Επίσκεψη Πατριάρχη Σερβίας στη Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου

CEB11 5 Ειδήσεις, Εκκλησία, Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, Μητρόπολη Κωνσταντίας, Νέα Αμμοχώστου
CEB11 18 Ειδήσεις, Εκκλησία, Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, Μητρόπολη Κωνσταντίας, Νέα Αμμοχώστου

Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν στον Μακαριώτατο Πατριάρχη Σερβίας κ.κ Ειρηναίο κλήρος και λαός στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.

Ο Μακαριώτατος, ο οποίος πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες επίσημη επίσκεψη στην Εκκλησία της Κύπρου, αφίχθη στο Παραλίμνι το πρωί της Παρασκευής 11 Νοεμβρίου 2016, συνοδευόμενος από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ Χρυσόστομο και μέλη της Ιεράς Συνόδου.

CEB12 3 Ειδήσεις, Εκκλησία, Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, Μητρόπολη Κωνσταντίας, Νέα Αμμοχώστου

Τους δύο προκαθημένους και τις συνοδείες τους, ανέμεναν στη συμβολή των οδών Γρίβα Διγενή και Αγίου Γεωργίου, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας-Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, ο ιερός κλήρος, οι αρχές του τόπου, η μαθητιώσα νεολαία του τόπου και αρκετοί πιστοί που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς για το ιστορικό αυτό γεγονός αλλά και για να λάβουν την ευχή του προκαθημένου της Σερβικής Εκκλησίας.

CEB14 2 Ειδήσεις, Εκκλησία, Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, Μητρόπολη Κωνσταντίας, Νέα Αμμοχώστου

Στην ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα που είχε στηθεί στην πλατεία Μητροπόλεως- Αγίου Γεωργίου, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου κ. Θεόδωρος Πυρίλλης καλωσόρισε τον υψηλό επισκέπτη στην πόλη του Παραλιμνίου, εκφράζοντας την ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση για τη σημερινή υποδοχή στην λαβωμένη επαρχία της Αμμοχώστου. Τόνισε στη συνέχεια τον άρρηκτο συνδετικό κρίκο, την Ορθοδοξία και τους δεσμούς που ενώνουν τους δύο λαούς Σερβία και Κύπρο. Δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί στα δεινά που υπέμεινε και υπομένει ο πολύπαθος λαός της Σερβίας από τις λαβωμένες πληγές των πολέμων. Τέλος, ο κ. Πυρίλλης ευχαρίστησε την Αυτού Μακαριότητα για την στήριξη και την προσφορά του τόσο στην Ορθοδοξία όσο και στον αγώνα για απόκτηση των δικαίων μας ως Ορθόδοξοι αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

CEB16 1 Ειδήσεις, Εκκλησία, Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, Μητρόπολη Κωνσταντίας, Νέα Αμμοχώστου

Στην αντιφώνηση του ο Μακαριώτατος, ευχαρίστησε τον κ. Δήμαρχο και τους λοιπούς εκπροσώπους των αρχών για τη θερμή υποδοχή και εξέφρασε τη χαρά του, η οποία «γεμίζει τις καρδιές όλων μας οι οποίοι εκπροσωπώντας το λαό της Σερβίας, βρίσκονται εδώ, σε αυτή την ευλογημένη χώρα της Κύπρου και στον ευλογημένο πλην επίσης και πολυπαθή Κυπριακό λαό. Ερχόμαστε προς υμάς ως οικείοι προς οικείους», τόνισε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε επίσης στην Ορθόδοξη πίστη, η οποία ενώνει τους δύο λαούς και στα δεινά του πολέμου από τα οποία υπέφεραν και υποφέρουν και οι δύο αυτοί λαοί. Μετέφερε προς όλους και ιδιαίτερα προς τη μαθητιώσα νεολαία τις ευχές και την αγάπη του πληρώματος της Σερβικής εκκλησίας με την ευχή να συνεχίσουμε να διαφυλάξουμε τη παρακαταθήκη που παραλάβαμε και όσα μέχρι τώρα διαφυλάξαμε, να καλλιεργούμε την εν Χριστώ ενότητα μας και έξεφρασε την πίστη ότι ο Κύριος δεν θα μας εγκαταλείψει.

