Η παράδοση με τις μοϊκάνες στη Σωτήρα κρατάει χρόνια (ΕΙΚΟΝΕΣ)

CE911 City Free Press, Νέα Αμμοχώστου
CE911 City Free Press, Νέα Αμμοχώστου

Ένα όμορφο αφιέρωμα για το παράξενο έθιμο της κόμμωσης-μοϊκάνα των νεοσυλλέκτων της Σωτήρας λίγο πριν καταταγούν φιλοξενεί σήμερα η ιστοσελίδα City Free Press.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί μαζικά στο κυπριακό διαδίκτυο μια φωτογραφία όπου 8 παιδιά από τη Σωτήρα (Αμμοχώστου) «προτάσσουν» την α λα rastafari χαίτη τους με φόντο μια παραλία της Αγίας Νάπας.

CEB1 55 City Free Press, Νέα Αμμοχώστου

Όπως αναφέρεται στο αφιέρωμα, η σχέση των νεαρών (και όχι μόνο) στα Κοκκινοχώρια με τη reggae και δη με τον Bob Marley είναι γνωστή ανά το παγκύπριο. Σχέση λατρείας!

Οπότε, συνεχίζει η ιστοσελίδα, εύκολα μπορεί κάποιος να καταλάβει γιατί οι πιτσιρικάδες στο μικρό διάστημα μετά το τέλος του σχολείου και λίγο πριν πάνε στρατό επιλέγουν να «αναρτήσουν» στο κεφάλι τους τη μοϊκάνα και να «τιμήσουν» έστω για λίγο, αλλά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τον ρασταφαριανισμό, τη θρησκεία της reggae και του Bob Marley.

CE912 City Free Press, Νέα Αμμοχώστου

Μάλιστα, όπως αναφέρεται, για να πετύχουν αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα, χρησιμοποιούν απ’ ότι μαθαίνουμε κόλλα (γόμα) που κανονικά χρησιμοποιείται για κάθε άλλε περίπτωση πλην του να «στήσεις» το μαλλί σου… Λίγη σημασία έχει όμως σε αυτή την περίπτωση! Ποιος θα… κολλήσει σε μια τέτοια λεπτομέρεια;

CE914 City Free Press, Νέα Αμμοχώστου

Η ιστοσελίδα, συνομίλησε και με έναν ντόπιο, όπου πληροφορήθηκε επιπλέον πως αυτή η παράδοση κρατάει χρόνια, αφού από τα 90s θυμάται, λέει, τους συγχωριανούς του να αφήνουν μοϊκάνα για την περίοδο λίγο πριν την κατάταξη στον στρατό και να κυκλοφορούν έτσι για αρκετές μέρες. Ενδεχομένως, φυσικά, να ισχύει και για άλλα χωριά της ελ. Αμμοχώστου.

CE913 City Free Press, Νέα Αμμοχώστου

Δείτε πιο κάτω μερικές χαρακτηριστικές φωτογραφίες από την τήρηση του εθίμου το φετινό καλοκαίρι:

CE915 City Free Press, Νέα Αμμοχώστου

CE916 City Free Press, Νέα Αμμοχώστου
To Viral Meme που έκαναν τα “Ξεροτήανα Πάφου”

CE917 City Free Press, Νέα Αμμοχώστου

SotiraNews
Δείτε το πλήρες αφιέρωμα πατώντας εδώ