Τέλος στο αφορολόγητο της Εκκλησίας

a 265 Ειδήσεις
a 7754 Ειδήσεις
Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου έχει πλέον τον λόγο, για τελική έγκριση της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί με την Κυβέρνηση, για τη φορολόγηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Αρχιεπισκοπής, των Μητροπόλεων και των Σταυροπηγιακών Μονών… 

Την πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών, για τη συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και Εκκλησίας, αναφορικά με τη φορολόγηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Μητροπόλεων και Στραυροπηγιακών Μονών, ενέκρινε στη χθεσινοβραδινή συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο Υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας, ανακοίνωσε ότι έγινε αποδεκτή η πρόταση για τη συμφωνία που είχε συνομολογηθεί νωρίτερα χθες ανεπίσημα, μεταξύ του κράτους και της Εκκλησίας της Κύπρου. Όπως είπε, η συμφωνία εντάσσεται «στο πλαίσιο εξεύρεσης κοινά αποδεκτής οδού προς επίλυση των διαφορών που προέκυψαν μεταξύ των δύο βασικότερων θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας, και στη βάση μιας καταρχήν συμφωνίας που είχε συνομολογηθεί το 2005 και ποτέ δεν προωθήθηκε».

Με βάση τις διαφοροποιήσεις επί της συμφωνίας τεσσάρων σημείων, εξήγησε ο Κίκης Καζαμίας «πλέον θα καταβάλλονται τόκοι και επιβαρύνσεις επί του φόρου ακίνητης περιουσίας που προκύπτει από τις πράξεις που διενεργεί η Εκκλησία της Κύπρου για μέγιστη χρονική περίοδο 20 ετών και αυτές οι επιβαρύνσεις θα είναι πληρωτέες μόνο κατά την πώληση του τεμαχίου». Στην προηγούμενη συμφωνία υπήρχε πρόνοια για μη καταβολή τόκων και άλλων επιβαρύνσεων.

Το δεύτερο σημείο αφορά στα τεμάχια που θα αγοράζονται από την Εκκλησία μετά την ημερομηνία επίτευξης της συμφωνίας με το κράτος. Πλέον θα καταβάλλεται ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας από την ημερομηνία αγοράς του τεμαχίου. Στην προηγούμενη συμφωνία ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας επί των τεμαχίων που αγόραζε η Εκκλησία καταβαλλόταν μόνο αν πωλείτο το ακίνητο.

Το τρίτο σημείο της συμφωνίας αφορά και πάλι την ακίνητη περιουσιά της Εκκλησίας, και προνοεί ότι για όσα τεμάχια αποκτηθούν μέσω ανταλλαγής, θα καταβάλλεται ο φόρος ακίνητης περιουσίας από την ημερομηνία απόκτησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Περί Φορολογίας Ακινήτου Ιδιοκτησίας Νόμου. Στην προηγούμενη συμφωνία όλα τα τεμάχια που κατέχονταν ως αποτέλεσμα ανταλλαγής, είτε με το κράτος είτε με ιδιώτες, φοροαπαλλάσσονταν.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με τις ανακοινώσεις του Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμφωνία, διαγράφεται σημείο της προηγούμενης συμφωνίας, που αφορά το αίτημα από πλευράς Εκκλησίας για απόκτηση αδασμολόγητων οχημάτων.

Πέραν της επικύρωσης της συμφωνίας από το Υπουργικό Συμβούλιο, εκκρεμεί η επικύρωσή της και από την Ιερά Σύνοδο.

Όπως τόνισε ο Κίκης Καζαμίας, «είναι εκτίμηση του Υπουργικού Συμβουλίου ότι αυτή η πράξη από πλευράς Κυβέρνησης δείχνει την καλή θέληση και προς την Εκκλησία, έχοντας υπόψη ότι ουσιαστικά διαγράφεται η οποιαδήποτε απαίτηση ή αίτημα υπήρχε που αφορούσε οποιεσδήποτε πράξεις έγιναν από σήμερα και πήγαιναν πίσω μέχρι το 1960». Και κατέληξε: «Κρίναμε ότι πρέπει να βλέπουμε μπροστά και είναι μια ένδειξη που δείχνει ότι δεν υπάρχουν άλυτα προβλήματα. Δεν θελήσαμε να ασχοληθούμε με το παρελθόν. Μας ενδιαφέρει το σήμερα και το αύριο.»

Πηγή: iKypros.com