Ακολούθως σχηματίστηκε πομπή προς τον Μητροπολιτικό Αγίου Γεωργίου, όπου τελέστηκε πανηγυρική Δοξολογία επί τη αφίξη του Μακαριωτάτου. Στο τέλος, ο επιχώριος Μητροπολίτης κ. Βασίλειος προσφώνησε τον Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Ειρηναίο μετά της τιμίας συνοδείας του, καλωσορίζοντας τους στην Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και στην προσωρινή έδρα αυτής, στο Παραλίμνι.

Στην ομιλία του ο Πανιερώτατος και παραφράζοντας τους λόγους του σύγχρονου Σέρβου Αγιολόγου, Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς, έθεσε το ερώτημα: «Τι είναι εκείνο το όποιο συνιστά τον παράδεισο της Κυπριακής ψυχής, αλλά και κάθε ψυχής χριστιανής ορθοδόξου; Είναι οι θεοφόροι και χριστοφόροι Κύπριοι Άγιοι, όπως και ολόκληρη η χορεία των Αγίων ανδρών και γυναικών της Καθολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, οι οποίοι κατ’ εξαίρετο τρόπο τιμώνται στην Κύπρο, αρχίζοντας από τον θεμελιωτή της Εκκλησίας της Πατρίδας του, τον γενναίο και ένδοξο Μάρτυρα και Απόστολο της κατά Κύπρον Εκκλησίας, τον Υιό της Παρακλήσεως Βαρνάβα, τον Μέγα Επιφάνιο, τον κατ’ ουσία θεμελιωτή του αυτοκεφάλου της Εκκλησίας…και άλλους ων ουκ έστιν αριθμός.

CEB15 2 Ειδήσεις, Εκκλησία, Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, Μητρόπολη Κωνσταντίας, Νέα Αμμοχώστου

Η επίσκεψή σας στη Μητρόπολή μας και στη μητροπολιτική μας περιφέρεια, ανέφερε, είναι αντιπροσωπευτική για την ιστορία, για το παρελθόν και για το παρόν της Εκκλησίας Κύπρου και του Ελληνισμού εν γένει για ολόκληρη την Κύπρο. Αυτά που συνέβησαν η και συνεχίζουν να συμβαίνουν στην περιοχή μας είναι ενδεικτικά του συνόλου της ένδοξης Ελληνικής ιστορίας του τόπου, της Εκκλησιαστικής του πορείας, αλλά συγχρόνως και του σύγχρονου δράματος του Ελληνικού λαού της Κύπρου. Παράκληση και παρηγορία του Κυπριακού Ελληνισμού ήταν και συνεχίζουν να παραμένουν οι Άγιοί του, οι οποίοι πρεσβεύουν στον Τριαδικό Θεό, ώστε να κολοβώσει το χρόνο της δοκιμασίας του και να προσφέρει τη λύτρωση από τα δεινά της κατοχής.

Εκ μέρους του ιερού κλήρου και του ευσεβούς πληρώματος της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, κυρίως όμως εκ μέρους της μαθητιώσας νεολαίας, ο Πανιέρωτατος προσέφερε προς τον Πατριάρχη Σερβίας την αγία εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, αντίγραφο της εικόνας της επονομαζόμενης Αγίας Νάπας φιλοτεχνημένη πάνω σε γυαλί με ειδική αφιέρωση για τη σημερινή ημέρα.

CEB110 Ειδήσεις, Εκκλησία, Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, Μητρόπολη Κωνσταντίας, Νέα Αμμοχώστου

Στην αντιφώνηση του ο Πατριάρχης, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Βασίλειο για τη θερμή υποδοχή και για την αναφορά του (στο λόγο του) στην ιστορία της ένδοξης και μαρτυρικής Εκκλησίας της Κύπρου. Μιας ιστορίας που συμπίπτει με την ιστορία της Εκκλησίας του Χριστού, καθ΄ ότι πάντοτε η Εκκλησία αγωνίζεται κατά της αδικίας και του ψεύδους. Ο λόγος του Κυρίου «όστις θέλει οπίσω μου ακολουθείν, αράτω τον Σταυρόν αυτού και ακολουθείτο μοι», χαρακτηρίζει την πορεία όλων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, τόνισε χαρακτηριστικά ο προκαθήμενος της Σερβικής Εκκλησίας. Αναφέρθηκε τέλος στους ιστορικούς δεσμούς των δύο λαών που είχαν πιο πολύ ισχυρούς φίλους, παρά εχθρούς ενώ επιδαψίλευσε σε όλους ευχές και ευλογίες.

