Ψηφοφόροι ζητούν από ρουσφέτι μέχρι γαμπρούς και ξεμάτιασμα

CEB1 7 Βουλή των Αντιπροσώπων, Ειδήσεις
CEB1 793 Βουλή των Αντιπροσώπων, Ειδήσεις

Πεπαλαιωμένες πρακτικές και νοοτροπίες συνεχίζονται εν έτει 2017, καθώς πολλοί πολίτες απαιτούν και εξαργυρώνουν την ψήφο που έδωσαν στους βουλευτές ζητώντας κάποιες διευκολύνσεις οι οποίες, σε κάποιες περιπτώσεις, αγγίζουν και ξεπερνούν τα όρια του παράλογου και πολλές φορές αποτελούν ρουσφέτι. Πολλοί πολίτες απαιτούν εξυπηρέτηση γιατί όταν κάποιοι υποψήφιοι βουλευτές αλίευαν ψήφους, τους έδιναν υποσχέσεις είτε πως θα τους εξασφαλίσουν θέσεις εργασίας είτε πως θα μεσολαβούσαν για να ικανοποιήσουν αίτημά τους.

Η σχέση μεταξύ βουλευτών και ψηφοφόρων είναι περίεργη αλλά και αμφίδρομη, καθώς και οι δύο πλευρές θεωρούν πως είναι δεδομένη τη στήριξη της μιας στην άλλη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται πελατειακές σχέσεις και υπάρχει σε κάποιες περιπτώσεις αναξιοκρατία, για να μην δυσαρεστηθούν οι ψηφοφόροι. Κι όλα αυτά δεν είναι άσχετα με στρεβλώσεις που υπάρχουν και στη δυσλειτουργία του κράτους, γεγονός που αναγκάζει τους πολίτες να εξαρτώνται από τους πολιτικούς, τους οποίους χρησιμοποιούν ως μοχλούς πίεσης.

Καθημερινά οι βουλευτές δέχονται βροχή αιτημάτων από πολίτες, οι οποίοι π.χ. ζητούν να τους δοθεί προτεραιότητα για μιαν εξέταση στο νοσοκομείο ή για μια χειρουργική επέμβαση καθώς οι κρατικές ιατρικές υπηρεσίες, αν και πολλούς ασθενείς που είχαν χαρακτηριστεί ως «επείγουσες περιπτώσεις», τους βάζουν στη λίστα αναμονής για έξι μήνες με ένα χρόνο.

Από το πρωί τα τηλέφωνα των βουλευτών παίρνουν φωτιά από πολίτες οι οποίοι επιζητούν στέγη, δουλειά αλλά και διευκολύνσεις που αφορούν την κοινωνική πρόνοια. Θέματα που είναι αυτονόητα καθώς οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα για να λαμβάνουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, παιδείας και πρόνοιας, ωστόσο η γραφειοκρατία και οι χρονοβόρες διαδικασίες τους εγκλωβίζουν.

Οι πολίτες επικοινωνούν μαζί τους με οποιοδήποτε μέσο έχουν στη διάθεσή τους, όπως μέσω facebook, twitter, email, viber, whatsApp κ.ά.

Βουλευτές δηλώνουν πως η πλειονότητα των πολιτών δεν ζητά ρουσφέτι, αλλά απαιτεί από αυτούς να τους βγάλουν από το αδιέξοδο. Όπως λένε, δεν μπορούν να γυρίζουν την πλάτη σε απελπισμένους πολίτες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και βιοποριστικές δυσκολίες.

Στην πρώτη γραμμή των αιτημάτων των πολιτών είναι επίσης και οι μεταθέσεις στην Εθνική Φρουρά και στην Αστυνομία και οι εξυπηρετήσεις στο Κτηματολόγιο.

Πριν η οικονομική κρίση κτυπήσει την Κύπρο, η πλειονότητα των αιτημάτων του κόσμου ήταν για την εξεύρεση θέσεων εργασίας, αλλά πλέον οι νομοθέτες δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, φαινόμενο που ήταν ιδιαίτερα έντονο πριν από μια δεκαετία. Μάλιστα όταν οι εκπρόσωποι του λαού δεν βρίσκουν ανταπόκριση, υποβάλλουν ερωτήσεις στους αρμόδιους υπουργούς στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ζητώντας απαντήσεις για δρόμους, φαράγγια, κι άλλα σχετικά.

