυτό κανόνισε να το απολαύσεις πριν “αντακώσουν” οι τουρίστες Ρώσσοι, Άγγλοι, Σουηδοί και όποια άλλη ράτσα θέλει να ζήσει το «Like here nowhere!!!».

Εν κατακλείδι, για όσους και όσες δεν σας εκφράζει η θάλασσα ή η φύση, ή απλά βαριέστε να ταράξετε που τον καναπέ μπορείτε να μπείτε στο youtube και να παρακολουθήσετε το νέο βίντεο κλιπ της Άντζελας Δημητρίου με τίτλο “Comeback”. Δόξα τω Θεώ που υπάρχει η Λαίδη τέτοιες εποχές.

ΥΣ. Δεν πιστεύω να ξεκινήσετε να πηγαίνετε όλοι θάλασσα τώρα και να μην με αφήσετε να ηρεμήσω και να ακούσω το κύμα με την ησυχία μου. Απολαύστε υπεύθυνα. Και επίσης Διατηρείτε την Κύπρο καθαρή!

ΥΣ.2 Αφιερωμένο στον Φοίνιξ που μας άφησε πρόσφατα. Εύχομαι ο σκυλίσιος παράδεισος να έχει πολλά πράματα για να «ματσιουλάς». We miss you…