Ως ένδειξη αγάπης, ευχαριστίας και ευγνωμοσύνης, ο Μακαριώτατος, δώρισε προς τον Πανιερώτατο ένα Αρχιερατικό Εγκόλπιο φέρων την εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου. Ομοίως, αρχιερατικό εγκόλπιο εικονίζων τον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο προσεφέρθη και στον Μακαριώτατο από τον Πρωτ. Ηρακλείδιο Ξιούρο εκ μέρους του Μητροπολιτικού Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου.

CEB17 Ειδήσεις, Εκκλησία, Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, Μητρόπολη Κωνσταντίας, Νέα Αμμοχώστου

Στη συνέχεια οι δύο Προκαθημένοι με τις συνοδείες τους, επισκέφθηκαν το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια. Εκεί τους ανέμεναν ο Δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης και ο αντιδήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Συμεού οι οποίοι τους υποδέχθηκαν με εγκαρδιότητα. Ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στο χώρο και ν’ αγναντέψει την κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου.

CEB18 Ειδήσεις, Εκκλησία, Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, Μητρόπολη Κωνσταντίας, Νέα Αμμοχώστου

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του Πατριάρχου Σερβίας, ήταν η αρχαία Μονή της Αγίας Νάπας, όπου ο επιχώριος Μητροπολίτης κ. Βασίλειος αναφέρθηκε εν συντομία στο ιστορικό της Μονής και στο προγραμματιζόμενο έργο ανάδειξης της, η υλοποίηση του οποίου αναμένεται ν’ αρχίσει το αμέσως επόμενο διάστημα, με τον Μακαριώτατο να εκφράζει τον θαυμασμό του για τη φυσική ομορφιά και ιστορία του θρησκευτικού αυτού χώρου. Τον Πατριάρχη Σερβίας καλωσόρισε στην Αγία Νάπα και ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Καρούσος, ο οποίος του προσέφερε αναμνηστικό δώρο και ένα εικόνισμα της Παναγίας.

CEB19 Ειδήσεις, Εκκλησία, Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, Μητρόπολη Κωνσταντίας, Νέα Αμμοχώστου

Η προσφώνηση του Μητροπολίτη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου


Μακαριώτατε, Πατριάρχη Σερβίας κ. κ. Ειρηναίε,
τίμια Συνοδεία Αρχιερέων και κληρικών της Σερβικής Εκκλησίας,
Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομε,
τίμια Μέλη της Ιεράς Συνόδου της καθ’ ημάς Αγιωτάτης Εκκλησίας Κύπρου,
τίμιον Πρεσβυτέριον της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως,
Εντιμώτατοι κύριοι Δήμαρχοι, εντιμώτατοι κύριοι Βουλευτές, Αξιότιμοι κύριοι Πρόεδροι των Κοινοτήτων,
Κύριοι εκπρόσωποι του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Δυνάμεως Επαρχίας Αμμοχώστου,
Κυρίες και κύριοι Επιθεωρητές Δημοτικής και Μέσης Παιδείας
Κυρίες και κύριοι Εκπαιδευτικοί,
Τιμημένοι νέες και νέοι των Εκπαιδευτηρίων της Επαρχίας Αμμοχώστου,
Κύριοι εκπρόσωποι των Συνδέσμων Γονέων και των Σχολικών Οργανώσεων,
Ευσεβές πλήρωμα της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως,

Ο κλήρος και ο λαός της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, μαζί με την ταπεινότητά μου, σας υποδεχόμαστε, Μακαριώτατε, Πατριάρχη Σερβίας, μαζί με την τίμια Συνοδεία σας, και εκφράζουμε τη μεγάλη μας χαρά γιατί με την ειρηνική σας επίσκεψη στην Αγιώτατη Εκκλησία της Κύπρου, οδηγήσατε τα βήματά σας και στη δική μας Ιερά Μητρόπολη. Γι’ αυτό σας εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας και τις ευχαριστίες μας. Ευχαριστούμε και τον Μακαριότατο προκαθήμενο της δικής μας Εκκλησίας που ευαρεστήθηκε να περιλάβει και επίσκεψή σας στην ακριτική μας Μητρόπολη.