Για παράδειγμα, το 2013 υποβλήθηκε ερώτηση με την οποία ο αρμόδιος Υπουργός καλείτο να απαντήσει με ποιο τρόπο η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα των αδέσποτων κοπαδιών αιγοπροβάτων που καταστρέφουν τα αμπέλια της περιοχής στον Άγιο Φώτιο. Το 2010, άλλος βουλευτής ζητούσε να ενημερωθεί πότε αναμένεται να καθαρισθεί ο δημόσιος χώρος πλησίον του συνοικισμού της Τερσεφάνου.

Όσα παράπονα και να κάνουμε ότι ορισμένοι βουλευτές έχουν πιαστεί πολλές φορές αδιάβαστοι, οι οποίοι με τα νομοσχέδια που ψήφισαν έφερναν τα πάνω κάτω στις ζωές μας, ωστόσο αυτοί είναι καθρέφτης της κοινωνίας μας. Δηλαδή εμείς τους ψηφίζουμε για να εκλεγούν και στη συνέχεια εμείς οι ίδιοι συντηρούμε κάποια κατεστημένα. Φυσικά σε σχέση με το παρελθόν έγιναν πολλά βήματα προόδου, τα οποία συνέβαλαν στο να μειωθούν οι σκιές.

Βουλευτές από διάφορα κόμματα, παραδέχονται πως αντί να ασχολούνται μόνο με το κοινοβουλευτικό τους έργο, τρέχουν για να εξυπηρετήσουν τους πολίτες καθώς και την ύπαρξη πελατειακών σχέσεων.

Καθημερινά παραπονιόμαστε για την ποιότητα των πολιτικών μας αλλά η συντριπτική πλειονότητα των ψηφοφόρων δεν έχει καμιά απολύτως ιδέα για το κοινοβουλευτικό έργο. Πολλοί πολίτες πιστεύουν πως οι βουλευτές μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις, οι οποίες ωστόσο είναι αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας. Οι βουλευτές ψηφίζουν νομοθεσίες και προχωρούν στον απαιτούμενο κοινοβουλευτικό έλεγχο μέσω της συζήτησης αυτεπάγγελτων θεμάτων στις κοινοβουλευτικές επιτροπές και μέσω της υποβολής ερωτήσεων.

Μάριος Μαυρίδης

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης σημειώνει πως ένας βουλευτής συχνά είναι αναγκασμένος να «θυσιάζει» από τον χρόνο του σε βάρος του νομοθετικού του έργου, για να βοηθήσει πολίτες που δεν βρίσκουν ανταπόκριση από τις δημόσιες Αρχές. Παράλληλα, τονίζει πως «το σύστημα που λειτουργεί στην Κύπρο σήμερα είναι το ίδιο σύστημα που χρεοκόπησε αλλά συνεχίζουμε να το συντηρούμε». Σύμφωνα με τον κ. Μαυρίδη, η μη σωστή λειτουργία του κράτους αναγκάζει τους πολίτες να καταφεύγουν στους βουλευτές τους για να εξυπηρετηθούν. Οι υπηρεσίες του δημοσίου όπως είναι ο τομέας της υγείας, κτηματολόγιο, πολεοδομία, κοινωνική πρόνοια, κ.λπ., δημιουργούν την ανάγκη για παρεμβάσεις από τους βουλευτές. Όπως τονίζει, η ανεπάρκεια των υπηρεσιών το δημοσίου δημιουργεί τις πελατειακές σχέσεις, οι οποίες ενισχύουν την αδικία και την αναξιοκρατία. Από την άλλη, σημειώνει ότι οι πελατειακές σχέσεις προσφέρουν στον βουλευτή ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών του. Υπέδειξε ότι πολλές φορές ο πολίτης δεν ζητά ρουσφέτι ή εξυπηρέτηση αλλά απλά πληροφορίες, διότι οι υπηρεσίες του δημοσίου δεν ανταποκρίνονται. Υπάρχουν, επίσης, σημείωσε, και αιτήματα για εξυπηρετήσεις και για ρουσφέτι, όμως τα αιτήματα για ρουσφέτι απορρίπτονται χωρίς συζήτηση. Καταλήγοντας, τόνισε πως έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος και στο θέμα της αξιοκρατίας, αλλά και στην εξυπηρέτηση του πολίτη.

