Κ.Χατζηγιάννης: “Ραγδαία αύξηση φοιτητών στα κατεχόμενα”

a 42
a 1454

Του Κυριάκου Χατζηγιάννη, Βουλευτή*:

Με θεαματικούς ρυθμούς επεκτείνεται η ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση στα κατεχόμενα. Σε αντίθεση με τις ελεύθερες περιοχές, όπου η γραφειοκρατία και η έλλειψη πολιτικής έχει τελματώσει την άφιξη των φοιτητών για σπουδές στη Κύπρο. Παρατηρούμε ότι τα κατεχόμενα έχουν αρχίσει να εξελίσσονται σε εκπαιδευτικό κέντρο. Ο σχεδιασμός της εκπαιδευτικής πολιτικής τους είναι πολύ προσεκτικός και πολύ αποτελεσματικός, με αποτέλεσμα η ΚΔ να βγαίνει από το περιφερειακό χάρτη της εκπαίδευσης. Γι’αυτούς τους λόγους σχετικό θέμα μου με τίτλο “Εξέταση της διαδικασίας επικύρωσης εγγραφών και εισόδου αλλοδαπών φοιτητών στην Κύπρο και τα προβλήματα που συσσωρεύονται” εγγράφηκε και συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην επιτροπή καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος. Συγκεκριμένα, το 2014 φοιτούσαν στα πανεπιστήμια των κατεχόμενων 72 000 φοιτητές, εκ των οποίων οι 15 000 ήταν κάτοικοι των κατεχομένων, οι 27 000 από τη Τουρκία, ενώ οι 18 000 από 127 άλλες χώρες του κόσμου.

Η αύξηση των φοιτητών για το 2014 από τη Τουρκία ανέρχεται στο 105%, ενώ από τις άλλες χώρες, κυρίως από Μέση Ανατολή και Αφρική, η αύξηση ανέρχεται στο 335%. Ο σχεδιασμός του ψευδοκράτους είναι ο αριθμός των φοιτητών για το 2015-2016 να αυξηθεί κατά 30 000, δηλαδή να ανέλθει στις 100 000.

Υπάρχουν και λειτουργούν στα κατεχόμενα 12 πανεπιστήμια. Οι 65 000 φοιτητές φοιτούν στα 4 μεγαλύτερα πανεπιστήμια. Ο μεγάλος αριθμός φοιτητών δημιουργεί την ανάγκη για στέγαση με κατάλληλα σπίτια και καταλύματα διαμονής κοντά στα πανεπιστήμια. Έχει ετοιμασθεί σχέδιο για ανέγερση σπιτιών και εστιών με κίνητρα όπως επιδότηση του επιτοκίου φοιτητικών δανείων μεταξύ 30 και 50%, ενώ για τη διάρκεια των πρώτων 3 ετών δε χρειάζεται η πληρωμή του αρχικού κεφαλαίου.

Τα έσοδα του ψευδοκράτους κατά το 2014 από την εκπαίδευση ανέρχονται στο 1 δις. δολάρια. Αν αναλογιστούμε το ποσό αυτό στο ΑΕΠ του ψευδοκράτους, που ανέρχεται στα 2,5 δις, είναι βέβαια καθοριστικής σημασίας ο τομέας της εκπαίδευσης. Το 1 κατανέμεται ως ακολούθως: 300 εκατομ. για δίδακτρα, 200 εκατομ. για διαμονή, 300 εκατομ. για σίτιση, 100 εκατομ. για ταξιδιωτικά εντός και εκτός ψευδοκράτους και 100 εκατομ. για βιβλία, ρούχα και διασκέδαση.

Φαίνεται με τον τρόπο αυτό η σημασία ενός φοιτητή στα εισοδήματα του κράτους, αφού ένας φοιτητής ξοδεύει ετησίως 17 με 18 χιλιάδες δολάρια. Δηλαδή, ένας φοιτητής ξοδεύει 20 φορές περισσότερες από έναν τουρίστα και μάλιστα αυτό συμβαίνει για τουλάχιστον 4 χρόνια συνεχόμενα. Μάλιστα, ένας φοιτητής ξοδεύει σε όλη την οικονομία μιας χώρας, σε αντίθεση με έναν τουρίστα ο οποίος ξοδεύει κυρίως στα τουριστικά καταλύματα.

