Καταργείται το Ενιαίο, μένει το Λύκειο

α 12 Ειδήσεις
α 18 Ειδήσεις

Ένα βήμα πριν την οριστική κατάργηση του Ενιαίου Λυκείου, βρίσκεται το Υπουργείο Παιδείας. Το νέο ωρολόγιο της Μέσης Εκπαίδευσης είναι στην ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου και όλα συγκλίνουν υπέρ της έγκρισής του. Και ενώ οι αποφάσεις για εκ βάθρων αλλαγές στην Παιδεία έχουν ήδη ληφθεί, το ρήγμα που ξέσπασε στην εκπαιδευτική κοινότητα ολοένα και μεγαλώνει.

Καθηγητές πραγματοποίησαν την Δευτέρα εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το νέο οίκημα της ΟΕΛΜΕΚ, ενώ κάποιοι ζήτησαν να διαγραφούν από μέλη της οργάνωσης. Σε μια άλλη εξέλιξη, η Νέα Κίνηση καλεί σε παραίτηση το μέλος της και γενικό γραμματέα της ΟΕΛΜΕΚ, Μιχάλη Ιερείδη.

Ο εμφύλιος πόλεμος που μαίνεται στη συνδικαλιστική οργάνωση, είναι το αποτέλεσμα της έντονης διαμάχης για τις ώρες που αναλογούν στην κάθε ειδικότητα, με βάση το νέο ωρολόγιο, το οποίο εγκρίθηκε στην πρόσφατη παγκύπρια συνδιάσκεψη των γενικών αντιπροσώπων (με 84-78). Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι χθες, οι καθηγητές που αποφάσισαν να εκφράσουν τη διαφωνία τους, συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της ΟΕΛΜΕΚ και όχι στο υπουργείο.

Στην κινητοποίηση -η οποία δεν ήταν μαζική- έλαβαν μέρος καθηγητές της Φυσικής Αγωγής, των Οικονομικών και διαφόρων ξένων γλωσσών. Οι πρώτοι μάλιστα, αποφάσισαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους, παίζοντας μπάλα στο προαύλιο, την ώρα που συνεδρίασε το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο.

Στη συνεδρία, κατατέθηκαν διάφορες προτάσεις για τροποποιήσεις επί του ωρολογίου, οι οποίες αφορούσαν αιτήματα για αύξηση των ωρών διδασκαλίας διαφόρων μαθημάτων. Την «ανατροπή» προκάλεσε ο γ.γ. της οργάνωσης Μιχάλης Ιερείδης, όταν κατέθεσε εισήγηση η οποία προέβλεπε όπως τα εξεταζόμενα στη Β’ και Γ’ Λυκείου είναι δύο υποχρεωτικά και δύο επιλεγόμενα, αντί τρία υποχρεωτικά και ένα επιλεγόμενο (βάσει της πρότασης του Υπουργείου). Με ψήφους έντεκα υπέρ (Προοδευτική, ΔΗΚΙ, Νέα Πνοή και του κ. Ιερείδη) έναντι δέκα (Αλλαγής και υπόλοιπων μελών Νέας Κίνησης) η πρόταση εγκρίθηκε. Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε όπως τεθούν και οι δύο επιλογές ενώπιον του υπουργού: δηλαδή και η πρόταση Αλλαγής-Νέας Κίνησης που ψηφίστηκε στη συνδιάσκεψη και η πρόταση που κατέθεσε ο κ. Ιερείδης.

Η ενέργεια του γ.γ. της ΟΕΛΜΕΚ, κρίθηκε ως εχθρική από την παράταξή του. Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Νέας Κίνησης Θέμης Πολυβίου είπε ότι «μετά από απαίτηση της πλειοψηφίας των μελών του συντονιστικού της παράταξης, ο κ. Μιχάλης Ιερείδης έθεσε εαυτόν εκτός κίνησης. Τον καλούμε να παραιτηθεί και από γενικός γραμματέας και από γενικός αντιπρόσωπος».

Πάντως, σε δηλώσεις του, ο υπουργός Κώστας Καδής, ξεκαθάρισε ότι μετά και την πρόσφατη απόφαση της γενικής συνδιάσκεψης της ΟΕΛΜΕΚ, δεν υπάρχει επιστροφή και πως οι αλλαγές στις τάξεις Α’, Β’, Γ’ Γυμνασίου και Α’ Λυκείου θα εφαρμοστούν από τον προσεχή Σεπτέμβρη. Όσον αφορά στον νέο τύπο Λυκείου, ανέφερε ότι ο όρος «Ενιαίο» καταργείται και παραμένει μόνο το «Λύκειο».

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