Ενώ η αποχή σε Παγκύπρια βάση έφτασε στο 31%, οι Δημότες της Σωτήρας φαίνονται απτόητοι από το ρεύμα της αποχής και κατήλθαν μαζικά στις κάλπες στηρίζοντας του υποψηφίους της αρεσκείας τους…
Στον Δήμο Σωτήρας από τους 3547 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους ψήφισαν οι 3187, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 89,74%, με την αποχή να φτάνει μόλις στο 10,15% (360 ψηφοφόροι). Το ποσοστό των Λευκών ήταν 1,29% (41 ψηφοδέλτια) στους Δημοτικούς Συμβούλους και 2,64% (84 ψήφοι) στους Δημάρχους, ενώ στα Άκυρα το 2,51% (80 ψηφοδέλτια) στους Δημοτικούς Σύμβουλους και το 1,35% (43 ψήφοι) στους Δημάρχους.
Σε έρευνα της ιστοσελίδας μας διαφάνηκαν από την αρχή και οι πραγματικοί λόγοι που ωθούν τους ψηφοφόρους στις κάλπες στις Δημοτικές Εκλογές. Από την Δημοσκόπηση φάνηκε ξεκάθαρα πως η Προσωπικότητα φέρει την σημαντικότερη αιτία που ο ψηφοφόρος της Σωτήρας κατέρχεται στις κάλπες, καταλαμβάνοντας το συντριπτικό 56%, ενώ λιγότερο ενδιαφέρουν τα Έργα με 45%. Από την άλλη, o Κομματικός παράγοντας φαίνεται να έχει τη μικρότερη σημασία στους ψηφοφόρους, αφού μόνο το 10% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι κατέρχεται στις κάλπες για υποστήριξη του κόμματός του. Οι Προσωπικές Σχέσεις μεταξύ υποψηφίων κατέλαβαν το 12% των ψήφων.
Αίσθηση προκαλεί το φαινόμενο των νέων προσώπων που εντάσσονται ως Δημοτικοί Σύμβουλοι. Αυτοί που αποχαιρετούν το Δημοτικό Συμβούλιο είναι οι: Κάστανος Κώστας του ΔΗΚΟ και Κασάπης Αδάμος του ΕΥΡΩΚΟ, ενώ οι “καινούριοι” είναι οι Κύπρου Παναγιώτης του ΑΚΕΛ, και Βραχίμης Βραχίμη και Αντώνης Κουμής του ΔΗΣΥ.
Σε σχέση με το Κοινοτικό Συμβούλιο του 2006, το ΔΗΚΟ έχασε μία έδρα, το ΑΚΕΛ εμφανίστηκε για πρώτη φορά με μια έδρα, το ΔΗΣΥ κέρδισε μια έδρα, ενώ η ΕΔΕΚ διατήρησε τη μοναδική της έδρα.