Καρογιάν προς ΑΚΕΛ: “Ή στηρίζετε ΔΗΚΟϊκό υποψήφιο ή στηρίζουμε Αναστασιάδη”

a 1 Ειδήσεις
a 59 Ειδήσεις
Με ασκήσεις «ακριβείας» προχώρα ο Μάριος Καρογιάν προς τις προεδρικές εκλογές, ακολουθώντας στρατηγική δύο επιλογών και την ίδια ώρα θέτοντας το ΑΚΕΛ ενώπιον σοβαρού διλήμματος. Από τη μία, καλεί το ΑΚΕΛ σε συνεργασία αλλά με στήριξη ΔΗΚΟϊκού υποψηφίου, αλλά την ίδια ώρα καθιστά σαφές πως αν αυτό δεν επιτευχθεί, τότε η επιλογή στήριξης της υποψηφιότητας Αναστασιάδη βρίσκεται στο τραπέζι… 

Την ίδια ώρα, στα πρότυπα του υποψηφίου Προέδρου που διακηρύττει ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, ταιριάζει απόλυτα ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, ως ένας εν δυνάμει κοινός υποψήφιος, όπως αντιλαμβάνεται εκ των πληροφοριών η «Κ». Το όνομα του πρώην υπουργού θεωρείται ότι μπορεί, υπό τας περιστάσεις, να υπερβεί τις αντιστάσεις που ενδέχεται να προκύψουν στο κυβερνών κόμμα. Μάριος Καρογιάν και Άντρος Κυπριανού διατηρούν κανάλι επικοινωνίας, με τον δεύτερο να γνωρίζει τις προθέσεις του προέδρου του ΔΗΚΟ. Τα πράγματα, ωστόσο, παραμένουν σε εκκρεμότητα μέχρι το ΑΚΕΛ να λάβει το τελικό «ΟΚ» από τον Πρόεδρο Χριστόφια.

Μειώνονται οι επιλογές

Στο ΔΗΚΟ είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι επιλογές τους μειώνονται και «η ορθόδοξη πολιτική πορεία απαιτεί μία εκ δύο επιλογών και μόνο», σημείωνε χαρακτηριστικά στην «Κ» στέλεχος του ΔΗΚΟ. Είτε δηλαδή το κόμμα του Μάριου Καρογιάν θα προχωρήσει σε συνεργασία με το ΑΚΕΛ, αλλά με ΔΗΚΟϊκό υποψήφιο, είτε θα πρέπει να αρχίσει ο προβληματισμός για τη στήριξη της υποψηφιότητας Αναστασιάδη. Μία τρίτη επιλογή, η οποία υπάρχει στο τραπέζι –μάλλον για την τιμή του κεντρώου χώρου– είναι η κοινή πορεία με άλλες δυνάμεις του κέντρου (ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ), κάτι ωστόσο που συνεχώς χάνει έδαφος εντός του ΔΗΚΟ και στην πραγματικότητα θεωρείται ως «μη επιλογή». Η επιλογή για αυτόνομη κάθοδο του Μάριου Καρογιάν έχει αποκλειστεί και θα δεν πρόκειται να συζητηθεί καν. Τα πράγματα θα τεθούν επί τάπητος την ερχόμενη εβδομάδα κατά τη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου, μιας και στην προηγούμενη συνεδρία το θέμα των προεδρικών δεν συζητήθηκε λόγω της εκκρεμούσης συνάντησης ΔΗΚΟ – ΑΚΕΛ της περασμένης Παρασκευής.

Κίνηση από Καρογιάν

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος χειρισμού της κατάστασης από τον Μάριο Καρογιάν, ο οποίος φαίνεται να βρήκε τη διέξοδο για να οδηγήσει τα πράγματα προς την πορεία που επιθυμεί. Δηλαδή, από τη μία να αφήνει και τις δύο πόρτες ανοικτές (συνεργασία με ΑΚΕΛ αλλά συνεργασία και με ΔΗΣΥ), και από την άλλη να «πιέζει» την Εζεκία Παπαϊωάννου, να λάβει αποφάσεις προς τις προεδρικές εκλογές ή τουλάχιστον να του δώσει διαβεβαιώσεις για τα σχέδιά της. Τα κρίσιμα ερωτήματα που προκύπτουν επί τούτου, είναι: Πρώτον, κατά πόσον το ΑΚΕΛ επιθυμεί συνεργασία. Δεύτερον, κατά πόσο είναι έτοιμο να στηρίξει ΔΗΚΟϊκό υποψήφιο. Τρίτο, πότε θα είναι έτοιμο για να δεσμευτεί σε μία τέτοια περίπτωση.

Το ΑΚΕΛ διαισθανόμενο τον κίνδυνο, το ΔΗΚΟ να στηρίξει από τον πρώτο γύρο την υποψηφιότητα Αναστασιάδη, διατηρεί, σύμφωνα με πληροφορίες από τα υψηλά δώματα του ΔΗΚΟ, κανάλι επικοινωνίας και φέρεται μάλιστα να έστειλε και «θετικά» μηνύματα προς το ηγετικό επιτελείο του ΔΗΚΟ, ως προς τα δύο πρώτα σημεία, ότι δηλαδή και επιθυμεί τη συνεργασία και είναι έτοιμο να στηρίξει ΔΗΚΟϊκό υποψήφιο, νοουμένου ότι δεν θα υποχρεωθεί να «αυτοαναιρεθεί» σε κύρια ζητήματα που απασχολούν τον τόπο και επιπλέον ότι το ΔΗΚΟ δεν θα εισηγηθεί υποψηφιότητα, η οποία να αποτελεί «κόκκινο πανί» για το κυβερνών κόμμα και τους υποστηρικτές του. Ωστόσο, επί του παρόντος, εκκρεμεί το θέμα του χρόνου, πότε δηλαδή θα μπορεί το ΑΚΕΛ να δεσμευτεί μιας και ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν έχει ανάψει ακόμη το «πράσινο φως».

