Δεκάδες αιτήσεις για νέα τουριστικά καταλύματα στην ελ. Αμμόχωστο

a 38 Αγορά, Ακίνητα, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 43 Αγορά, Ακίνητα, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Σε οργασμό αναπτύξεων επιδίδεται η ξενοδοχειακή βιομηχανία του νησιού μας. Οι αριθμοί ρεκόρ στην τουριστική βιομηχανία δεν αφήνουν αδιάφορους τους επιχειρηματίες που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το μομέντουμ για να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους.

Προς αυτήν την κατεύθυνση συνηγορούν τα πολεοδομικά κίνητρα που δόθηκαν από την Κυβέρνηση, τα διάφορα σχέδια χορηγήσεων αλλά και η υψηλή ζήτηση κλινών από τους τουριστικούς πράκτορες.

Ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ) δέχεται βροχή αιτήσεων από ξενοδοχειακές μονάδες που ζητούν την έγκριση του Οργανισμού για να επεκτείνουν τα καταλύματά τους για να υποδεχτούν όσον το δυνατό περισσότερους τουρίστες.

Χαρακτηριστικά να αναφερθεί ότι σχεδόν τα μισά τουριστικά καταλύματα της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου έχουν αιτηθεί επέκτασης ή και αναβάθμισης, ενώ συνεχής είναι η ροή αιτήσεων που δέχεται η Τεχνική Υπηρεσία του ΚΟΤ, όπως μας ανέφερε η επικεφαλής του τμήματος Αθηνά Μεταξά. Ενώπιον της τεχνικής υπηρεσίας του ΚΟΤ βρίσκονται αυτή τη στιγμή 61 αιτήσεις που μελετούνται- εκ των οποίων οι 51 αφορούν τροποποιήσεις σε υφιστάμενες μονάδες και 10 καινούριες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΟΤ, κατά τη διάρκεια του 2017, εγκρίθηκαν 62 αιτήσεις νέων ξενοδοχείων. Οι περισσότερες αιτήσεις έχουν κατατεθεί από επιχειρηματίες για την ελεύθερη επαρχία Αμμόχωστου και την Πάφο. Κατά την τελευταία τριετία, ο ΚΟΤ έχει δεχτεί περίπου 50 αιτήσεις για νέα ξενοδοχεία στην επαρχία Αμμοχώστου, 40 αιτήσεις για την Πάφο, 12 και 16 αιτήσεις για Λάρνακα και Λεμεσό αντίστοιχα.

Ο ΚΟΤ υπολογίζει ότι περίπου 7 χιλιάδες κλίνες έχουν ανεγερθεί σε αδειοδοτημένα καταλύματα και αναμένεται να εξασφαλίσουν άδεια, ενώ εκτιμούν ότι υπό ανέγερση υπάρχουν ακόμη 2,5 χιλ. κλίνες.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι δεκανίκια στους επιχειρηματίες δίνουν τα νέα σχέδια χορηγιών του ΚΟΤ ύψους €16 εκατ. Ο Οργανισμός ανακοίνωσε την πρώτη πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων στο πλαίσιο του Σχεδίου Χορηγιών επενδύσεων εμπλουτισμού και εκσυγχρονισμού του τουριστικού προϊόντος για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Σε αυτήν την πρόσκληση, αναφέρεται ότι ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε συνεδριακό, αθλητικό και τουρισμό ειδικών ενδιαφερόντων.

Επαναλειτουργούν ξενοδοχεία – φαντάσματα

Τροποποιητική νομοθεσία θα δώσει κίνητρα για κατεδάφιση εγκαταλειμμένων ξενοδοχείων. Η νέα νομοθεσία θα επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να διατηρήσουν τον συντελεστή δόμησης ο οποίος είναι αυξημένος, νοουμένου ότι σε ένα χρονικό περιθώριο 12 μηνών θα κατεδαφίσουν την παλιά οικοδομή και θα προχωρήσουν τις διαδικασίες για δημιουργία νέας ανάπτυξης, είτε ξενοδοχείου, είτε άλλη συναφή ανάπτυξη.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΟΤ, στην ελεύθερη Αμμόχωστο υπάρχει μία εγκαταλειμμένη μονάδα στην Αγία Νάπα. Στη Λευκωσία υπάρχουν τρία ξενοδοχεία που χρήζουν αναβάθμισης (Ηοliday Inn, Γιώρκειο και το ξενοδοχείο Μακρής στην Κακοπετριά). Στην Πάφο επαναλειτουργούν πολλά κλειστά ξενοδοχεία όπως τα ξενοδοχεία Englezakis, Pafian Park και Pafian Sun.

Όπως δεικνύουν τα στοιχεία του ΚΟΤ, στη Λάρνακα βρίσκονται οι πιο πολλές εγκαταλειμμένες οικοδομές (πχ. Εύα, Καρπασιάνα, Ηραίον, Άδωνις), ωστόσο αυτές είναι λίγες σε αριθμό, ενώ κάποιες από αυτές ήδη βρίσκονται σε διαδικασίες αναβάθμισης.

Στη Λεμεσό δεν υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις, καθώς πολλά διαμερίσματα μετατράπηκαν σε οικιστικά το 2010.

Πηγή: Φιλελεύθρος / Δήμητρα Λάντου
Φώτο Αρχείου