Προς ναυάγιο οδηγείται η επένδυση του Κατάρ στη Λευκωσία

a 287 Ειδήσεις
a 6414 Ειδήσεις
«Πιθανώς να μην προχωρήσει»

Η επένδυση του Κατάρ στο οικόπεδο απέναντι από το Χίλτον πιθανώς να μην προχωρήσει, δήλωσε την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, προσθέτοντας ότι ο Εμίρης του Κατάρ έχει εκφράσει πρόθεση να προχωρήσει σε κάποια επένδυση ή σε κάποιες επενδύσεις στην Κύπρο…

Η ενημέρωση του κ. Σιαρλή στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου για το όλο θέμα, προκάλεσε επικρίσεις από τον μέλη της Επιτροπής, με τον πρόεδρο της να κάνει λόγο για επενδύσεις που αποδείχθηκαν «φούμαρα».

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Ελέγχου, ο κ. Σιαρλή απεκάλυψε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, απέστειλε επιστολή με ημερομηνία 2 Απριλίου ζητώντας από τον Εμίρη να διευκρινίσει τις προθέσεις του για το όλο ζήτημα, επιστολή η οποία, όπως είπε, δεν έχει ακόμη απαντηθεί.

«Δεν διαφαίνεται στο παρόν στάδιο ότι έχουν ξεκαθαρίσει τα θέματα τα οποία εκκρεμούσαν ή συνεχίζουν να εκκρεμούν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με επιστολή τους στις 2 Απριλίου ζήτησε μια διευκρίνιση των προθέσεων του Εμίρη και εξ όσων γνωρίζω η απάντηση ακόμη δεν έχει έλθει», ανέφερε ο κ. Σιαρλή.

Όπως είπε, «έχει γίνει γνωστό ότι μπορεί αυτό το συγκεκριμένο κομμάτι απέναντι από το Χίλτον να έχει δημιουργήσει τα προβλήματα που έχουν αναφερθεί και να μην προχωρεί». Πρόσθεσε όμως ότι σε διαβουλεύσεις που είχε με αντιπροσώπους του προέδρου Χριστόφια «ο ίδιος ο Εμίρης θέλει να κάνει κάποια επένδυση ή κάποιες επενδύσεις στην Κύπρο».

«Μπορεί τελικά και εκ των πραγμάτων διαφαίνεται ότι αυτό, η συγκεκριμένη επένδυση, πιθανώς να μην προχωρήσει για διάφορους λόγους», πρόσθεσε ο κ. Σιαρλή, σημειώνοντας ότι σε πολιτικό επίπεδο αναμένεται το ξεκαθάρισμα τω προθέσεων του Εμίρη.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σιαρλή είπε ότι ο Εμίρης κατά καιρούς είχε ζητήσει κατάσταση έργων τα οποία θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι ο Οργανισμός Προσέλκυσης Επενδύσεων (CΙPA) απέστειλε στον Εμίρη κατάλογο με έργα. «Το ενδιαφέρον προήλθε από τον ίδιο το Εμίρη κατά διαστήματα», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι κατά την έναρξη της συνεδρίας ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αριστος Δαμιανού, ήγειρε διαδικαστικό θέμα λέγοντας ότι η Επιτροπή δεν μπορεί να ενημερωθεί από τον βουλευτή του ΑΚΕΛ, Πάμπο Παπαγεωργίου, που εκτός από βουλευτής, είναι και μέλος της τριμελούς Επιτροπής για το Κατάρ, αφού από τη συνεδρία απουσίαζαν τα άλλα δύο μέλη της Επιτροπής, Χρίστος Μαυρέλλης και Ανδρέας Πίττας.

Τελικά μετά από μια σύντομη σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, η Επιτροπή αποφάσισε όπως ακούσει μια «πολιτική ενημέρωση» από τον υπουργό χωρίς να προχωρήσει σε υποβολή ερωτήσεων, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Γεωργίου.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Γεωργίου, παρατήρησε πως η πολυδιαφημιζόμενη, όπως χαρακτήρισε την επένδυση του Κατάρ «κατάντησε μια καταραμένη επένδυση η οποία εν πάση περιπτώσει, εμμέσως πλην σαφώς, ο Υπουργός Οικονομικών μας ανέφερε σήμερα ότι δεν πρόκειται να γίνει», κάνοντας λόγο για Κυβέρνηση «των ανικάνων».

