Σε προκήρυξη προγραμμάτων στα οποία θα επιδοτείται το μισθολογικό κόστος των υπαλλήλων που πέρασαν από την ανεργία και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα στην αγορά εργασίας, θα προχωρήσει σε λίγες ημέρες το Υπουργείο Εργασίας.
Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο», η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι ταυτόχρονα με την επιδότηση αυτών των υπαλλήλων, θα υπάρξει και η πρακτική άσκηση μέσα στον χώρο εργασίας, ώστε, αφενός οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να τους αξιολογήσουν καλύτερα και αφετέρου οι ίδιοι να αποκτήσουν τις κατάλληλες δεξιότητες για την αγορά εργασίας.
«Το εγχείρημα δεν είναι απλό, αλλά θα πρέπει να προχωρήσουμε γιατί η “παγίδευση” στα επιδόματα δεν είναι και το πιο σωστό», πρόσθεσε.
Ερωτηθείσα για την επόμενη φάση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, η κα. Αιμιλιανίδου είπε ότι μετά την έγκριση όλων των αιτήσεων και παρά το γεγονός ότι κάθε μήνα το Υπουργείο λαμβάνει περί τις 700 αιτήσεις, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 5.000 δικαιούχοι του ΕΕΕ.
Πρόσθεσε δε ότι έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση, η οποία ήταν η αξιολόγηση της «Φροντίδας» για όσους χρειάζονται επιπρόσθετη ημερήσια ή ιδρυματική φροντίδα.
«Αυτό το θέμα δεν τελειώνει σε μία περίοδο, καθώς καθημερινά έχουμε αιτήματα», είπε.
Η τρίτη φάση της μεταρρύθμισης, σύμφωνα με την Υπουργό, είναι η ενεργοποίηση όσων εκ των ληπτών είναι ικανοί να εργαστούν.
«Υπάρχουν καταχωρημένοι όσοι είναι ικανοί να εργαστούν σε αυτό το στάδιο. Όσοι από αυτούς δεν έχουν τις κατάλληλες δεξιότητες, έχουμε υποχρέωση ως κράτος να προχωρήσουμε σε κατάρτισή τους ώστε να μπορούν να βρουν ευκολότερα δουλειά».
«Η ΑΤΑ δεν καταργείται»
Κανένα θέμα για κατάργηση της ΑΤΑ δεν έχει υπάρξει στις πρόσφατες συζητήσεις της Υπουργού με τους κοινωνικούς εταίρους, σύμφωνα με την Υπουργό.
Εκείνο που συζητείται είναι ο τρόπος υπολογισμού για τον ιδιωτικό τομέα από το 2017, έτσι ώστε οι μισθοί να αναπροσαρμόζονται ανάλογα με το πόσο ακριβαίνουν τα αγαθά.
Όπως είπε, η συζήτηση πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016, καθώς υπάρχουν διαφορετικές θέσεις και απόψεις που θα πρέπει να συζητηθούν. «Από την εμπειρία μου αυτά τα χρόνια, πιστεύω ότι ακόμα και πολύ δύσκολες εργατικές διαφορές έχουν διευθετηθεί με υπευθυνότητα από όλους. Θα ήταν κρίμα μετά από μια τόσο δύσκολη περίοδο να έχουμε οποιαδήποτε προβλήματα και να μην υπάρχει εργατική ειρήνη».
Πηγή: SigmaLive
Discussion about this post