Ζητούν αποβολή της αγοράς υπηρεσιών από την Παιδεία

CEB1 74 Ειδήσεις, Παιδεία
Αναταράξεις προκάλεσε η εγκύκλιος του υπουργού Παιδείας, που αποκάλυψε χθες ο «Φ», με θέμα «Επιβολή ΦΠΑ στην προσφορά υπηρεσιών εκπαίδευσης». Επανεξέταση ολόκληρου του πλαισίου που διέπει το καθεστώς εργοδότησης στα απογευματινά και βραδινά εκπαιδευτικά προγράμματα θέτουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, με την ΠΟΕΔ, μάλιστα, να προειδοποιεί για τη στάση που θα τηρήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Το υπουργείο από την πλευρά του έσπευσε να ανασκευάσει το περιεχόμενο της επίμαχης εγκυκλίου, ανακοινώνοντας ότι θα δεν θα επιβαρύνονται οι επηρεαζόμενοι εκπαιδευτικοί με τον ΦΠΑ, αλλά θα καταβάλλεται από το ίδιο το υπουργείο.

CEB1 1628 Ειδήσεις, Παιδεία

Ωστόσο, ακόμα και μετά τη σχετική διευκρινιστική δήλωση, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις των δασκάλων και καθηγητών, παραμένουν ανικανοποίητες και ζητούν τερματισμό της αγοράς υπηρεσιών στη δημόσια Παιδεία. Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού ανέφερε ότι μάλλον δεν υπήρξε καλή συνεννόηση μεταξύ υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών. «Ακόμα και αν τελικά το υπουργείο Παιδείας αναλάβει την καταβολή του ΦΠΑ, εκείνο που εξακολουθεί να είναι απαράδεκτο, είναι ότι θεωρούνται φορολογητέες συναλλαγές για σκοπούς ΦΠΑ, οι υπηρεσίες εκπαίδευσης», είπε και πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι «μόνο η κορυφή του παγόβουνου».

Ο κ. Φυλακτού δήλωσε ότι δεν ικανοποιούν την οργάνωση οι διευκρινήσεις του υπουργείου, υποδεικνύοντας πως «για μας η βασική αρχή είναι ότι η εκπαίδευση, και δη η δημόσια εκπαίδευση, δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται ως μια ακόμα υπηρεσία». Υποστήριξε ότι η εισαγωγή του καθεστώτος της αγοράς υπηρεσιών στην Παιδεία έχει προκαλέσει πολλές και σοβαρές παρενέργειες και πως «η ΠΟΕΔ από το 2013 είχε διαφωνήσει έντονα».

Πηγή: Φιλελεύθερος