Ζαχαρίας Ζαχαρίου

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου ανέφερε πως η πλειονότητα των πολιτών δεν ζητά ρουσφέτια και ταλαιπωρούνται από τη δημόσια διοίκηση, με αποτέλεσμα να διεκδικούν τα δικαιώματά τους μέσω των βουλευτών. Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρίου «είναι αποτυχία του συστήματος που δεν έχουμε κατορθώσει να μην τρέχουν οι πολίτες στους βουλευτές για ένα ραντεβού στο νοσοκομείο και για μια πολεοδομική άδεια ή κάτι άλλο από το κτηματολόγιο». Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ υπογραμμίζει πως «η Κυπριακή Δημοκρατία από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα δεν κατόρθωσε να δώσει αυτό που πρέπει στους πολίτες της, αξιοπρέπεια και τους αναγκάζει να τρέχουν δεξιά και αριστερά, πράγμα που δυσκολεύει τον βουλευτή γιατί του απορροφά πολύ χρόνο από τα πραγματικά του καθήκοντα που είναι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος και μελέτη των θεμάτων της Βουλής».

Ειρήνη Χαραλαμπίδου

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, δήλωσε πως τα αιτήματα που δέχεται κυρίως αφορούν σε μεγάλο ποσοστό θέματα υγείας και σε θέματα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Σημείωσε πως ο κόσμος είναι απελπισμένος από τις υπηρεσίες υγείας, όχι λόγω του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων. Όπως είπε, το μεγαλύτερο ποσοστό του χρόνου της τον αναλώνει σε συναντήσεις όπου δέχεται καταγγελίες για διαφθορά στο δημόσιο. Υπέδειξε πως περιορίζει τις παρεμβάσεις της αφού τεκμηριώσει τα γεγονότα που της παρουσιάζονται. «Έχω να το λέω», είπε, «ότι ανέτρεψα την εικόνα που ήθελε τους βουλευτές να κάνουν θελήματα και αυτό αποδείκτηκε στις τελευταίες εκλογές». Ο κόσμος, τονίζει, θέλει έντιμους βουλευτές, όχι βουλευτές που ενδίδουν σε πιέσεις και κάνουν ρουσφέτι. «Είμαι από τους βουλευτές που δεν ενέδωσα σε χαριστική μεταχείριση», είπε.

Παύλος Μυλωνάς

Ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Παύλος Μυλωνάς αναφέρει πως δεν είναι βουλευτής μεγάλου κόμματος για να κάνει ρουσφέτι με στόχο κάποιος πολίτης να πάρει προαγωγή και να βελτιώσει τη θέση του στον κατάλογο διορισμών. Όπως είπε, τον προσεγγίζουν απελπισμένοι, άνεργοι, πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και άστεγοι. «Δεν το θεωρώ ρουσφέτι αυτό αλλά είναι υποχρέωσή μου ως βουλευτής. Πρέπει να το καταλάβει αυτό ο κόσμος ότι δεν είμαστε εκτελεστική εξουσία, όσον και εάν το παίζουν άλλοι πως ως βουλευτές μπορούν να τους βρουν δουλειά. Αυτό είναι ρουσφέτι». Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, υποβάλλονται και παράλογα αιτήματα γιατί ο κόσμος δεν γνωρίζει ποιος είναι ο ρόλος του βουλευτή. Ένα από τα πιο περίεργα αιτήματα που δέχθηκε αφορούσε μια πρόσληψη υπαλλήλου στο δημόσιο που έγινε παράνομα πριν από οκτώ χρόνια. Μόλις διαπιστώθηκε πως η πρόσληψη ήταν παράνομη, η υπάλληλος παύθηκε από την εργασία της. Η υπάλληλος ζητούσε από τον βουλευτή της Συμμαχίας να μεσολαβήσει έτσι ώστε να νομιμοποιηθεί η παράνομη πρόσληψή της.

