Εκδηλώσεις Εορτής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Σωτήρα

a 83 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 2288 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Ο Δήμος Σωτήρας και η Εκκλησία Σωτήρας γιορτάζουν την Τετάρτη 6 Αυγούστου την μεγάλη γιορτή της Σωτήρας, αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος.

Την Τρίτη, 5 Αυγούστου θα διεξαχθεί στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μεγάλος Αρχιερατικός Εσπερινός με λιτάνευση της εικόνας της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, χωροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, κ. Βασιλείου. Την Τετάρτη 6 Αυγούστου, κατά την ημέρα της εορτής θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, κ. Βασιλείου.

Στον περίβολο του Ιερού Ναού διεξάγεται και η καθιερωμένη πανήγυρη, ενώ η 6η Αυγούστου είναι ημέρα τοπικής αργίας στη Σωτήρα.

Οι Ναοί της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού:
Ο παλαιός Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ο οποίος είναι γνωστός και ως Χρυσοσώτηρος, έχει δώσει και το όνομά του στον οικισμό της Σωτήρας. Ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος είναι κτισμένος στη θέση παλαιοχριστιανικής βασιλικής με ψηφιδωτό δάπεδο, αρχιτεκτονικά μέλη της οποίας είναι διασκορπισμένα στον περίβολο του ναού. Η σημερινή μορφή του ναού είναι αποτέλεσμα επισκευών που έγιναν κατά τον 16ο αιώνα. Πρόσφατες αρχαιολογικές έρευνες αποκάλυψαν τους τοίχους του παλαιότερου ναού, καθώς και το δάπεδο, χαμηλότερα του νεότερου, που υπήρχαν τον 13ο αιώνα. Για το ναό διεξάγεται σχετική έρευνα από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, με το όνομα «Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Σωτήρα Αμμοχώστου και τα συμφραζόμενά της: Ιστορία, Αρχιτεκτονική, Τοιχογραφίες». Η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2016. Ο νεότερος Ναός της Μεταμορφώσεως είναι κτισμένος δίπλα στον παλαιό ναό και είναι βυζαντινού ρυθμού, κτισμένος στα μέσα του 20ου αιώνα.

Διαβάστε για την έρευνα του Πανεπιστημίου Κύπρου πατώντας εδώ

SotiraNews