Τα κατεχόμενα αξιοποιούν πολύ αποτελεσματικά την Τουρκία, η οποία λόγω του νεαρού του πληθυσμού της και του γεγονότος ότι είναι αναπτυσσόμενη χώρα δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση για σπουδές. Η Τουρκία έχει 5 εκατομμύρια φοιτητές και κάθε χρόνο αιτούνται για εγγραφή στα πανεπιστήμια περίπου 1,7 εκατομ. Υπάρχουν 250 πανεπιστήμια και τα πλείστα είναι πανεπιστήμια ηλικίας μικρότερης των 10 χρόνων. 150 χιλιάδες φοιτητές δε βρίσκουν θέση σε τουρκικά πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα αριθμός από αυτούς να προσφεύγει για σπουδές στα κατεχόμενα λόγω κυρίως εγγύτητας, αλλά και γλώσσας.

Γεννάται το ερώτημα «γιατί το ψευδοκράτος έχει καταστεί κέντρο εκπαίδευσης πανεπιστημιακού επιπέδου»; Πρώτο, διότι προσφέρει μεγάλη ποικιλία διπλωμάτων και προβαίνει σε συνεργασίες και συμπτύξεις με πανεπιστήμια από τις ΗΠΑ, ΕΕ και ΗΒ. Υπάρχει παγκόσμια αναγνώριση των διπλωμάτων, αφού τα πλείστα από αυτά είναι κοινά διπλώματα. Δεύτερο, το ψευδοκράτος είναι φθηνότερο και με χαμηλότερα δίδακτρα από ότι το ΗΒ και η Τουρκία. Παράλληλα, προσφέρεται ως χώρα με ασφάλεια με μηδενική εγκληματικότητα, καλό καιρό, σταθερότητα, ευχάριστο περιβάλλον, ώστε να ζει και να διασκεδάζει κάποιος. Τρίτο, το ψευδοκράτος αναπτύσσεται ραγδαία και απόφοιτοι πανεπιστημίου μπορούν να διαμένουν και να εργοδοτηθούν μετά τις σπουδές τους. Και, τέταρτο, υπάρχουν 25 πτήσεις ημερησίως προς και από τα κατεχόμενα μέσω Τουρκίας προς όλους τους κύριους προορισμούς του κόσμου, όπως Μέση Ανατολή, Αφρική και Ασία.

Στη μεγαλύτερη πόλη των κατεχομένων, την Αμμόχωστο, ο αριθμός των φοιτητών ανέρχεται στις 24 000 φοιτητές. Ο σχεδιασμός του ψευδοκράτους επεκτείνεται το τελευταίο έτος με την αδειοδότηση, ανέγερση και λειτουργία ενός ακόμη πανεπιστημίου τεραστίων διαστάσεων στο Τρίκωμο, ως γέφυρα της Καρπασίας και μάλιστα σε ζώνη που έχει ορίσει ως τουριστική. Το κτίριο αυτό προοριζόταν για ανέγερση τεράστιου τουριστικού συγκροτήματος, αλλά τελικά αλλάζει ο
σχεδιασμός και θα αναγερθεί πανεπιστήμιο με 60 000 τ.μ. καλυμμένους χώρους και γύρω στις 150 σκάλες γη για εξωτερικούς χώρους. Το πανεπιστήμιο αυτό θα αρχίσει τη λειτουργία του το 2015-2016. Του έχουν δοθεί κίνητρα πολεοδομικά μέσα σε τουριστική ζώνη. Του έχει δοθεί δανεισμός για επένδυση μέχρι και 80% της όλης επένδυσης συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιοχές στα κατεχόμενα, όπου ο δανεισμός δεν ξεπερνά το 50% της επένδυσης. Παράλληλα, έχει πάρει τριετή περίοδο χάριτος στην έναρξη αποπληρωμής του αρχικού κεφαλαίου της επένδυσης. Ο συντελεστής δόμησης στη περιοχή είναι περίπου 7 φορές μεγαλύτερος από τις υπόλοιπες περιοχές. Στη συγκεκριμένη περιοχή οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να εργάζονται μερικώς στα ξενοδοχεία της περιοχής της Αμμοχώστου.

Τέλος, θέλω να θέσω το ερώτημα ποιος φέρει την ευθύνη για το ότι τα κατεχόμενα έχουν κερδίσει το στοίχημα της εκπαίδευσης σε βάρος της ΚΔ; Ποιος θα πάρει την ευθύνη για αυτή την αποτυχία;

*Ο κ. Κυριάκος Χατζηγιάννης είναι Βουλευτής ΔΗ.ΣΥ της επαρχίας Αμμοχώστου