Χιλιάδες τίμησαν τους Ισαάκ – Σολωμού

a 61 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 2267 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Τη μνήμη των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, οι οποίοι τον Αύγουστο του 1996 δολοφονήθηκαν άνανδρα από τους Τούρκους κατακτητές, στο οδόφραγμα της Δερύνειας, τίμησε την Κυριακή ο Κυπριακός Ελληνισμός.

Χιλιάδες παρέστησαν στο μνημόσυνό τους, ενώ στο κοιμητήριο Παραλιμνίου ολοκληρώθηκε η παγκύπρια πορεία εκατοντάδων μοτοσικλετιστών.

Δεκαοκτώ χρόνια μετά και χιλιάδες πολίτες τίμησαν τη μνήμη των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, οι οποίοι τον Αύγουστο του 1996, έπεσαν θύματα της βαρβαρότητας του κατακτητή.

Ο Τάσος Ισαάκ έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού από Γκρίζους Λύκους, στη διάρκεια αντικατοχικής εκδήλωσης, και τρεις ημέρες αργότερα, την ημέρα της κηδείας του, ο ξάδελφος και στενός του φίλος Σολωμός Σολωμού δεχόταν φονικές σφαίρες από τους Αττίλες, όταν ανέβηκε σε ιστό για να κατεβάσει τη σημαία του ψευδοκράτους.

Η μαρτυρική θυσία των δύο νέων αποτελεί σημείο αναφοράς και αφύπνισης στον αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού για απαλλαγή από την κατοχή.

Το πρωί από τον ιερό Αγίου Δημητρίου στη γενέτειρα τους το Παραλίμνι τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο τους, προϊσταμένου του μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής, ο οποίος ανέγνωσε και επιμνημόσυνο λόγο:

“Έντονη είναι η απουσία τούτη την ώρα του πατέρα του Τάσου, του Ισαάκ, ο οποίος «έφυγε» για την αιωνιότητα αφήνοντας πίσω του κουβέντες γεμάτες υπερηφάνεια για τον Σολωμό και τον γιο του, τον Τάσο. Και η Αναστασία Ισαάκ, η αριστούχα κόρη του Τάσου, αυτό το όμορφο κορίτσι να γίνεται το παιδί όλης της Κύπρου μας και στα μάτια της να αντικατοπτρίζεται η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο στον πολυβασανισμένο τόπο μας. Ο Τάσος και ο Σολωμός μνημονεύονται και πρέπει να μνημονεύονται με κάθε ευκαιρία για να μας αφυπνίζουν από το λήθαργο”.

Στο κοιμητήριο Παραλιμνίου στους τάφους των δυο ηρωομαρτύρων εψάλη τρισάγιο και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Τη συγκίνηση και το παρατεταμένο χειροκρότημα, προκάλεσε η θέα της 18χρονης κόρης του Τάσου Ισαάκ, Αναστασίας, να καταθέτει στεφάνι στον τάφο του πατέρα της.

Είδε το φως της ζωής λίγους μήνες μετά τη θυσία του πατέρα της, δε τον γνώρισε ποτέ, αλλά βίωσε την αγάπη ολόκληρου του έθνους.

Στο Παραλίμνι κατέληξε και η τριήμερη πορεία των περίπου χιλίων μοτοσικλετιστών, η μαζικότερη των τελευταίων χρόνων.

Από νωρίς το πρωί μοτοσικλετιστές ξεκίνησαν από όλες τις επαρχίες, για το τελευταίο κομμάτι της πορείας, με αρχικό προορισμό την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο Παραλίμνι.

Οι μετέχοντες πραγματοποίησαν σταθμούς σε οδοφράγματα και χώρους απότισης τιμής στους ήρωες της πατρίδας.

Εμείς δεν ξεχνούμε, θέλουμε πίσω την κατεχόμενη γη μας και θα είναι δική μας και πάλι φτάνει να το αποφασίσουμε. Ενωμένοι μπορούμε.

Μερίδα από τους παρευρισκόμενους αποδοκίμασε με συνθήματα εκπροσώπους των κομμάτων κατά την κατάθεση στεφάνων.

Αντιπροσωπεία μετέβη, τιμής ένεκεν, και στο σημείο της θυσίας των δύο νέων, στο οδόφραγμα της Δερύνειας, ενώ μετά το τρισάγιο εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.








Πηγή: ΑΝΤ1/Μάριος Αδάμου