Μελετούν νόμο για την αντιμετώπιση των κλοπών πολύτιμων μετάλλων

a 32 Ειδήσεις
a 5709 Ειδήσεις

Τα συχνά κρούσματα κλοπής πολύτιμων μετάλλων, καθιστούν αναγκαία πλέον την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας για αντιμετώπιση του φαινομένου. Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου τέθηκε νομοσχέδιο, το οποίο θα υποβοηθήσει το έργο της Αστυνομίας, σε σχέση με τον εντοπισμό κλοπιμαίων αντικειμένων που προέρχονται από πολύτιμα μέταλλα.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, η οποία συζήτησε τον τροποποιητικό νόμο για τον Κυπριακό Οργανισμό Σήμανσης Αντικειμένων από Πολύτιμα Μέταλλα Νόμου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Λευτέρης Χριστοφόρου είπε ότι άρχισε σήμερα η συζήτηση για το μείζον ζήτημα που δημιουργείται με την εμπορία πολύτιμων μετάλλων και χρυσού που πολλές φορές κλοπιμαία αντικείμενα μετατρέπονται και αλλοιώνονται στην πορεία, με αποτέλεσμα κανένας να μην γνωρίζει την ταυτότητα και να δημιουργείται εύκολο πλαίσιο και πεδίο δράσης για τους κλέφτες.

«Είναι πολλά τα κρούσματα εκείνα όπου εξαφανίζονται ολόκληρες περιουσίες γιατί υπήρχε μέχρι σήμερα η δυνατότητα να μην αφήνουν ίχνη όσον αφορά τη ρευστοποίηση αυτών των πολύτιμων μετάλλων. Με τη νομοθεσία που έχουμε ενώπιον μας, -και η Επιτροπή Εμπορίου είναι πανέτοιμη να την ψηφίσει-, ουσιαστικά μπαίνει φραγμός σε αυτά τα ζητήματα και οποιαδήποτε εμπορία πολύτιμου μετάλλου θα καταγράφεται σε μητρώο, θα υπάρχει έλεγχος, θα υπάρχει επιτήρηση, ευελπιστώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα καταστήσουμε πιο δύσκολο το έργο αυτών οι οποίοι εμπορεύονται κλοπιμαία πολύτιμα μέταλλα», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, σε δηλώσεις του, είπε ότι τους τελευταίους μήνες έχουμε γίνει μάρτυρες μιας ραγδαίας αύξησης στο χώρο της αγοράς πολύτιμων μετάλλων και κοσμημάτων από χρυσό.

Σε πολλούς από αυτούς τους χώρους, συνέχισε, ανθεί η κλεπταποδοχή μεγάλων ποσοτήτων πολύτιμων μετάλλων και κοσμημάτων τα οποία είναι προϊόντα των αυξανόμενων κρουσμάτων διαρρήξεων και κλοπών.

«Παράλληλα σε αυτούς τους χώρους και λόγω της οικονομικής κρίσης καταλήγουν δυστυχώς κάποιοι συμπατριώτες μας, πουλώντας τα κοσμήματα τους για εξευτελιστικά ποσά χρημάτων. Ως ΑΚΕΛ χαιρετίζουμε την κατάθεση από μέρους του Υπουργείου Εμπορίου του τροποποιητικού νόμου, το οποίο έχει ως σκοπό την προστασία του καταναλωτή να συμβάλει στην καταπολέμηση της κλεπταποδοχής και στη μείωση του κινήτρου διαρρήξεων για αντικείμενα από πολύτιμα μέταλλα. Να βελτιώσει την επιτήρηση της αγοράς σε ό,τι αφορά την εμπορία τέτοιων αντικειμένων και να ρυθμίσει την εμπορία μεταχειρισμένων αντικειμένων από πολύτιμα μέταλλα», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι η αναγκαιότητα γραφής στο μητρώο κατασκευαστών κοσμηματοπωλών και αγοραστών μεταχειρισμένων αντικειμένων, η φωτογράφηση των συγκεκριμένων αντικειμένων, η φύλαξη τους 10 μέρες πριν το λιώσιμο τους και η καταγραφή των στοιχείων του κάθε πωλητή είναι στοιχεία της νέας νομοθεσίας που θα λύσουν σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της κλεπταποδοχής και της παράνομης εμπορίας αντικειμένων από πολύτιμα μέταλλα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, σε δηλώσεις του, είπε ότι η Κυβέρνηση έχει καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής νομοσχέδιο, με το οποίο ελπίζουν ότι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

«Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται ίδρυση μητρώου, στο οποίο θα εγγράφονται όλοι οι εμπλεκόμενοι στις αγοραπωλησίες κοσμημάτων, οι οποίοι θα είναι υποχρεωμένοι να κρατούν στοιχεία για τη διεύθυνση, την ταυτότητα αυτού ο οποίος φέρνει τα κοσμήματα προς πώληση. Είναι υποχρεωμένοι να φωτογραφίζουν τα κοσμήματα αυτά και να κρατούν αρχείο, ούτως ώστε να μπορεί ο οποιοσδήποτε εντεταλμένος από το νόμο να διερευνήσει οποιαδήποτε ληστεία, να μπορεί να χρησιμοποιεί αυτά τα αρχεία που θα κρατούν οι κοσμηματοπώλες που χρησιμοποιούν αυτά τα δεδομένα, ούτως ώστε να μπορούμε να δώσουμε μια βοήθεια στις διωκτικές Αρχές, ώστε να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα με τα κλοπιμαία κοσμήματα», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα είπε ότι ένα πάγιο αίτημα το οποίο είχε η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, αλλά, παράλληλα, και η Αστυνομική Δύναμη Κύπρου, το να υπάρξει συγκεκριμένη νομοθεσία που να υποβοηθήσει στο έργο της Αστυνομίας σε σχέση με κλοπιμαία αντικείμενα που προέρχονται από πολύτιμους λίθους, βρίσκεται τώρα ενώπιον της Επιτροπής.

«Θεωρούμε ότι η πίεση που άσκησε η δική μας η Επιτροπή, αλλά, παράλληλα, και η συνεργασία που είχαν όλοι οι φορείς στο συγκεκριμένο θέμα, έχει θέσει ενώπιον μας ένα νομοσχέδιο το οποίο πιστεύουμε ότι θα θέσει τέρμα, εάν όχι τέρμα, τουλάχιστον θα λιγοστέψει το θέμα των κλοπών, το θέμα της κλεπταποδοχής, που είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα. Δηλαδή, πλέον εκείνοι που πουλούν τα αντικείμενα θα κατονομάζονται, όπως και εκείνοι που τα αγοράζουν. Γι’ αυτό το λόγο είμαστε πανέτοιμοι ως ΕΔΕΚ να στηρίξουμε αυτό το νομοσχέδιο και είμαστε πανέτοιμοι, ακόμη, εάν και εφόσον κατά την εφαρμογή του προκύψουν τα οποιαδήποτε προβλήματα να επανέλθουμε προς συζήτηση του και τροποποίηση του», κατέληξε.

Πηγή: Sigma