Παραφράζοντας, Μακαριότατε, τους λόγους του δικού σας σύγχρονου Σέρβου Αγιολόγου, Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς, θα έλεγα και εγώ: «Τι είναι εκείνο το όποιο συνιστά τον παράδεισο της Κυπριακής ψυχής, αλλά και κάθε ψυχής χριστιανής ορθοδόξου; Είναι οι θεοφόροι και χριστοφόροι Κύπριοι Άγιοι, όπως και ολόκληρη η χορεία των Αγίων ανδρών και γυναικών της Καθολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, οι οποίοι κατ’ εξαίρετο τρόπο τιμώνται στην Κύπρο, αρχίζοντας από τον θεμελιωτή της Εκκλησίας της Πατρίδας του, τον γενναίο και ένδοξο Μάρτυρα και Απόστολο της κατά Κύπρον Εκκλησίας, τον Υιό της Παρακλήσεως Βαρνάβα, τον Μέγα Επιφάνιο, τον κατ’ ουσία θεμελιωτή του αυτοκεφάλου της Εκκλησίας, τον Άγιο Λάζαρο της κατά Κίτιον Εκκλησίας, τον Πρωτόκλητο Απόστολο Ανδρέα, τον ένδοξο και θαυματουργό Σπυρίδωνα, τον Άγιο Νεόφυτο, τον αποκληθέντα Χρυσόστομο της Κυπριακής Εκκλησίας, την Αγία Φωτεινή και τον Άγιο Φίλωνα Καρπασίας, τον Άγιο Πανάρετο Πάφου, τον Άγιο Κενδέα, τον Άγιο Αναστάσιο από την Περιστερωνοπηγή, την Αγία Αικατερίνη, την Αγία Θέκλα και άλλους ων ουκ έστιν αριθμός. Αυτό είναι ένα μικρό δείγμα του θαυμάσιου απέραντου αγιολογικού παραδείσου της Κυπριακής ψυχής και ευσέβειας, επειδή είναι θαυμάσια η απέραντη αγιότητα των ενδόξων αγίων της Κύπρου. Έκαστος άγιος σημαίνει ψυχή που λυτρώθηκε από την αμαρτία, από το θάνατο και από το διάβολο και έχει ενωθεί με τον Θεό, έχει ενωθεί με την αγιότητα και αιωνιότητα Του.

Έχει δικαίως χαρακτηρισθεί η Κύπρος ως «Νήσος των Αγίων». Περιγράφοντας την Κύπρο ως Νήσο των Αγίων, ο Χρονικογράφος του 14ου αιώνα Λεόντιος Μαχαιράς λέγει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Είναι αναγκαίο να πλέξω το εγκώμιο της αγίας Νήσου Κύπρου, και όποιο εγκώμιο και αν είναι αυτό, δεν θα είναι αντίθετο προς την πραγματικότητα» (Χρονικό Λεοντίου Μαχαιρά, σελ. 20 της Γαλλικής μεταφράσεως).

Συνεχίζοντας το ερώτημα του Αγίου Ιουστίνου, διερωτώμαι και εγώ μαζί του. Που ευρίσκεται, λοιπόν, ο παράδεισος της Κυπριακής ψυχής; Στην Υπεραγία Θεοτόκο, την Παναγία Μητέρα μας, στο όνομα της οποίας είναι αφιερωμένες οι σημαντικότερες Μονές της Κύπρου, Κύκκου, Μαχαιρά, Αγίου Νεοφύτου και της Αγίας Νάπας στην Μητροπολιτική μας περιφέρεια. Στον Τίμιο Σταυρό, παρακαταθήκη από την Αγία Ελένη, στους οσιομάρτυρες της Μονής Καντάρας, που μαρτύρησαν κατά την περίοδο της Λατινοκρατίας, στον Άγιο Γεώργιο, που ιδιαιτέρως τιμάται στην Κύπρο, αλλά και σε κάθε μάρτυρα, σε κάθε ομολογητή, και σε κάθε ασκητή, σε κάθε δίκαιο της Κυπριακής γης, στο νέφος των Αγίων της, εκεί ευρίσκεται ο παράδεισος, εκεί ευρίσκεται η παράκληση και η παρηγορία, εκεί ευρίσκεται η ελπίδα για τη λύτρωση από τα δεινά του. Όπως βεβαιώνει ο κοσμήτωρ της Θεολογίας Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, όσο περισσότερους Αγίους έχουμε στον ουρανό, τόσο περισσότερους πρεσβευτές έχουμε ενώπιον του θρόνου του Τριαδικού Θεού.