«Και για να φανεί ότι δεν έφυγαν οι Καταρινοί χωρίς να επενδύσουν ούτε ένα ευρώ αναζητούν πρόσχημα με ενδεχόμενη επένδυση κάποιου είδους αόριστη και ασαφή αναφορά για να δικαιολογήσουν, επαναλαμβάνω την ανικανότητα τους για έργα ανάπτυξης όπως αυτή για δύο και πλέον χρόνια διαφήμιζαν», πρόσθεσε.

Λέγοντας ότι η Επιτροπή θα ενημερωθεί σύντομα από την τριμελή επιτροπή για το Κατάρ για τους λόγους για τους οποίους δεν θα γίνει η συγκεκριμένη επένδυση, ο κ. Γεωργίου είπε ότι ο ΥΠΟΙΚ δεν ήταν σε θέση να αναφερθεί στους λόγους αυτούς.

Χαρακτήρισε ακόμη ως «φούμαρα» τις παρουσιάσεις που έγιναν πριν δύο χρόνια και για την παρουσίαση της μακέτας για τη συγκεκριμένη επένδυση.

Ερωτηθείς για την αναφορά του κ. Σιαρλή ότι ο Εμίρης του Κατάρ ενδιαφέρεται να προχωρήσει σε κάποια επένδυση στην Κύπρο, ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι «η όποια επένδυση του Εμίρη του Κατάρ στην Κύπρο θα είναι απλώς μια επένδυση για το θεαθήναι για να μην φανεί ότι απλώς “ήρθε, είδε και απήλθε”».

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ανέφερε ότι το θέμα θα συζητηθεί πιο εκτεταμένα σε άλλη συνεδρία οπόταν θα παρευρίσκονται τα υπόλοιπα μέλη της τριμελούς επιτροπής.

Ερωτηθείσα ποια είναι τα συμπεράσματά της από την ενημέρωση στη οποία προέβη ο υπουργός Οικονομικών, η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι «συμπεραίνουμε ότι υπάρχει η καλή πρόθεση από τον Εμίρη του Κατάρ για επενδύσεις στην Κύπρο και θα πρέπει να βρεθούν φόρμουλες, προκειμένου αυτές οι επενδύσεις να γίνουν υλοποιήσιμες».

Σε ότι αφορά το γεγονός ότι φαίνεται να εγκαταλείπεται η σχεδιαζόμενη επένδυση στο τεμάχιο απέναντι από το Χίλτον, η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναμένει την απάντηση του Εμίρη προς την επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, μίλησε για «εμπαιγμό» της Βουλής.

«Είμαστε μπροστά σε ένα εμπαιγμό. Το γεγονός ότι ουσιαστικά η αρμόδια τριμελής επιτροπή παρέπεμψε για ενημέρωση της Βουλής στον υπουργό συνιστά για μας ένα εμπαιγμό». Πρόσθεσε ότι ο «δεύτερος εμπαιγμός σε αυτή τη ιστορία που έχει μόνο πλέον χαρακτήρα ιστορικό είναι ποιός απαντά στο ερώτημα ποιος ενδιαφέρεται και γιατί».

Όπως είπε, υπάρχει καταγραμμένη δήλωση του προηγούμενου υπουργού Οικονομικών ότι η επένδυση του Κατάρ στο συγκεκριμένο τεμάχιο ήταν προσωπική του υπόδειξη στον Εμίρη, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνέντευξη του για την εσωτερική διακυβέρνηση είπε πως ήταν ο Εμίρης που ήθελε να κάνει την επένδυση στο συγκεκριμένο τεμάχιο.

Σημειώνοντας ότι ο νυν υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, δήλωσε σήμερα ότι ο Εμίρης αναζητά χώρο για να επενδύσει στην Κύπρο και δεν ενδιαφέρεται και τόσο πολύ για το συγκεκριμένο τεμάχιο, ο κ Περδίκης κατέληξε λέγοντας ότι «τελικά σε αυτή την κυβέρνηση “δεν γνωρίζει η αριστερά τι ποιεί η δεξιά” και αμφιβάλλω αν ο ίδιος ο Πρόεδρος γνωρίζει τι ποιεί».

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