Η Βρετανία “επιβραβεύει” την Άγκυρα για εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ

a Ειδήσεις
a 3 Ειδήσεις

Αποκαλυπτική είναι η φόρμουλα που υπέβαλε η Βρετανία προς την Ιταλική Προεδρία για ξεπάγωμα τουρκικών κεφαλαίων. Το Λονδίνο ζητά όπως συμφωνηθούν να διαβιβασθούν τα κριτήρια ανοίγματος δύο διαπραγματευτικών κεφαλαίων της Τουρκίας, επιβραβεύοντας ουσιαστικά την Άγκυρα για την εισβολή της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Βρετανία υπέβαλε προς την Ιταλική Προεδρία φόρμουλα για ξεπάγωμα δύο τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων, ζητώντας όπως ενσωματωθεί στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, τον προσεχή Δεκέμβριο.

Η βρετανική πρόταση αναφέρει: «Είναι προς όφελος τόσο της Τουρκίας, όσο και της Ε.Ε όπως τα κριτήρια ανοίγματος του κεφαλαίου 23 (σ.σ για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα) και του κεφαλαίου 24 (για τη Δικαιοσύνη) συμφωνηθούν και διαβιβασθούν προς την Τουρκία το συντομότερο δυνατόν, ούτως ώστε να ενισχύσουμε τον διάλογο της Ε.Ε με την Τουρκία σε πεδία αμοιβαίων ζωτικών συμφερόντων».

Ωστόσο, η βρετανική κίνηση για ξεπάγωμα τουρκικών κεφαλαίων, στρέφεται κατά των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας:

1. Γιατί τα εν λόγω δύο τουρκικά κεφάλαια περιλαμβάνονται μεταξύ των έξι συνολικά διαπραγματευτικών κεφαλαίων που έχει παγώσει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία, με απόφαση της Κυβέρνησης Χριστόφια, από το 2009.

2. Γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με επιστολή προς τους 27 ομολόγους του, πριν από ένα μόλις μήνα, στις 23 Οκτωβρίου, κοινοποίησε την απόφαση της Λευκωσίας να παγώσει όλα τα τουρκικά διαπραγματευτικά κεφάλαια.

3. Γιατί η Τουρκία αλωνίζει στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αλλά το Λονδίνο επιχειρεί να την επιβραβεύσει με το ξεπάγωμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων.

Κύκλοι στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι η φόρμουλα της Βρετανίας έχει ξεπεράσει κάθε όριο πρόκλησης κατά της Λευκωσίας, ενώ ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ντέιβιντ Λίντιγκτον που θα βρίσκεται στη Κύπρο στις 25 Νοεμβρίου, θα επιχειρήσει να πείσει τον Γιαννάκη Κασουλίδη για ξεπάγωμα των τουρκικών κεφαλαίων.

Η Λευκωσία έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την απόφαση Αναστασιάδη για πάγωμα όλων των τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων, ζητώντας την περίληψή της στα πρακτικά του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, με δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη, κάτι πάντως που δεν έχει ακόμη δρομολογηθεί.

Πηγή: ΑΝΤ1