Μέσα από αυτή την εμπειρία της εισόδου της αγιότητας στη ζωή και στον καθημερινό βίο του Κυπριακού λαού, αλλά είμαι βέβαιος το ίδιο συμβαίνει και για τον Σερβικό ομόδοξο λαό, τον οποίο θεία βουλήσει αγλαώς ποιμαίνετε, Μακαριώτατε, πηγάζει ένα συμπέρασμα και μία πτυχή της ευθύνης των Εκκλησιών μας αμοιβαίως. Της ευθύνης τους να στηρίξουν τους χειμαζόμενους συνανθρώπους μας από τη σύγχρονη πνευματική και οικονομική κρίση. Ο κόσμος μετακινήθηκε από την αξία της αγιότητας στην αξία του υλικού πλουτισμού και έφερε το χάσμα μεταξύ του πνεύματος και της ύλης και γι’ αυτό παρατηρείται η πτώση του σύγχρονου ανθρώπου και η αποτυχία των δικών του πύργων της Βαβέλ.

Υποδεχόμενοι εσάς, Μακαριώτατε, όπως και τα μέλη της τίμιας Συνοδείας σας, υποδεχόμαστε όχι μόνο τον Προκαθήμενο της Σερβικής Εκκλησίας, αλλά στο πρόσωπό σας, υποδεχόμαστε και απευθύνουμε εγκάρδιο χαιρετισμό προς ολόκληρο τον ομόδοξο και πολύπαθο Σερβικό λαό. Η ιστορία του Σερβικού λαού, όπως και η ιστορία του Κυπριακού Ελληνισμού έχουν πολλά κοινά να επιδείξουν, κυρίως για τους αγώνες εθνικής επιβίωσής τους. Τόσο η Εκκλησία της Σερβίας, όσο και η Εκκλησία της Κύπρου, κατά τη διάρκεια της ιστορικής τους διαδρομής και διακονίας, απέβησαν συνεκτική δύναμη του Έθνους, πράγμα που δεν κατόρθωσαν οι εκάστοτε κρατούντες, αφού στις πλείστες των περιπτώσεων αυτοί εργάζονταν εναντίον της βουλήσεως του λαού. Η Εκκλησία ήταν πάντοτε και θα παραμείνει η σκέπη μάνα του λαού. Έτσι, παρά τα δεινά τους, οι Εκκλησίες μας δεν έπαψαν να γεννούν Αγίους και οι Άγιοί τους να αποτελούν το βάλσαμο και την παρηγοριά του Ορθοδόξου πληρώματος.

Θα θέλαμε, βέβαια, η υποδοχή αυτή να είχε γίνει στην πόλη της Αμμοχώστου, τη φυσική έδρα της Μητροπόλεώς μας και να μπορούσατε να προσκυνήσετε στον Τάφο και στη γεραρά και ιστορική Μονή του Ιδρυτή και Προστάτη της Εκκλησίας μας Αποστόλου Βαρνάβα, καθώς και στην αρχαία Βασιλική του Μεγάλου Επιφανίου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντίας, προστάτη της Μητροπόλεώς μας, αλλά βεβαίως και να επισκεφθείτε την Αρχαία Σαλαμίνα, την κοιτίδα του Ελληνισμού της Κύπρου. Επειδή, δυστυχώς, συνεχίζεται η κατάσταση που επικράτησε μετά την εισβολή και κατοχή από το 1974, για το λόγο αυτό σας υποδεχόμαστε στην προσωρινή αυτή έδρα της Μητροπόλεώς μας, στην πόλη του Παραλιμνίου.

