Δύσκολος καιρός για πρίγκιπες…

a 63 Έχει κι εν κι έχει..., Όσα μου έμαθε ο Φρόιντ
a 5407 Έχει κι εν κι έχει..., Όσα μου έμαθε ο Φρόιντ

Της Ζαφείρως Αναστασίου:

Μέχρι την ηλικία των 6-7 χρόνων λατρεύεις τα παραμύθια. Λατρεύεις εκείνο το “Μια φορά κι έναν καιρό” και το “Έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα”. Μετά σύμφωνα με τον Piaget αρχίζεις να χρησιμοποιείς τη λογική σου. Και έτσι μια μέρα σε χτυπάει η πραγματικότητα. Σου καταστρέφουν αρχικά το ωραιότερο παραμύθι, ότι δηλαδή δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης. Στη συνέχεια, δεν πιστεύεις κανένα παραμύθι γιατί λες πως τα παραμύθια είναι για τα παιδιά και εσύ μεγάλωσες. Μεγάλωσες για να μπορείς πλέον να καταλάβεις ότι η πρίγκιπες δεν έρχονται καβάλα στο άσπρο άλογο, αλλά πάνω σε μηχανή, και πως οι πριγκίπισσες δεν φοράνε πριγκιπικά φορέματα αλλά μίνι φούστες! Και αν τα πράγματα άλλαξαν τόσο πολύ στις μέρες μας ποιος ο λόγος τότε που συνεχίζουν να μας παραμυθιάζουν;

Εάν είσαι γυναίκα, έχεις προγραμματιστεί από τότε που ήσουν μικρό κοριτσάκι να περιμένεις τον πρίγκιπα. Είτε είσαι εγκλωβισμένη σ’ένα πύργο, είτε κοιμάσαι, περιμένεις τον πρίγκιπα να ‘ρθει να σε σώσει. Να σε σώσει από τη μιζέρια, από τη δυστυχία, από τους κακούς, από το λύκο, από την κακιά μητριά, από τον εαυτό σου…
Αλλά να θυμάσαι πως και οι πριγκίπισσες των παραμυθιών δεν πέρασαν λίγα. Η Ωραία Κοιμωμένη τρυπήθηκε από ένα αδράχτι και έπεσε σε κώμα. Χρειάστηκε να περιμένει 100 ολόκληρα χρόνια για να έρθει ο πρίγκιπας και να την ξυπνήσει…

Η Χιονάτη, είχε μια κακιά μητριά που τη μισούσε και έβαλε τον κυνηγό να τη σκοτώσει. Για καιρό ζούσε με 7 άντρες την ανακάλυψε όμως η μητριά της και της έδωσε να φάει μπαγιάτικο μήλο (μπαγιάτικο είπε η μητριά ότι ήταν το μήλο όταν τη ρώτησαν στο δικαστήριο, αρνήθηκε κάθε κατηγορία περί δηλητηριασμένου). Έτσι και η Χιονάτη πέρασε κι αυτή τα δικά της μέχρι που τη φίλησε ο πρίγκιπας.

Η Σταχτοπούτα από την άλλη, μπορεί να μην τρυπήθηκε από αδράχτι ή να έφαγε δηλητηριασμένο μήλο, αλλά ταλαιπωρήθηκε αρκετά από την κακιά μητριά και τις αδερφές της οι οποίες την μεταμόρφωσαν σε “Maid in Manhattan”, όπως η Jennifer Lopez στην ομώνυμη ταινία. Ο πρίγκιπας αποφάσισε να την αναζητήσει και ευτυχώς το γοβάκι ήταν στο σωστό μέγεθος.

Σήμερα ωστόσο οι άντρες δεν κυκλοφορούν με το γοβάκι στο χέρι ψάχνοντας την πριγκίπισσά τους. Άμα πεις σ’έναν άντρα για παπούτσια, δεν πάνε να είναι και Christian Louboutin, είτε δε θα σου δώσει σημασία, είτε θα σου θυμώσει γιατί είναι ακριβά! Σε κανένα σημείο του παραμυθιού δεν αναφέρει πως όταν ο πρίγκιπας πήγε στη Σταχτοπούτα την ρώτησε “Πόσο κοστίζουν τα γοβάκια σου;” Και υπολογίζω να ήταν και ακριβά γιατί ήταν γυάλινα (handmade και limited edition)!

Ο άλλος πρίγκιπας δε θύμωσε στη Χιονάτη λέγοντας της “Τι έφαγες πάλι; Έτω να πάθεις καμιά δηλητηρίαση και να τρέχουμε. Υπόψη σου θα χρεώνουν το ασθενοφόρο 10 ευρώ τωρά κτλ!” Απλά ήταν χαρούμενος που την βρήκε. Ενώ, την Ωραία Κοιμωμένη ο πρίγκιπας δεν την αποκάλεσε “τεμπέλα” γιατί κοιμόταν. Προφανώς κατάλαβε ήταν ο ύπνος ήταν κούρα ομορφιάς.

Επομένως, πόσα χρειάζεται να περάσουν οι σημερινές “πριγκίπισσες” μέχρι να βρουν τον “πρίγκιπα” τους; Γιατί με απλά μαθηματικά αν υπολογίσεις 2 χρόνια στρατό, 4 χρόνια σπουδές και 2-3 χρόνια για να δουλέψουν και να χτίσουν την καριέρα τους και να χαρούν και λίγο (λίγο-πολύ) την εργένικη ζωή τους, τότε να είσαι σίγουρη ότι ο πρίγκιπας θα αργήσει. Ναι, σήμερα ο πρίγκιπας αναμένεται με κάποια χρόνια καθυστέρηση. Είναι σαν να είσαι έτοιμη να ταξιδέψεις κι ακούς από τα μεγάφωνα: “We are sorry but your flight will be delayed!”

Αλλά για να είμαστε δίκαιοι, δεν ευθύνονται μόνο οι “πρίγκιπες” για την κατάληξη του σήμερα. Ίσως οι πρίγκιπες σταμάτησαν να υπάρχουν γιατί σταμάτησαν να υπάρχουν πριγκίπισσες. Οι γυναίκες σταμάτησαν να είναι όπως παλιά, έχασαν την κλάση τους και την υπομονή τους. Για παράδειγμα, μέσω των παραμυθιών γνωρίζουμε ότι η Σταχτοπούτα και η Χιονάτη ήταν καλές νοικοκυρές. Η Χιονάτη φρόντιζε όχι έναν, αλλά 7 νάνους και η Σταχτοπούτα ήταν το κορίτσι για όλες τις δουλειές. Σκούπιζε, σφουγγάριζε, ξεσκόνιζε, μαγείρευε και ήταν και φιλόζωη (αν ζούσε σήμερα θα ήταν μέλος της PETA). Για την Ωραία Κοιμωμένη δεν γνωρίζουμε αν ήταν καλή νοικοκυρά, μόνο ότι κοιμόταν συνέχεια. Ίσως, γι’αυτό η συγκεκριμένη χρειάστηκε 100 χρόνια για να βρει άντρα.

Πάντως ένα είναι σίγουρο σήμερα. Πως δεν υπάρχουν πρίγκιπες. Ούτε πριγκίπισσες. Αλλά κάτι μέσα μας θέλει να πιστεύει ακόμα σε παραμύθια…