Μιχάλης Γιωργάλλας

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, δήλωσε πως προσπαθούν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των πολιτών και να διαπιστώνουν τα προβλήματα που υπάρχουν προκειμένου να τα αντιμετωπίσουν νομοθετικά για να εξυπηρετούνται οι πολίτες. Υπάρχουν αιτήματα σημειώνει, «που θεωρούνται επέμβαση στη λειτουργία του κράτους και αυτά εντάσσονται στην κατηγορία ρουσφετιού». Τονίζει πως «δική μας διαχείριση είναι να εξηγήσουμε στον πολίτη ότι πρέπει να ακολουθήσει τις ορθές διαδικασίες για να σταματήσει η επέμβαση που γίνεται από κάποιους αξιωματούχους του κράτους οι οποίοι ενθαρρύνουν το πελατειακό κράτος».

Ζαχαρίας Κουλίας

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, υποστήριξε πως κανένας από τους πολίτες που αποτείνονται κοντά του δεν ζητά ρουσφέτι αλλά βοήθεια. Ένα από τα πιο περίεργα περιστατικά που αντιμετώπισε κατά την 18χρονη θητεία του στα έδρανα της Βουλής, ήταν το αίτημα ενός εκπαιδευτικού ο οποίος είχε ζητήσει από το ΔΗΚΟ να του παραχωρήσει δάνειο ύψους δέκα χιλιάδων ευρώ. Παράλληλα, σημείωσε πως για θέματα υγείας μεσολαβεί και έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση ενός πολίτη ο οποίος επειγόντως έπρεπε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Τι ακούν τα αυτιά τους και τι βλέπουν τα μάτια τους…

Εκτός από τα αιτήματα που δέχονται για σοβαρά θέματα, οι βουλευτές κάποιες φορές βρίσκονται αντιμέτωποι με τραγελαφικές καταστάσεις. Για παράδειγμα, ηλικιωμένη η οποία ενώ ανέφερε σε βουλευτή τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει λόγω της πολύ χαμηλής σύνταξης που λαμβάνει, πριν κλείσει το τηλέφωνο, ζήτησε από τον βουλευτή να μεσολαβήσει για να βρει σύζυγο στην κόρη της για να παντρευτεί.

Παρόμοιο αίτημα δέχθηκε και ένας άλλος βουλευτής, ο οποίος δέχθηκε μήνυμα στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο από έναν απελπισμένο πατέρα, ο οποίος τον ρωτούσε εάν στους ψηφοφόρους του υπήρχε κανένας ελεύθερος για να αποκαταστήσει τη θυγατέρα του. Άλλος πολίτης τηλεφώνησε σε βουλευτή καλώντας τον να απομακρύνει από τη γειτονιά τους μια κοπέλα η οποία, όπως του είπε, κάνει μάγια στους γείτονες και τους ματιάζει. Σε άλλη περίπτωση πολίτης που ψηφίζει στην εκλογική περιφέρεια Πάφου, επικοινώνησε με βουλευτή της Λευκωσίας αναφέροντάς του ότι τον ψήφισε την στιγμή που δεν το έπραξε και απαιτούσε να βρει δουλειά στο παιδί του.

Άλλο περιστατικό, αφορούσε καθαρή περίπτωση ρουσφετιού, όπου πολίτης ζητούσε από βουλευτή να επικοινωνήσει με το Υπουργείο Παιδείας για να εξασφαλίσει θέση το παιδί του στο ΑΞΙΚ καθώς ήταν ανάμεσα στους επιλαχόντες. Άλλος πολίτης απαίτησε από βουλευτές να τραβήξουν, όπως τους είπε, τα αυτιά των δικαστών εξαιτίας της χαμηλής ποινής που είχαν επιβάλει σε υπόθεση παιδεραστίας. Όταν λειτουργούσαν οι Κυπριακές Αερογραμμές υπήρχε πολίτης, ο οποίος ζήτησε από βουλευτή να επικοινωνήσει με τη διεύθυνση της εταιρείας για να του εξασφαλίσει αεροπορική θέση, καθώς ο ίδιος δεν έβρισκε θέση την ημερομηνία που επιθυμούσε.

Πηγή: Φιλελεύθερος