Έρογλου: “Σχέδιο Β μόνο αν αποτύχει το σχέδιο Α”

a 187 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 7169 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
Με τίτλο «Και η μη επίτευξη συμφωνίας είναι συμφωνία» η τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ φιλοξενεί δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου, ο οποίος έδωσε χθες στην Κωνσταντινούπολη συνέντευξη σε ομάδα δημοσιογράφων της εφημερίδας… 

Δεν υπάρχει σχέδιο Β για την επίλυση του Κυπριακού, ανέφερε ο κ. Ερογλου. «Οτι και αν κάνετε εσείς, οι Ε/κ αντιτίθενται σε όλα τα σχέδια λύσης. Με αυτήν την πορεία θα είναι συμφωνία και η μη επίτευξη συμφωνίας».

Δεν έχουν κάνει καμιά προετοιμασία για σχέδιο Β, υποστήριξε, λέγοντας ότι το να πει κανείς ότι έχουν σχέδιο Β είναι σαν να δίνει ατού στα χέρια των Ε/κ. ”Εκείνοι έχουν στα χέρια τους ένα μεγάλο ατού, το ότι είναι μέλη της ΕΕ. Εμείς επιθυμούμε λύση από τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις αλλά η ελπίδα μας αυτή μειώνεται κάθε μέρα που περνάει”.

Ο κ. Ερογλου είπε παρ’ όλα αυτά ότι το σχέδιο Β μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή μόνο σε περίπτωση που αποτύχει το σχέδιο Α. «Ο χρόνος λειτουργεί υπέρ της Κύπρου. Εκείνοι δεν είναι ενοχλημένοι από την κατάσταση αυτή και χρησιμοποιούν τα ατού που έχουν».

Οι Ε/κ, πρόσθεσε, δεν θα πλησιάσουν τη λύση όσο συνεχίζεται η λεγόμενη απομόνωση. ”Η πρώτη δουλειά που θα πρέπει να κάνουν εκείνοι οι οποίοι επιθυμούν λύση για το Κυπριακό είναι να τερματίσουν την απομόνωση και τις διακρίσεις που εφαρμόζουν για τη βόρεια Κύπρο και πρώτα το εμπάργκο πτήσεων. Η άρση του εμπάργκο θα είναι κάτι το αποτρεπτικό για τους Ε/κ. Αυτό δεν το ζητάμε μόνο από την ΕΕ και τις ΗΠΑ αλλά και από τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης και από τις τουρκικές Δημοκρατίες που λένε ότι είναι φίλοι μας”.

Στην επίλυση, είπε, θα συμβάλει ακόμα και η εφαρμογή των συμφωνιών οικονομικής συνεργασίας με τον ΟΙΔ. Το εφαρμοζόμενο “εμπάργκο” δεν ζημιώνει μόνο τους Τ/κ, αλλά οδηγεί και στο ανεπίλυτο, σύμφωνα με τον ίδιο.

”Με τους Ε/κ κάνουμε διαπραγματεύσεις εδώ και 50 χρόνια. Δεν έχει κανένα νόημα να συνεχίσουμε για άλλα 50. Οι ασκήσεις που κάνει η νότια Κύπρος με το Ισραήλ και τη Γαλλία δεν ωφελούν σε τίποτε πέραν της θέρμανσης της Μεσογείου και από αυτό θα ζημιωθούν περισσότερο οι Ε/κ”, κατέληξε στις δηλώσεις του.

Πηγή: ΚΥΠΕ