Μία μαθητική έκθεση για το ρατσισμό

a
a 1232

Του μαθητή Λυκείου, Παύλου Σίμου*:

Όπως όλοι γνωρίζουμε ρατσισμός είναι το δόγμα, το ιδεολόγημα σύμφωνα με το οποίο μια φυλή είναι εγγενώς ανώτερη από τις άλλες και επομένως η κυριαρχία της προς αυτές θεωρείται φυσική και νόμιμη. Αφού σας επισήμανα τη σοβαρότητα του φαινομένου αυτού, θα ήθελα να σας επισημάνω τη δυσαρέσκεια που νιώθω για το γεγονός ότι στο σχολικό χώρο εντοπίζονται ακόμα και σήμερα αναχρονιστικά φαινόμενα ρατσισμού. Με αυτή την αφορμή θα ήθελα να σας αναφέρω στην επιστολή μου κάποιες συνέπειες και τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου του ρατσισμού.

Καταρχάς, στον άνθρωπο τον οποίο ασκείται ο ρατσισμός καλλιεργείται μέσα του η ανασφάλεια και ο φόβος. Με την συστηματική ρατσιστική συμπεριφορά προς τους ανθρώπους, δημιουργείται μεγάλο πλήγμα στην ψυχική ισορροπία του θύματος. Αποτέλεσμα όλων αυτών, το θύμα με την πάροδο του χρόνου να μην έχει κοινωνικές συναναστροφές και να οδηγηθεί στην αποξένωση.

Επιπλέον, μία άλλη συνέπεια που επιφέρει ο ρατσισμός είναι η διεύρυνση του χάσματος μεταξύ ανεπτυγμένων χωρών και μη. Ακόμα και σήμερα στην χρονολογία 2014 οι μεγάλες δυνάμεις, όπως είναι η Αμερική, η Ρωσία και η Γερμανία ενώ έχουν τόσο καλή οικονομική κατάσταση αρνούνται να βοηθήσουν τις τριτοκοσμικές χώρες όπως είναι η Ζάμπια και η Αϊτή, γιατί τις θεωρούν κατώτερες.

Μία από τις βασικότερες συνέπειες του ρατσισμού είναι οι πολεμικές συγκρούσεις. Όπως όλοι γνωρίζουμε σήμερα στη Συρία και στο Ιράκ υπάρχει μια ομάδα ανταρτών, οι Τζιχαντιστές οι οποίοι θέλουν να υποδουλώσουν όλο τον κόσμο για να γίνουν Μουσουλμάνοι. Ήδη έχουν αρχίσει πολεμικές συγκρούσεις στην περιοχή τους και δεν ξέρουμε μέχρι που μπορούν να φτάσουν.

Ο βασικότερος τρόπος αντιμετώπισης κατά την άποψη μου είναι μέσα από τους ίδιους τους ανθρώπους. Είναι πρέπον όλοι οι άνθρωποι να σεβόμαστε και να ανεχόμαστε το διαφορετικό. Όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, σωματικών χαρακτηριστικών δεν παύουμε να είμαστε άνθρωποι, είμαστε όλοι ίδιοι.

Επίσης, το σχολείο οφείλει να δημιουργεί πολιτιστικές εκδηλώσεις με θέμα την υγιή αντιμετώπιση των ξένων. Με τις εκδηλώσεις αυτές οι μαθητές ευαισθητοποιούνται και θα μπορούν να κάνουν φίλους διαφόρων εθνικοτήτων. Με την καλή συμπεριφορά των μαθητών μεταξύ τους καλλιεργείται μέσα τους η αδελφοσύνη.

Τέλος, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μπορούν να συνδράμουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου με τις αντιρατσιστικές εκπομπές στην τηλεόραση. Ον τελευταίο καιρό έχουν δημιουργηθεί ωραιότατες διαφημίσεις με θέμα τον ρατσισμό. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου με την βοήθεια των εκατομμυριούχων ποδοσφαιριστών, που είναι και τα είδωλα των νέων σήμερα, έχουν καταφέρει την ευαισθητοποίηση των νέων ως προς το θέμα του ρατσισμού.

Συνοψίζοντας, ο ρατσισμός είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που μαστίζει την κοινωνία σήμερα. Με την σωστή αντιμετώπισή καλλιεργείται στο πνεύμα του κάθε ανθρώπου η αδελφοσύνη, η αγάπη και η φιλία. Αντίθετα, αν δεν αντιμετωπιστεί ίσως και η ανθρωπότητα, να οδηγηθεί στον αφανισμό τη.

*Ο Παύλος Σίμου είναι μαθητής του Λυκείου Κοκκινοχωρίων Φώτη Πίττα