Δημοτικές: Μισή θητεία ή αναβολή με στόχο τη μεταρρύθμιση

CEB1 25 Ειδήσεις, Τοπική Αυτοδιοίκηση
CEB1 1304 Ειδήσεις, Τοπική Αυτοδιοίκηση

Την ώρα που κοινοβουλευτικά κόμματα, κυρίως όμως υποψήφιοι δήμαρχοι θέτουν σε εφαρμογή σχεδιασμούς και διαδικασίες για τις δημοτικές εκλογές με ορίζοντα τον Δεκέμβριο, επανέρχεται στο προσκήνιο άτυπος διάλογος για το τι δέον γενέσθαι με τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και το μέλλον των δήμων υπό τη σημερινή τους μορφή.

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικούς παράγοντες αυτό που βασανιστικά προβληματίζει είναι η δεινή οικονομική κατάσταση των Δήμων και ο κίνδυνος κατάρρευσης, γιατί το ταμείο είναι μείον.

Αναγνωρίζεται, όπως επισημάνθηκε, η αδυναμία των πλείστων Δήμων να καταβάλλουν τους μισθούς των δημοτικών υπαλλήλων όπως και η προοπτική να βγάλουν μια νέα πενταετία με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα.

Η μεταρρύθμιση, τονίζουν οι ίδιοι παράγοντες, είναι εκ των ων ουκ άνευ. Σε αυτή τη φάση προέχει να ξεκαθαρίσει κατά πόσον υπάρχει πεδίο συγκλίσεων από τα κοινοβουλευτικά κόμματα για την προώθηση της αναγκαίας μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και η πολιτική βούληση είτε για εκλογική διαδικασία με θητεία 2½ χρόνων ή για αναβολή των εκλογών για 2½ χρόνια έτσι ώστε να συμπέσουν οι κάλπες για δημοτικούς άρχοντες με τις ευρωεκλογές του 2019.

Ατύπως φαίνεται να υπάρχει πεδίο για την οικοδόμηση μιας πρωτοβουλίας προς αυτή την κατεύθυνση, όμως δεν υπάρχει προθυμία να γίνουν βήματα καθώς πλανάται ο φόβος για πολιτικό κόστος, με δεδομένο ό,τι έγινε πριν από τις βουλευτικές εκλογές και την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Και επειδή ο φόβος φέρνει κόλαση, Δημοκρατικός Συναγερμός και ΑΚΕΛ έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν συζητούν αναβολή των δημοτικών εκλογών. Μόνο στην περίπτωση που υπάρξει καθολική διάθεση αφήνουν περιθώριο να πουν απόψεις.

Η μπάλα βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο γήπεδο του ΔΗΚΟ, όπως επεσήμανε κομματικός αξιωματούχος. Το Δημοκρατικό Κόμμα δεν έχει κανένα κώλυμα να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να πρωτοστατήσει σε ένα διάλογο με όλα τα κόμματα και τους φορείς αφού διαπιστώσει καθολική διάθεση, στη βάση και της πρότασής του για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανέφερε η ίδια πηγή.

Με την επάνοδο του Νικόλα Παπαδόπουλου στα προεδρικά κομματικά του καθήκοντα από τις θερινές διακοπές, το ΔΗΚΟ θα «τρέξει» την πρωτοβουλία στη βάση της πρότασης του για μείωση του αριθμού των Δήμων και για σαφές χρονοδιάγραμμα ότι η μεταρρύθμιση να τεθεί σε εφαρμογή σε 2½ χρόνια και η επόμενη εκλογική αναμέτρηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα γίνει με εκσυγχρονισμένο το πλαίσιο λειτουργίας της.

Η μείωση των Δήμων βρίσκει ευήκοον ους. Να σημειώσουμε ότι στην τελευταία συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών πριν από τις βουλευτικές εκλογές, ο υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, είχε εμφανιστεί ουσιαστικά με την πρόταση των Ιταλών εμπειρογνωμόνων για μείωση των Δήμων σε 22, θέση που ασπάζονται οι Δήμοι.

Η πρόταση του ΔΗΚΟ αναφέρεται σε λιγότερους Δήμους, 14, οπότε εκτιμάται ότι υπάρχει προοπτική για κοινό έδαφος έτσι ώστε να ξεπεραστεί και το παρατεταμένο αδιέξοδο που αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση. Διαφωνίες δεν φαίνεται να εντοπίζονται στο παρόν στάδιο ούτε και σε ότι αφορά την προϋπόθεση να υπάρξει σαφής πρόνοια και δέσμευση στην μεταρρυθμιστική νομοθεσία ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα γίνει αφού προωθηθεί η μεταρρύθμιση με ορίζοντα τα 2½ χρόνια.

Το όλο σκηνικό αναμένεται να ξεκαθαρίσει την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, χρονικός ορίζοντας που τέθηκε και ενδοκομματικά από Δημοκρατικό Συναγερμό και Δημοκρατικό Κόμμα για την έναρξη των διαδικασιών για υποψηφιότητες δημάρχων, δημοτικών συμβούλων και σχολικών εφόρων. Πινδάρου και ΔΗΚΟ έχουν τις αμέσως επόμενες μέρες προγραμματισμένες συνεδρίες των συλλογικών τους οργάνων για δρομολόγηση εξελίξεων.

Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια διακομματικής επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, υπό την Ελένη Μαύρου, προς αναζήτηση κοινών θέσεων ή την προώθηση κοινών θέσεων στα νομοσχέδια που βρίσκονται ενώπιον της Βουλής. Μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου αναμένονται ενδείξεις προς τα πού θα κινηθούν.

Πηγή: Φιλελεύθερος