Στο τελικό στάδιο η επιδιόρθωση της Μονής Αγίου Παντελεήμονα στην κατεχόμενη Μύρτου

CEB1 55 Ειδήσεις, Καρπασία, Κατεχόμενα, Μύρτου
CEB1 564 Ειδήσεις, Καρπασία, Κατεχόμενα, Μύρτου

Η Κατοχή και η φθορά του χρόνου γκρέμισαν τα πάντα. Στην Μύρτου και στις γύρω κοινότητες η Ιερά μονή του Αγίου Παντελεήμονα ήταν το σημείο αναφοράς. Σήμερα τίποτα δεν έμεινε ίδιο.Συνεργείο του ΣΙΓΜΑ επισκέφθηκε την περοχή.Καταγράψαμε εικόνες από την σημερινή κατάσταση και τις εργασίες αναστήλωσις.

Η διάσωση του Αγίου Παντελεήμονα,είναι εξίσου σημαντική με αυτή του Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία. Από το 1976 μέχρι τις αρχές του 2004 το Μοναστήρι είχε μετατραπεί σε στρατώνα και εγκαταλείφθηκε από τον τουρκικό στρατό,γιατί είχε καταστεί ετοιμόρροπο.

Σύμφωνα με τον Κοινοτάρχη της Μύρτου, Ανδρέα Αθανασίου “Έγιναν στηρίξεις σε παράθυρα, σε πόρτες, σε αψίδες.Εσωτερικά θα αποκαλυφθούν προσεκτικά οι τοιχογραφίες, θα σταθεροποιηθούν με ειδικά μέσα, θα καθαριστούν οι επιφάνειες και θα γίνουν πολύ λίγες επεμβάσεις στο πάτωμα της εκκλησίας κυρίως για λόγους ασφάλειας.Οι κατοχικές αρχές δεν μας επέτρεψαν να καταγράψουμε εικόνες από το εσωτερικό του ναού παρά μόνο από απόσταση”.

Χαραγμένες βαθιά στη μνήμη των ανθρώπων της Μύρτου, οι θύμισες από το μεγάλο πανηγύρι που γινόταν στο χωριό, στα τέλη Ιουλίου.Προσκυνητές απ’ όλη την Κύπρο επισκέπτονταν τη Μύρτου, με ότι μέσα διέθεταν, για να προσκυνήσουν και να προσευχηθούν. Τα θαύματα του Αγίου Παντελεήμονα προσέλκυαν χιλιάδες πιστών οι οποίοι διανυκτέρευαν ακόμα και κάτω από τα δέντρα.Αίτημα των Μυρτιωτών να επαναλειτουργήσουν στη Μονή.

Στο οστεοφυλάκιο της μονής φυλάσσονταν μέχρι το 1974 πολύτιμες λειψανοθήκες, ιερά σκεύη και Ευαγγέλια. Ορισμένα από τα κειμήλια διασώθηκαν χάρη στην αυτοθυσία κατά το 1974 Μυρτιωτών είναι και φυλάσσονται σήμερα στο προσωρινό μητροπολιτικό Μέγαρο της Κερύνειας.

Πηγή: SigmaLive