Η επίσκεψή σας στη Μητρόπολή μας και στη μητροπολιτική μας περιφέρεια είναι αντιπροσωπευτική για την ιστορία, για το παρελθόν και για το παρόν της Εκκλησίας Κύπρου και του Ελληνισμού εν γένει για ολόκληρη την Κύπρο. Αυτά που συνέβησαν η και συνεχίζουν να συμβαίνουν στην περιοχή μας είναι ενδεικτικά του συνόλου της ένδοξης Ελληνικής ιστορίας του τόπου, της Εκκλησιαστικής του πορείας, αλλά συγχρόνως και του σύγχρονου δράματος του Ελληνικού λαού της Κύπρου. Σε λίγο θα επισκεφθείτε το Πολιτιστικό Κέντρο του κατεχόμενου Δήμου της Αμμοχώστου και θα διαπιστώσατε ιδίοις όμμασι από μακριά την τόσο κοντά ευρισκόμενη βασιλεύουσα πόλη της Αμμοχώστου και εν τούτοις τόσο μακριά ένεκα της κατοχής της από τους εισβολείς. Αυτή είναι η κατάσταση όλων των κατεχομένων εδαφών της Πατρίδας μας, με τους ιερούς ναούς μας να βεβηλώνονται και να καταστρέφονται, τον Κυπριακό Ελληνισμό να στερείται των βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του, τους πρόσφυγες να εμποδίζονται να επιστρέψουν στις εστίες και περιουσίες τους, την Κύπρο να συνεχίζει να δέχεται ακόμα και σήμερα τις απειλές από την κατοχική χώρα και κανένας από τους ισχυρούς του κόσμου αυτού να μη θέλει να στηρίξει το δίκαιο, επιβραβεύοντας έτσι το άδικο του κατακτητή.

Παράκληση και παρηγορία του Κυπριακού Ελληνισμού ήταν και συνεχίζουν να παραμένουν οι Άγιοί του, οι οποίοι πρεσβεύουν στον Τριαδικό Θεό, ώστε να κολοβώσει το χρόνο της δοκιμασίας του και να προσφέρει τη λύτρωση από τα δεινά της κατοχής. Κατά τη διάρκεια των δύο χιλιάδων χρόνων ιστορίας του Χριστιανισμού της Κύπρου, ο λαός μας κατόρθωσε να διατηρήσει την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη και Ελληνικότητά του, παρά το ότι διήλθε δια πυρός και σιδήρου και υπέστη πάμπολλα δεινά, είτε κατά τη διάρκεια των Αραβικών επιδρομών, είτε κατά την περίοδο της κατακτήσεως της Κύπρου από τους Σταυροφόρους, την εγκατάσταση Λατινικής Ιεραρχίας και της συστηματικής προσπάθειας εκλατινισμού του ορθοδόξου πληρώματος, είτε κατά τη διάρκεια της στυγνής Οθωμανικής επικυριαρχίας, είτε κατά την περίοδο της απάνθρωπης Αγγλικής αποικιοκρατίας, και ακόμα ένεκα της προ 42 ετών εισβολής και κατοχής από τα Τουρκικά στρατεύματα. Ειδικότερα, Μακαριώτατε, αυτή η πόλη έχει να προβάλει τους τελευταίους ήρωες του Κυπριακού Ελληνικού έπους, τον Τάσο Μάρκου, που αγωνίσθηκε ηρωικά κατά την εισβολή και αγνοείται ακόμα η τύχη του, όπως και τους άλλους δύο ηρωομάρτυρες, τον Τάσο Ισαάκ και τον Σολομό Σολομού που αντιστάθηκαν στην αδικία και έδειξαν ψυχική ανδρεία αντικρίζοντας κατά πρόσωπο τους κατακτητές και ελέγχοντας τους για τα εγκλήματά τους και τις αδικίες με την ηρωική τους θυσία.

Ολοκληρώνοντας, σας καλωσορίζουμε και πάλι, Μακαριώτατε, και σας παρακαλούμε να δεχθείτε εκ μέρους εμού προσωπικά, εκ μέρους του ιερού κλήρου και του ευσεβούς πληρώματος της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, κυρίως εκ μέρους της μαθητιώσας νεολαίας μας που συγκεντρώθηκε εδώ για να λάβει την ευχή και ευλογία σας, αυτή την αγία εικόνα της Υπεργαγίας Θεοτόκου, φιλοτεχνημένη πάνω σε γυαλί, αντίγραφο της εικόνας της επονομαζόμενης Αγίας Νάπας, όπως και η Μονή της, που θα επισκεφθείτε στη συνέχεια.

«Εις πολλά έτη Δέσποτα». Ως ευ παρέστητε!

Ιερά Μητρόπολη
Κωνσταντίας – Αμμοχώστου
11 Νοεμβρίου 2016

SotiraNews