Τα χαρακτηριστικά του υποψηφίου

Το γεγονός ότι στο ΔΗΚΟϊκό στρατόπεδο κρίθηκε έως και αδύνατο, οι ψηφοφόροι του κόμματος να υποστηρίξουν υποψηφιότητα Δημήτρη Χριστόφια, ήταν αυτό που οδήγησε προ πολλού τον Μάριο Καρογιάν στον αποκλεισμό δημοσίως στήριξης μιας πιθανής υποψηφιότητας του σημερινού Προέδρου. Επίσης, το ότι μία πιθανή υποψηφιότητα από πλευράς του ίδιου του κ. Καρογιάν δεν θα είχε τύχη ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, αφού αποχώρησε από τη συγκυβέρνηση στην κρίσιμη περίοδο μετά το Μαρί, βοήθησαν τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, να επιλέξει τον δρόμο που ακολούθησε μέχρι σήμερα ενόψει προεδρικών εκλογών.

Αφού, λοιπόν, ο Μάριος Καρογιάν κατέληξε ότι δεν μπορεί στην παρούσα συγκυρία να γίνει ο ίδιος Πρόεδρος, αποφάσισε ότι μπορεί με την ανάλογη στρατηγική και τακτική να έχει κομβικό ρόλο στην ανάδειξη του νέου Προέδρου. Για να γίνει αυτό κατορθωτό το καθοριστικό ζητούμενο είναι η συγκεκριμένη υποψηφιότητα να μπορεί να συνενώνει πρώτα και κύρια το ΔΗΚΟ. Δεύτερο χαρακτηριστικό είναι το όνομα του υποψηφίου να μην προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις στον χώρο της Αριστεράς και ει δυνατόν να είναι μετριοπαθής. Τρίτο στοιχείο που προέβαλε και δημοσίως ο κ. Καρογιάν είναι η τεχνοκρατική του κατάρτιση, έτσι ώστε να έχει τα προσόντα να αναδομήσει το κράτος, παράλληλα με «την απαίτηση των πολιτών» ότι ο υποψήφιος πρέπει να συγκαταλέγεται στη νεότερη γενιά και όχι στη συνομοταξία των συνταξιούχων.

Με αυτά τα προαπαιτούμενα και βλέποντας ότι στο στρατόπεδο του ΔΗΣΥ έχει δρομολογηθεί η υποψηφιότητα Νίκου Αναστασιάδη, η πρώτη επιλογή για τον Μάριο Καρογιάν ήταν να καταλήξει στη δική του πρόταση, με την οποία θα πάει στο ΑΚΕΛ και μετά να εξετάσει άλλες πιθανές επιλογές για την εκλογή Προέδρου από τον πρώτο γύρο.

Οι απαιτήσεις της ηγεσίας του ΔΗΚΟ για τον ιδανικό υπό τας περιστάσεις υποψήφιο με αυξημένες πιθανότητες επικράτησης από τον πρώτο γύρο, όπως αντιλαμβάνεται η «Κ» από το σχετικό ρεπορτάζ, σκιαγραφούν το προφίλ του Μάκη Κεραυνού, χωρίς να αποκλείονται και μία δύο άλλες πιθανές επιλογές. Ο κ. Κεραυνός, υπουργός Οικονομικών επί συγκυβέρνησης ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ υπό τον Τάσσο Παπαδόπουλο και ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής στην Ελληνική Τράπεζα σαφώς και μπορεί να λειτουργήσει για το ΔΗΚΟ ως ενοποιητικό στοιχείο.

Παράλληλα, πιθανή υποψηφιότητά του θα άρει και τις όποιες αντιρρήσεις πιθανόν να είχε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος για άλλη επιλογή του ΔΗΚΟ, στοιχείο που θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό, τόσο για τον Μάριο Καρογιάν όσο και για σύσσωμη την ηγεσία του κόμματος. Με δεδομένη μάλιστα τη συμφωνία μεταξύ Κ. Καζαμία και Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου για τη φορολόγηση των δραστηριοτήτων της Εκκλησίας, θεωρείται ότι μία εκλογική συμφωνία ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ με υποψήφιο τον Μάκη Κεραυνό θα έχει και τις ευλογίες του Προκαθημένου.

Πληροφορίες της «Κ» συγκλίνουν στο ότι οι προθέσεις Καρογιάν έχουν φθάσει στην ηγεσία του ΑΚΕΛ, όχι στη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής, αλλά διά άλλης –πλήρως εχέμυθης– οδού . Η Εζεκία Παπαϊωάννου παρά τη δεδηλωμένη πρόθεσή της να συνεργαστεί εκλογικά με το ΔΗΚΟ, δεν αντέδρασε κατά τρόπο που να αφήνει να διαφανεί αν συζητεί στο στάδιο αυτό ονόματα, κυρίως, γιατί αναμένει από τον Πρόεδρο Χριστόφια να εκδηλώσει τις προθέσεις του ώστε να προχωρήσει το κόμμα στο επόμενο στάδιο.

Γίνεται, τέλος, αντιληπτό ότι ο χρόνος έχει μεγάλη σημασία για το ΔΗΚΟ, γι’ αυτό και ο Μάριος Καρογιάν στην τελευταία συνέντευξή του στην «Κ» είχε δηλώσει ότι μέχρι τον Μάιο το κόμμα του θα έχει καταλήξει κι αυτό λειτουργεί επίσης ως άλλος ένας μοχλός πίεσης προς το ΑΚΕΛ.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